IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:21   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Trifokal Gozluk Cami Nedir?

Trifokal gozluk cami, tek bir lens uzerinde uc farkli gorus araligini duzelten bir gozluk turudur. Yukaridan asagiya, uzak, orta ve yakin gorme sorunlarini duzeltir. Uc odakli gozluk tipik olarak, onceden gorme rahatsizligi olan ve presbiyopi yasamaya baslayan 40 yasin uzerindeki kisiler icin onerilir. Trifokal Gozluk Cami Nedir?Ancak, uc gorus alaniyla ilgili yardima ihtiyaci olan herkes, uc odakli gozluklerden yararlanabilir. Trifokal gozluk cami, bir mercek uzerine uc farkli gorme recetesi konularak yapilir. Once mercek uzerine uzak gorus, ardindan mercegin ortasi icin orta gorus ve ardindan mercegin alt kisminda yakin gorus recetesi yapilir. Diger gozluk turlerine kiyasla benzersiz bir amaca hizmet eder.
Uc odakli bir lensin uzerinde, her bir gorme araligi icin lens uzerindeki duzeltici alani tanimlayan cizgiler vardir. Bu cizgiler nedeniyle, her odak araligi arasinda gorme bulaniklasabilir. Uc odakli bir mercegin ust kismi, arac kullanma gibi aktiviteler icin uzak gorusu duzeltir. Mercegin orta kismi, yaklasIk bir kol uzakligindaki nesneleri gormeye yardimci olan ara gorusu duzeltir. Uc odakli mercegin alt kismi, okuma gibi yakin etkinlikler icindir.

Trifokal Gozluk Cami Kimler Icin Uygundur?
Uc odakli gozlukler, birden cok mesafede gorme duzeltmesine ihtiyac duyan kisiler icin en uygunudur. Bazi gorme kosullari, insanlarin uc odakli gozluklere ihtiyac duymasina neden olabilir. Ornegin bircok kisi yaslandikca presbiyopi gelistirir. Tipik olarak 40 yasini gectikten hemen sonra ortaya cikmaya baslayan ve insanlarin yakindan gorme yetenegini kaybetmesine neden olan yaygin bir durumdur.
Orta veya uzak gorme problemleri icin hali hazirda gozluk recetesi olan kisiler icin, presbiyopi gelisimi uc odakli gozluk ihtiyacini karsilayabilir. Presbiyopi, normal yaslanma surecinin bir parcasidir ve kisilerin gozluk recetelerini degistirmelerine neden olabilir. Kontakt lens takmak istemeyen veya goz ameliyati olmak istemeyen kisiler icin, uc odakli gozluk, tum gorus araliklarinda net gormeye devam etmelerini saglamanin harika bir yoludur.



Trifokal Gozluk Cami Nasil Yapilir?
Trifokal gozluk cami, bir mercek uzerinde uc farkli gorme recetesi olusturularak yapilir. Kisisellestirilmis uc odakli gozlukler alindiginda, her bolumun tasarimi secilebilir. Secilebilecek iki ana uc odakli secenek turu vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Duz ust uc odakli mercek: Yakin ve orta gorus segmentleri, iyi bir cevresel goruse izin veren bir D sekline uyar. Mercegin tamamina ulasmazlar ve kisilerin alismasi kolaydir.
• Yonetici uc odakli mercek: Bu mercekle ara segment daha incedir. Her segment tum lens boyunca ilerler ve daha genis bir duzeltilmis gorme yelpazesi sunulur.
Uc odakli bir mercek olusturmak icin, once mercegin tamami icin mesafe recetesi yapilir. Mesafe recetesini takiben, mercegin geri kalaninda ara recete elde edilene kadar mercegin ustune ilave diyoptri eklenir. Son olarak, istenen yakin gorus recetesine ulasilana kadar lensin alt kismina daha fazla diyoptri eklenir. Bazi mercek malzemeleri uzerinde trifokal gozluk cami yapilabilir. Bu malzemeler asagidaki gibidir:
• Sirca cam
• CR-39
• Polikarbonat
• Yuksek indeksli cam

Trifokal Gozluk Cami ve Diger Gozluk Cami Turleri
Trifokal Gozluk Cami Nedir?Normal gozlukler yalnizca bir gorme ve cift odakli gozluk camlari ise bir mercekte yalnizca iki gorus alanini duzeltir. Asamalilar uc odaklilara benzer, ancak gorus araliklari arasinda daha kusursuz bir gecis saglayabilirler. Trifokal camlar, hepsi tek bir gozlukte olmak uzere uc farkli alanda gorme duzeltmesi saglama kabiliyetleri nedeniyle diger gozluk turlerine ozgudur. Trifokal gozluk camlari ise herkes icin uygun degildir. Diger gozluk turleri asagidaki gibidir:
• Standart gozlukler: Standart gozlukler, bircok farkli gorme problemi icin recete edilen en yaygin duzeltici gozluk turudur. Normal gozluklerin lensine tek bir gorme recetesi yapilir.
• Cift odakli gozlukler: Bifokaller, uc odaklilar gibi uc yerine iki farkli gorme alaninda gorus duzeltmesi saglar. Bifokallerde, mercegin ust kismi uzak gorus icindir ve alt kisim, iki receteyi aciklayan net bir cizgi ile yakin gorus icindir.
• Asamalilar: Progresif gozluk camlari, lensler arasinda belirgin bir cizgi olmaksizin birden fazla gorme alani icin duzeltme saglar. Recete gucu, yukaridan asagiya dogru giderek artar.
Artan sayida insan uc odakli yerine ilerici secerken, uc odakli gozlukler ilerlemecilerden daha iyi cevresel gorus alani sunma egilimindedir. Ozellikle de bilgisayarda okumak veya calismak icin idealdir. Ek olarak, bircok kisi progresifleri bifokal veya uc odaklilardan daha islevsel bulmaktadir, ancak alismalari daha zor olabilir.

