IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Haziran 2020, 00:56   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Adezyon ve Kohezyon Nedir

adezyonun tanımı - kohezyonun tanılı - adezyonun özellikleri - adezyonun etkileri - kohezyonun özellikleri


Adezyon: Farklı iki madde arasında varolan ve bu iki maddenin birbirine yapışmasını sağlayan çekim kuvvetine Adezyon yani Yapışma denir.

Kohezyon :latince cohaerere bir arada bulunma anlamındadır. Molekül çekim kuvveti demektir. Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir.

Kohezyon sıvı , katı ve gazlarda ihmal edilebilecek kadar küçük maddelerde görülür.

Aynı cins moleküller arasındaki çekim kuvvetidir.Kohezyon molekül çekim kuvveti demektir. Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir.Kohezyon sıvı , katı ve gazlarda ihmal edilebilecek kadarküçük maddelerde görülür. Bu maddelerin moleküllerindeki pozitif ve negatif yükler arasında oluşur. Bağların ömrü saniyenin trilyonda biri kadardır; ancak komşu moleküller arasında sürekli yeni bağ kurulur ve bu da bileşiği bir arada tutar.

Bu olgu sonucunda sıvılardaki yüzey gerilimi adı verilen olgu meydana gelir.
Hidrojen bağlarının sonucunda gerçekleşen kohezyon, bitkilerde suyun zıt yönde taşınmasına sebep olur. Su bitkilerdeki odun borularından yukarı çıkarılırken kohezyon ve adhezyon sonucu oluşan hidrojen bağları rol oynar.


Kohezyon kuvveti ise suyun veya yoğun bir sıvının moleküllerini bir arada tutan kuvvettir. Bir musluktan su damlarken önce küçük bir damla oluştuğunu, sonra damlanın büyüyüp aşağı doğru uzadığını ve nihayet musluktan kopup bağımsız halde, fakat yine de bir bütün olarak aşağı doğru düştüğünü gözlemişizdir.

Adezyon veya adezyona eşdeğer olarak kohezyon kuvvetini deneysel olarak ölçmek için şu şekilde bir deney yapılmıştır. Yatay duran geniş bir cam yüzeyin altına değişik boyda küçük cam yüzeyler su ile tutturulmuştur. Suyun adezyon kuvveti sayesinde küçük cam levhalar yere düşmeden yüzeye yapışmışlardır.

Daha sonra küçük cam levhalara belirli ağırlıklar yapıştırılmış ve hangi ağırlıktaki büyük cam yüzeyden ayrılıp düştükleri gözlenmiştir. Böylece yüzey alanı ile kohezyon kuvveti arasındaki bir ilişki saptanmıştır.

Aradaki sıvı tabakanın her örnekte aynı kalınlıkta olduğunu kabul edelim,, sıvının hacimı camın yüzey alanı ile doğru orantılı, dolayısıyla, aynı zamanda, sıvıda bulunan molekül sayısı ile de doğru orantılıdır.

Ne kadar fazla su molekülü varsa o kadar fazla kohezyon kuvveti oluşmaktadır. Şu halde yer çekim kuvveti ölçüldüğünde kohezyon kuvveti de ölçülmüş olur.

Molekül sayısı arttıkça moleküllerarası çekim kuvveti (kohezyon kuvveti) molekül sayısı ile doğru orantılı olarak artmamaktadır.

alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:13.