IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By L_


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Ağustos 2020, 08:28   #1
Standart Iyengar Yoga Nedir?

Iyengar Yoga; tam dogruluk, detay ve hizaya onem vererek kisilerin yogayi saglikli ve devamli olarak derine isleyecek bicimde yapmasina odaklanan bir yoga ekoludur. Bu yoga ekolunde uygulanan bazi yontemleri ise su sekilde ozetleyebiliriz:

• Yoga pozlarinin; dogru, tam ve bedenin hizasinda olacak sekilde yapilmasi ana odaktir.
• Yoga pozunun zihne ve vucuda etki etmesi icin beden yapisina uygun bir sekilde pozun nasil modifiye edilmesi ya da desteklenmesi gerektigi iyi bir sekilde bilinmelidir.
• Calismanin guvenli, risksiz bir bicimde gerceklestirilmesi son derece onemlidir.
• Iyengar Yoga uygulamasi yaparken, kendi icinde anlamli olan, uygulayici acisindan ise hazirlayici ve saglikli bir yoga pozu siralamasiyla calisilir.
• Baslangic seviyesi ve deneyimli yoga uygulayicilarinin yoga pozunun icinde ozu kesfedebilmesi adina yonlendirmeler verilerek ilerleme saglanir.



Tum bu yaklasimlar sebebiyle, pozlarin bedenle dogru ve hizali olarak yapilabilmesi, gerekiyorsa da ogrenci icin kolaylastirilmasi ya da pozun beden ustundeki degisIk etkilerinin one cikarilmasi veya arastirilmasi adina Iyengar yoga sirasinda kaucuk ve ahsap bloklar, kemer, buyuk yastiklar, tabure, sandalyeler gibi yardimci malzemeler de kullanilabilir. Ancak Iyengar Yoga, yardimci malzemeler ile ogrenciyi sarip sarmalamak durumunda degildir.

Iyengar Yoganin Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?
Iyengar Yoga’nin insanlar tarafindan tercih edilme nedenlerinin en basinda yuksek ogretme standartlarinin olmasi gelir. Cunku Iyengar Yoga egitmenlerinin ortalama 2,5-3 sene suren egitmenlik doneminde pek cok zorlu odev ve sinava tabii tutulmalari, onemli deneyimler sayesinde ogrenci karsisina cikmalari, ogretme standartlarinin yuksek olmasina sebebiyet veriyor. Ayrica Iyengar yoga, tum insanlar adina erisilebilir ve uygulanabilir yontemler sayesinde zaman icinde dayaniklilik, guc ve zihinde sakinlik saglayabilen bir yoga ekoludur. Yani bedeni guclendirip zihni sakinlestirmeye onemli katkilari olur. Dayaniklilik, uzama, esneme, tutundurma, dinlendirme gibi deneyimleri de bir arada sunar. Boylelikle fiziksel ve zihinsel pratik birlestirilmis ve entegre edilmis olur. Ayni zamanda son derece guvenli bir deneyim sunan Iyengar Yoga, uygulayicinin vucudunun o zamanki limitlerine saygili bir sekilde ilerlemeye odaklidir. Sinirlari dikkatle arastirir ve ogrenci sagligina azami bir bicimde ozen gosterir.

Iyengar Yoganin Diger Yoga Turlerinden Farki Nedir?
Iyengar Yoga formunun, diger yoga formlarindan ayrilan bazi ozellikleri mevcuttur. Iyengar Yoga’ya ait bu ozellikleri ise su sekilde siralayabiliriz:

• Oncelikle Iyengar Yoga, her yastan insana hitap eden bir yoga formudur ve kolaylikla uygulanabilen yoga pozlari mevcuttur.
• Iyengar yoga pozlari, vucudun dogal anatomisine uygun oldugu icin de cok guvenlidir. Varyasyonlar, bu yoga pozlarini gerceklestirmeyi cok daha basit bir hale getirir.
• Yoga pozlarinin uygun bir sirayla yapilmasi gerekir.
• Uygulanmasi gereken her poz ise derin bir konsantrasyon gerektirir. Bunu yapabilmek icin de yoga yaparken mumkun oldugu kadar meditatif durumda olunmalidir.
• Iyengar Yoga’nin son onemli ozelligi ise uygun formu bulabilmek icin kullanilan cesitli fiziksel arac ve gereclerdir. Ornek vermek gerekirse sandalyeler, bloklar ve battaniyeler Iyengar Yoga’nin en onemli malzemeleridir. Bu malzemeler, vucudunuzu yoga pozunun tam konumuna denk getirmenize yardimci olmak amacli dahil edilmistir. Cunku kayis tarzi aksesuarlar, vucudu kisitlayarak bacaklarinizin yana dogru dusmesini engeller. Bloklar, destekler ve battaniyeler de vucudun belirli bolgelerinin yukseltilmesine yardimci olarak dogru hizalamayi saglarlar.

Iyengar Yoga’nin Faydalari




Cesitli arastirmalar, Iyengar Yoga’nin saglik alaninda pek cok yarar saglayabilecegini gostermektedir.
International Journal of Yoga’da 2014 yilinda yayinlanan bir arastirmada Iyengar Yoga’nin, kronik bel agrisi yasayan yetiskinlerde yasam kalitesini artirabilecegi belirtilmistir. Arastirma sonuclari, dort hafta suresince yapilan Iyengar Yoga’nin, bel agrisini onemli olcude azalttigini gostermistir. Karin ve sirt kaslarini hedef alan egzersizlerle karsilastirildiginda ise Iyengar Yoga, zihinsel ve fiziksel saglikla iliskili olan yasam kalitesini iyilestirmistir. Arastirmadaki yoga programi; kalca, bel ve karin kaslari ve diyafram, kuadriseps, hamstringler ve kalcalari hedef alarak, zorlayici pozlar ile asamali bir sekilde ilerleyerek bu kaslari uzatip guclendirmistir. Bunlarin disinda Iyengar Yoga’nin saglamis oldugu diger yararlar ise soyledir:

• Hafiza, odak, denge ve konsantrasyonun gelistirilmesine onemli olcude yardimci olur.
• Duzenli olarak yapilan uygulamalarda yaslanma surecinin gecikmesini saglayabilir.

• Kalp hastaliklarinin da buyuk oranda azalmasina yardim edebilir.
• Istahsizlik, uykusuzluk gibi ruh hallerine sahip insanlar Iyengar Yoga sayesinde bu tur problemlerinden kurtulabilirler.
• Ayrica Iyengar Yoga, pranayamaya odaklandigi icin solunum problemlerini azaltmaya da buyuk katki saglayabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Ağustos 2020, 08:29   #2
L_
~ Kekkei Genkai ~
L_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İçimizdeki kötülükleri salalim :$

________________

Sayonaraaa..

 
Alt 12 Ağustos 2020, 08:37   #3
Standart

Alıntı:
L_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İçimizdeki kötülükleri salalim :$
Düzgün 1 yorum yapsaniz sasirirdim zaten.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 26 Şubat 2022, 06:44   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu yoğa ismini ilk defa duydum

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:48.