IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2020, 23:20   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Retina yirtilmasi

Retinanın rolünü ve pozisyonunu,eğerkameradaki bir film ile karşılaştırırsak anlamak çok daha kolaydır. Film “zarar” görürse resmin niteliği, kameranın optiklerinin ( kornea, arka oda, göz bebeği, delik genişliği, lensler ve camsı cisime ilişkin olarak) ne kadar mükemmel olduğuna bakılmaksızın iyi olmayacaktır.

Bir ışık demeti (sinyal), retina üzerindeki reseptörlere gidişini bu elementlerle sağlamaktadır. Retina, “sinir sisteminin” bir parçasıdır ve görme bilgisini toplayan ve bunu beynin oksipital bölümündeki “işlem merkezine” gönderen ışık alıcıları – sinir hücrelerinin oluşturduğu muazzam bir ağdan oluşmaktadır. Bu parçaların tümü iyi bir resim kalitesi ve onun hatırlanması için çok önemlidir.

Işık alıcılarından oluşan retinanın nötr parçası, bulunduğu retina pigment epitel dokudan ayrılması ve camsı cisimdeki sıvının retina altında birikmesiyle retina yırtılması oluşmaktadır. Retina pigment epitel doku önemli bir metebolik ve koruyucu bir role sahiptir. Bu nedenle, yırtılma durumunda görme kaybına neden olan ışık alıcıları ölür. Bu AKUT bir durumdur ve ACİLEN cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Ancak retina zaten yırtılmışsa lazerin uygulanması işe yaramaz. Retinayı tekrar bağlamanın ve görme keskinliğinin korunmasının tek yolu ameliyattır. Retina yırtılmasının bir belirtisi olarak hasta görme alanında büyük ya da küçük “perde” veya “gölge” farkedebilir, çünkü retina yırtılması, ters resim olarak tasarlanan üst retina alanında gelişmektedir. Belirli bir hasta grubu, ilk semptomlara aldırış etmezler ve diğer gözün görmesi bozulmadığında bu sorunun uzun sürmeyeceğini düşünürler.

Ancak, retina yırtılması iyi olan gözde de başlarsa, hasta bunu ciddiye almaya başlar ve hemen yardım arayışına girer. Noktalar gitmezse yırtılma hızlı bir şekilde ilerler, ameliyat olmadan görme kaybı sadece ışık tanımayı kapsamaktadır. Noktalar (sarı benekler) en hassas alandır. İşlevsel hasarı çok hızlı bir şekilde meydana gelir ve çok küçük olmasına karşın sadece 5mm olsa bile ışık alıcılarının en geniş konsantrasyonu ile görme işlevi için çok önemlidir. Bu yüzden noktalar yırtıldığında, beslenmesi durur ve hücreler ölür.
Sarı nokta yırtılmazsa görme keskinliği tam olarak korunabilir. Bu nedenle hastalığın ilk belirtileri (“perdeler”) ortaya çıktığında, mümkünse 24 saat içinde ACİL CERRAHİ MÜDAHALE uygulanmak zorundadır. Operasyondan önce hasta maküler yırtılmasını önlemek ve ertelemek için sırtüstü yatmak zorundadır. Sarı nokta zaten yırtılmışsa müdahale 3-7 gün içinde yapılabilir. Ancak müdahale gecikmişse retinada özellikle de sarı noktanın görünümündeki dönüşü olmayan değişiklikler için operasyonun teknik başarısına bakmaksızın gecikmiş cerrahide bir şey yapılmayacaktır.

Retina yırtılmasının mekanizmalarına göre bunun nedeni sözde regmatojen retina yırtılması-yırtık, bir retina yırtığıdır. Yırtık, vitröz yırtılma sırasında oluşabilir, retina ve camsı cisim arasındaki yapışma kuvveti, vitroretinal yapışmanın olduğu yerde retina yırtığına neden olmasıyla da oluşmaktadır. Bu durumda vitreus boşluğundaki sıvı kolaylıkla retinayı kırıp subretinal boşluğa gider ve sinirsel retinayı, altındaki retina pigment epitel (RPE) dokudan ayırır.

Bazı durumlarda çok büyük bir risk beklenmektedir: miyop insanlarda, normal yaşlanma sürecinde gözdeki ani travma, darbe sonucunda vitröz ve camsı cismin akışkanlığının artması. Diğer yandan retina yırtılması olan çok sayıdaki göz hiçbir zaman dekolman (yırtık) oluşturmaz çünkü camsi cisim ve retina arasındaki güçlü yapışkanlığın yokluğu, göz damarları ve pigment epitel dokudaki fizyolojik güçler retinayı yerinde korumayı başarmaktadır. Bu gözlerdeki retinal çatlaklar (delikler, yırtıklar, diyalizler) oftalmolojik muayene esnasında tespit edilmektedir çünkü hastaların tipik şikayetleri yoktur.

