IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 2 Post By Gökçen
  • 1 Post By Allecra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Haziran 2020, 08:03   #1
Guest
Gökçen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Çok Şükür Demeyi Bilmeliyiz

Çok Şükür Demeyi Bilmeliyiz
Şükür ve sabır sahibi olmak, hayırlı bir müminde bulunması gereken başlıca vasıflardır. Bu bağlamda şükür, dünya üzerinde elde edilen maddi ve manevi nimetler için Allah’a teşekkür etmenin bir yoludur. Şükrün önemi, konuyla ilgili ayetler ve Peygamber Efendimiz’in hadisleri sayesinde rahatlıkla anlaşılabilir. Bu kaynaklara bakıldığında şükrün; isyan, nankörlük ve küfrün tam tersi bir davranış biçimi olduğu görülür.

Kur’an-ı Kerim’de şükür kavramı nasıl işlenir? Dinimizde şükür kavramı, Rabbin vermiş olduğu nimetler karşısında kulun minnettar olması ve bunu göstermesi olarak ele alınır. Bu bağlamda, Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinde şükretmenin kulluk vazifesi olduğuna dikkat çekilir. Şükretmeyen kulları da büyük bir azap beklediğine değinilir. Konuyla ilgili Kur’an’da yer alan bazı ayeti kerimeler ise aşağıda şekildedir.

“Hani rabbiniz, ‘Eğer şükrederseniz size (nimetimi) daha çok vereceğim, nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım pek şiddetlidir!’ diye bildirmişti.” (İbrahim Suresi, 7. Ayet)

“Şüphesiz biz ona doğru yolu gösterdik; artık o isterse şükreden olur, isterse nankör.” (İnsan Suresi, 3. Ayet)

“Artık siz beni anın ki ben sizi anayım. Bana şükredin, bana nankörlük etmeyin.” (Bakara Suresi, 152. Ayet)

Şükretmenin yolları… Şükür; kalp, fiil ve dil ile olmak üzere farklı biçimlerde yapılabilen bir eylemdir. Kalbi ile şükre varan kişi elindeki tüm nimetlerin Allah’ın bir lütfu olduğunun farkındadır. Bu sebeple de O’nun tarafından gönderilen her bir nimet için Allah’a gönülden hamd eder. Fiil ile şükretmek ise kalp ile yapılan şükürden bir miktar farklıdır. Bu şekilde yapılan şükürde kişi hem vücudunu hem de elindeki diğer imkanları Allah yolunda kullanır. Bu bağlamda, hamd etmek amacı ile yapılan ibadetler fiili şükrün bir yöntemidir. Bundan farklı olarak muhtaçlara ve ihtiyaç sahiplerine destek olmak da fiili şükür olarak nitelendirilen bir durumdur.

Söz ile şükretmek, şükür çeşitleri arasında en fazla yapılandır. Bu bağlamda, kişi “Elhamdülillah ve hamd olsun” gibi sözler kullanarak dil ile şükretmiş olur. Burada şükredilirken; Allah zikredilir, övülür ve O’na karşı duyulan minnet dile getirilir.

Şükretmenin Müslümanlar açısından faydaları nelerdir? Şükür, hangi şekilde yapılırsa yapılsın nefsi köreltmeye yardımcı olan bir davranış biçimidir. Elindeki nimetlere şükretmeyi bilen kişi, vesveseyle kendisine gelen günaha yönelme eylemlerini frenlemeyi bilir. Allah’ı daha çok anar ve elindeki her şeyin yegane sahibinin “O” olduğunu bilir. Bu sayede kişi aslında ne kadar aciz bir varlık olduğunu hatırlar ve kalbini bir nebze de olsa yumuşatmayı başarır.

Şükür alışkanlığı geliştiren bir Müslüman, ahlakını da aynı oranda geliştirmeye çalışır. Kıskançlık, haset ev hırs; güzel ahlak ile bağdaştırılamayan davranış biçimleridir. Kalp, fiil ya da dil ile şükreden kimseler bu davranış biçimlerini baskılarlar. Kötü düşünceler sebebiyle kalpte büyüyen huzursuzluktan da kurtulmuş olurlar.

Peygamber Efendimiz nasıl şükrederdi? Peygamber Efendimiz, Allah tarafından gönderilen her türlü hal ve nimet karşısında büyük bir şükür gösterirdi. Bu bağlamda, Hz. Ayşe bir gün kendisine neden ayakları şişinceye kadar namaz kıldığını sorar ve “Oysa Allah, senin tüm hatalarını bağışlamıştır.” diye ekler. Peygamber Efendimiz de bu sual üzerine, “Şükreden bir kul olmayayım mı?” (Buhari) diye buyururlar. Bu kıssadan anlaşılacağı üzere hiç günahı olmayan kişiler için bile şükretmek oldukça faziletlidir. Allah’ın rızasına erişmek isteyen her bir kula düşen görev de acizliğinin farkında olarak, elindekilerin kıymetini bilmesidir. Bu farkındalığı somutlaştırabilmenin tek yolu da şükretmeyi bilmektir.
 
Alt 01 Haziran 2020, 08:08   #2
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bugüne şükür 🙏

 
Alt 01 Haziran 2020, 08:17   #3
Guest
Gökçen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İyi değil demek ne haddimize. Şükürler olsun her halimize. Mevlana .

 
Alt 31 Ocak 2022, 11:34   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Şuan var olan ve olmayan için şükürler olsun ki. Çünkü her anımız da aldığımız bu nefesi sana borçluyuz Rabbim.

________________

~ E & B ~
 
Alt 31 Ocak 2022, 11:35   #5
Standart

Çok şükür.. Her günümüze..

________________

..
 
Alt 31 Ocak 2022, 11:37   #6
Standart

Çok şükür bugün ve yarınımıza.

________________

Vazgeçilmez değilim, değilsin , değilsiniz...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:08.