Maliyet Farklari
Gozluklerinizin maliyeti, ne kadar kisisellestirmeye ihtiyac olduguna, hangi cerceve ve mercek kaplamasini tercih edildigine ve gozlugun nereden satin almayi secildigine bagli olarak degisir. Bununla birlikte, genel olarak, multifokal lensler, tek bir gorme recetesi olan normal gozluklerden daha pahalidir. Trifokal gozluk camlarin daha maliyetli olmasinin nedenleri asagidaki gibidir:
• Malzemeleri, en pahali olan yuksek cozunurluklu mercekler, multifokal lens gerektiren karmasIk goz kosullari olan kisiler icin en keskin gorusu ve en cevresel gorusu saglar.
• Tasarimi, uc odakli veya progresif bir camin tasarimi, tek bir gorus veya cift odakli bir mercekten cok daha karmasIktir ve bu da onu daha pahali hale getirir.
• Kaplamalari, Adaptif progresif camlar gibi ozel kaplamalar icin ekstra maliyet eklenir.
• Ust duzey secenekleri, ozel gorme recetesi ihtiyaci varsa, yuksek kaliteli ve daha pahali gozluk camlari benzersiz gorme gereksinimlerini karsilayacak sekilde ozellestirilebilir.
Marka adi surumleri, markali cerceveler ve mercekler tipik olarak genel gozluklerden daha pahalidir. Daha az taninmis firmalardan daha dusuk fiyatlarla benzer kalitede camlar bulunabilir. Kisinin cok odakli lenslere ihtiyaci ve yuksek maliyet konusunda endiseleri varsa, kisisellestirilmis gozluklerde bile tasarruf etmenin yollari oldugunu unutmamalidir. Mercek malzemesi ve tasarimi gibi bazi ozelliklerin gozden kacirilmamasi gerekirken, daha ucuz kaplamalar secilerek ve jenerik cercevelerle devam ederek tasarruf etmek mumkundur.

Trifokal Gozluk Cami Nedir?Trifokal Gozluk Camlarinin Dezavantajlari
Uc odakli gozluk takmanin bircok yarari olsa da, birkac dezavantaji da vardir. Trifokal gozluk camlari ilgili en yaygin sIkayetlerden biri, alismanin zor olmasidir. Uc odakli bir mercekteki uc farkli gorme recetesi nedeniyle, gozun bir recete duzeyinden digerine gecerken goruntuler zipliyor gibi hissedebilir. Trifokal gozluk camlari ilgili bir baska sIkayet de, yaslanmanin bir isareti gibi gorunmeleridir. Merceklerdeki cizgilerle isaretlenmis uc farkli gorme recetesi nedeniyle, kisiye gozlugunle bakan biri trifokal gozluk taktigini gorebilir. Bu nedenle, bazi kisiler daha genc bir gorunum icin progresif gozluk camlarini tercih etmektedirler.
Ek olarak, uc odakli gozluk camlari progresif gozluk camlari kadar ozellestirilemez. Yakin, orta ve gorus mesafesi icin gorme receteleri ozellestirilebilir, ancak mercekler tipik olarak yalnizca birkac standart secenekle gelir. Son olarak, uc odakli gozlukler yalnizca gorme receteleri ayni kaldigi surece dayanir. Gorus degisirse, yeni lensler gerektirecek guncellenmis receteler alinmasi gerekebilir. Neyse ki, yedek lensler uygun fiyatlarla temin edilebilir.

Trifokal Gozluk Camlari Nereden Alinir?
Ihtiyac olan gorme receteleri zaten biliniyor, trifokal gozluk satan cok cesitli cevrimici ve yerel perakendeciler vardir. Bazi firmalar gozluk satisi konusunda uzmanlasmis sirketler dahil olmak uzere bircok cevrimici perakendeci, aralarindan secim yapabilecek cok sayida uc odakli gozluk sunar. Trifokal gozluge ihtiyac oldugunu dusunen kisiler, baslamak icin en iyi yer goz doktorunu ziyaret etmektir. Mevcut gorme recetelerini belirleyebilir ve kisi icin en iyi gozluk cami seceneklerini gorusebilirler.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:08.