Retina yırtılması olan diğer çok sayıdaki grup, retina zarlarının olmaması nedeniyle oluşan retina traksiyonu, çoğu zamanda uzun süre tedavi edilmeyen retina yırtılması ya da ilerlemiş şeker hastalıkları gibi retinaya bağlanan camsı cisimdekikandamarlarında zarların oluşmasıyla kaynaklanan traksiyonel retina yırtılmalarını kapsamaktadır. Yırtılması olan üçüncü grup ise göz tümörü, göz damarının iltihaplanması ve kalıtsal anormallikler gibi retina altındaki sıvının akmasıyla oluşanları içermektedir.

TEDAVİ
Retina yırtılmasının tedavisi yalnızca cerrahi yöntemle gerçekleşir. Tedavinin amacı, retina ve altındaki göz damarı arasındaki çatlağın etrafındaki yara izlerini kışkırtarak yırtığı kapatmaktır. Bu cryopexy (yırtılan alanların lokal olarak soğutulması) veya lazer fotokoagülasyondan biri ile tedavi edilmektedir. Bunu başarmak için yırtık, skleral eğilme, silikon sünger ile göz tabakasının yanına çekilir ve retinanın altındaki sıvı gaz tamponad kullanılarak delinir. Gazı enjekte etmeden önce camsı cisim hareket ettirilir. Bu müdahale VİTREKTOMİ olarak adlandırılır ve klasik skleral eğilme ve yırtık operasyonundan daha sık kullanılmaktadır. Bu nedenle camsı cisim hareket ettirilerek diğer yırtıkların tekrar oluşma olasılıkları azdır ve skleral eğilme işleminde olduğu gibi gözün genişliği değişmez. Vitrektomi, şeker hastalarında ve uzun züredir retina yırtılması olan kişilerde retina zarlarıyla birlikte retina yırtılmalarında esas cerrahi yaklaşım olarak kullanılmaktadır.

Operasyon esnasında, sürekli bir retina yapışması sağlanarak bu yapılar tamamen hareket ettirilir. Bu karmaşık durumlarda, gaz tamponad yerine silikon yağı kullanılmaktadır. Bunun avantajı, ameliyattan sonra hızlı bir şekilde iyileşmenin sağlanmasıdır. Bu nedenle, her zaman son göz durumunda kullanılmakta ancak ilk operasyondan iki – üç ay sonra silikon yağının çıkarılması gibi ek müdahale gerektirmektedir. çok daha hasar görmüş gözlerde uygulanmaktadır. çok karmaşık retina yırtılmalarında yani travma veya uzun süreli retina yırtıkları gibi ameliyattan önce yeni zarların oluşumu, normal iyileşme süreci olarak olması beklenmektedir. Bu durumlarda bir ya da daha fazla ek operasyon gereklidir.

ÖZET
Yırtığı ÖNLEMEK için lazer fotokoagülasyon kullanmak ve retina çatlağını gelişiminin belirtilerini bilmek önemlidir. Zaten retina çatlağı oluşmuş ise görme keskinliğinin tamamen kaybedilmesi, sarı lekelerin çıkmasından önce 24 saat içinde bu ameliyatın yapıldığı merkezlerde ACİL cerrahi müdahale ile önlenmesi zorunludur. Bu yapılmazsa, görme kaybının daha da ilerlemesini ve 7 günden daha az bir süre içerisinde ERKEN müdahale ile çok daha ciddi yırtılma şekillerinin gelişmesini önlemek gereklidir.

Semptomların ilk ortaya çıkmasından ve operasyona kadar uzun bir süre geçmesi, retinanın bütün anatomik olarak yeniden bağlanmasına bakılmaksızın işlevsel sonuç daha az memnun edici olmaktadır. Tedavi edilmeyen durum, bir yıl içinde körlüğe neden olmaktadır.

özel SVETI VID Hastanesi, bu alanda çok fazla deneyime sahip bir ekiple moden yüksek kaliteye sahip vitreoretinal ameliyetının üstüne titremektedir. Bu hastanede, tamamen yeni bir yaklaşımla, 25 ve 23 küçük çaptaki kesikle, tıpkı ön bölümdeki katarakt ameliyatında olduğu gibi dikişsiz olarak tamamen yeni vitreoretinal ameliyatını yapmaktadır. Ameliyat esnasında mükemmel görüntüleme ile gözdibinin çeperlerine ulaşmak mümkündür ve bu nedenle retinanın tamamen bağlanması ve görme iyileşmesi ile sonuçlanan hassas ve kusursuz bir ameliyat için mükemmel koşulları yaratmaktadır.

Burada maküler cerrahi, büyük bir özenle yapılmaktadır. Dünyadaki sadece bir kaç merkez, sarı lekelri izleyen ve sonuç olarak bozulmuş görme ile yapısını değiştiren bölgedeki (büzmek) özellikle maküler delikler ve zarlar, maküler sorunları tedavi etmede usta teknikler geliştirmiştir. Bugün teşhis etmede en büyük yardımcı elbette, en küçük ayrıntıları yani sarı lekelerin yapısını ve optik sinir tabakasının içini görme fırsatı sunan optik koherens tomografidir (OCT). İşlerliğin sınırları, cerrahi tekniklerle ve olağanüstü en yeni üst düzey donanımlı hastane ile en yüksek potansiyele ulaşmaktır.



Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:55.