IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Haziran 2020, 01:59   #1
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yüzdeki kahverengi Lekeler Neden Olur

Siyah Lekeler (Melazma)

‘Melazma’, deride oluşan siyah leke hastalığının Yunanca adıdır. Hamilelikle ilişkilendirildiğinde, ‘kloazma’ ya da hamilelik örtüsü de denilmektedir. Bu, yüzdeki bir çeşit pigmentasyondur; fakat kimi zaman yanak, alın, üst dudak, burun, çene ve alt çene altında oluşan bronzlaşmalarla karıştırılmaktadır.

Kolun ön kısmında da ender de olsa görülebilmektedir. Melazma her ne kadar çoğunlukla doğurganlık çağındaki kadınlarda görülse de, bu hastalığa yakalanmak için mutlaka hamile ya da kadın olmanız gerekmez erkeklerde de sıklıkla görülen bir durumdur. Hamileliklerinde bu hastalığı geçirmeyen yaşı ilerlemiş kadınlar ve esmer erkeklerin yüzde 10 kadar bir kısmında da görülebilmektedir.

Melazmayı tümüyle tedavi edebilen bir yöntem yoktur. Hamilelik döneminde oluşan bu lekeler genelde gebelik süreci bittiğinde kaybolurlar. Neyse ki günümüzde bu siyah lekeleri küçülten ve pasif hale getiren tedaviler geliştirilmiştir. Başarılı bir tedavi genellikle güneş koruyucu, ağartıcı kremler ve zaman üçlemesi ile başlamaktadır.

Güneş Lekeleri

Melazma yazın güneş ışığına maruz kalındığında koyulaşma eğilimi gösterir ve kışın güneş ışığının etkisi azaldığında da solar. Cilt pigmentlerinden melanin, cildi aşırı etkilenmeden korumak için güneşin ultraviyole ışınlarını emdiğinden, bu mevsimsel renk değişiklikleri gerçekleşmektedir. Sonuç olarak bronzlaşma olur ve siyah bölgelerin daha da koyulaşmasına sebep olur.

Cilt Lekeleri Kimlerde Görülür

Melazma, açık kestane ya da yoğun güneş ışığı alan bölgelerdeki bronz cilt tiplerinde daha sık görülmektedir. Pek çok güzellik konusunda olduğu gibi, melazma’da da genetik durum önemlidir. Hastaların yüzde 30’dan fazlasının ailelerinde de bu hastalık görülmüştür. Alerjik reaksiyonlar sonrasında ciltte oluşan kızarıklıklar ya da yüzdeki, (özellikle de dudak üstü), tüylerin ağdayla alınması da bu hastalığı tetikleyebilir.

Cilt Lekelerine Sebep Olan İlaçlar

Antibiyotikler tetracycline ve minocycline ve antimalaryal gibi ilaçlar da melazmaya sebep olabilmektedir. Ama ciltte bu şekilde kalıcı lekelenmeye yol açan teme sebep dört tanedir: Hamilelik, oral yollar ile alınan alınan hamilelik önleyici ilaçlar, genetik faktörler ve güneş ışığına maruz kalma.


Kahverengi lekeler genellikle yüz, sırt, boyun, göğüs, omuzlar ve eller gibi güneşe maruz kalan alanlarında görülür, bunun dışında yaşlanma ve genetik faktörlerde kahverengi lekeler oluşturur.

Cildiniz güneşe maruz kaldığında Melanosit hücreleri melanin üretimini arttırarak cilt renginizi koyulaştırır, bunun amacı güneşin zararlı ışınlarından vücudunuzu korumaktır. Fakat bu lekelerden bazıları soyulsanız dahi atılamaz ve kahverengi cilt yamaları olarak cildinizde kalır.

Alinti
________________

Hope. . . ✨

Swat
 
Alt 10 Şubat 2022, 06:44   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Genellikle güneşten bence

________________

~ E & B ~
 
Alt 10 Şubat 2022, 06:46   #3
Standart

Normalde güneşten oluşan lekeler ama hassas ciltler florasan ışığından bile etkileniyo.
Sıkıntı ya

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:47.