IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Şubat 2020, 13:22   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Keratokonus hastalığı nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Keratokonus nedir?
Keratokonus, kornea şeklinin bozulduğu ve öne doğru sivrilerek koni şeklinde çıkıntı yaptığı bir göz rahatsızlığıdır. Kornea, gözün en ön kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki katmandır. Korneada ortaya çıkan bu değişiklik göze gelen ışığın görme alanında odaklanamamasına yol açar. Sonuç olarak bulanık ve bozuk bir görüş ortaya çıkar ve bu sebeple de okuma ve araba kullanma gibi günlük görevlerin yerine getirilmesi zorlaşır. Keratokonus kalıcı körlüğe neden olan bir rahatsızlık değildir ve çeşitli şekillerde tedavi edilebilir.

Keratokonus nedenleri nelerdir?
Yapılan araştırmalar sonucu keratokonus rahatsızlığına neyin neden olduğuna kesin olarak saptanamamıştır; fakat bazı vakalarda hastalığın, kalıtımsal olarak anne ya da babadan geçtiği görülür. Keratokonuslu 10 kişiden yaklaşık 1 kişinin ebeveynlerinden biri bu hastalığa sahiptir. Keratokonus, genellikle 10'lu yaşların sonu ve 20'li yaşların başlarında ortaya çıkar. Hastalıkla ilişkili görme sorunları yaklaşık 10 ila 20 yıl gibi bir süre zarfında yavaş yavaş kötüleşir.

Kalitesiz kontakt lenslerin keratokonusun olası bir nedeni olabileceği iddia edilmektedir fakat bu kanıtlanmamış ve sorgulanabilir kalmıştır. Keratokonusa yatkınlığı olan kişilerin korneaları, göz ovma gibi küçük travmalarla daha kolay hasar görür. Keratokonus rahatsızlığınız varsa gözlerinizi ovuşturmamaya dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü gözleri ovuşturmak, ince korneal dokulara zarar verebilir ve belirtileri daha da kötüleştirebilir. Eğer gözleriniz alerjik nedenlerle kaşınıyorsa ve ovma ihtiyacı hissediyorsanız, alerjinizi kontrol altına almak için göz doktorunuzla ilaç kullanımı konusunda konuşmanız iyi olacaktır.

Keratokonus belirtileri nelerdir?
Keratokonus hastalığı, genellikle her iki gözü de etkiler ve iki göz arasında çok farklı sorunlara neden olabilir. Belirtiler her gözde farklı seyredebilir ve zaman içinde değişiklik gösterir. Erken aşamada, keratokonus belirtileri;

Görüşte hafif bulanıklık
Düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı görünmesi nedeniyle görmede hafif bozulma
Işığa ve parlamaya hassasiyet
Gözde kızarıklık veya şişme şeklinde sıralanabilir.
İleri aşamalarda belirtiler daha belirgin hale gelir. İleri aşama keratokonus belirtilerinden bazıları;

Görmede bozukluğu ve bulanık görmede artış
Miyop veya astigmatizm bulgularında artış ve gözlük gereksinimi
Kornea çıkıntı yaptığı için kontakt lenslerin göze uymaması ya da rahatsızlık vermesi şeklindedir.
Keratokonusun erken evreden geç evreye geçişi genellikle yıllar sürer. Fakat bazı insanlarda kötüye gidiş daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kornea aniden şişebilir ve korneada skarlaşma adı verilen kalıcı sertleşme başlayabilir. Kornea; skar adı verilen bu yara dokusu ortaya çıktığında, yumuşaklığını ve berraklığını kaybeder. Sonuç olarak, görüş daha da bozuk ve bulanık bir hale gelir.

Keratokonus tanısı nasıl konur?
Keratokonus, rutin bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Göz doktorunuz korneayı inceler ve eğriliğini ölçer. Bu muayene, korneada şekil değişikliği olup olmadığını tespit etmeye yardımcı olur. Göz doktorunuz özel bir bilgisayar kullanarak kornea yüzeyini haritalayabilir. Bu detaylı haritalarda kornea yüzeyinin durumunu net olarak gösterir.

Keratokonus tedavisi nasıl yapılır?

Keratokonus tedavisi, belirtilere ve hastalığın aşamasına bağlıdır. Belirtilerin hafif olduğu erken aşamalarda görmeniz gözlüklerle düzeltilebilir. Daha sonra, görüntünün doğru odaklanmasına yardımcı olmak için özel sert kontakt lensler kullanmanız gerekebilir.

Keratokonus tedavisinde kullanılan diğer yöntemler de vardır. Cerrahi olarak kornea içine küçük kavisli bir cihaz yerleştirilerek korneadaki eğrilik düzeltilmeye çalışılır. Göz doktorunuz korneayı güçlendirmek için özel bir UV ışını ve göz damlası kullanır. Bunu yapmak korneanın düzleşmesine veya sertleşmesine yol açarak, daha da kabarık bir hale gelmesini önlemeye yardımcı olur.
Belirtiler şiddetli olduğunda, doktorunuz kornea nakli önerisinde bulunabilir. Göz nakli ile doktorunuz hastalıklı korneanın tamamını veya bir kısmını sağlıklı donör kornea dokusu ile değiştirir.

alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:34.