IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2022, 04:52   #1
Standart Erime Noktası Nedir?

Erime Noktası Nedir?


Erime Noktası Nedir?



Erime Noktası Nedir?
Erime noktası deyince aklımıza ilk gelen buzun veya karın erimesidir. Kristal ve saf olan bir madde ise, belirli bir sıcaklıkta katı halden tamamen sıvı hale geçmektedir. Bu sıcaklığa o maddenin erime noktası denilmektedir. Kristal bir yapıya sahip olan saf maddelerin erime noktasında, başka bir deyişle de katı halden sıvı hale geçene kadar, sıcaklığı sabit kalmaktadır. Fakat tamamen sıvı hale geçtikten sonra sıcaklığı yükselmektedir. Saf kristal cisimlerin erime noktası ile donma noktası arasında sıcaklık farkı yoktur. Sözgelişi saf su, 0 °C de donar. Lakin saf olmayan maddelerin, yani karışımların donma ve erime noktaları farklı farklıdır.

Erime ısısı ise cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Sözgelişi buzun 0 °C’deki erime ısısı, 79,8 cal/g’dır. Bir gram sıvı donduğu vakit erime ısısı kadar ısıyı etrafa vermektedir.

Kimi hallerde de erimiş madde, donma noktasına kadar soğuduğu halde donmaz. İşte bu vaziyete aşırı soğuma ve donmada gecikme denir. Bu haldeki sıvıya kendi cinsinden küçük bir katı kristal atılırsa sıvı maddenin ansızın bire donduğu görülür. Buna aşı billuru (kristali) denilmektedir.

Erime ve donma noktası üzerine basıncın da bir tesiri vardır. Normal halde erime noktasından söz edilirken, basınç bir atmosfer kabul edilir. Erime noktası, saf maddeler için karakteristik fiziksel bir sabittir.

Kimsayal maddeler kendisine en yakın olan karakteristik özelliklerdeki molekül, yöntem birimleri ve atomlardan oluşmaktadır.

Kimyevi madde için genel bir örnek verecek olursak; nehirdeki yalıtılan bir su ile laboratuvar ortamında oksijen ve hidrojen ile yapılan bir suyun aynı oranlara sahip olması olarak gösterilebiliriz. Genel olarak saf olarak birbirlerine karıştırılan diğer kimyevi maddelerden bazıları ise; Elmas (karbon), Altın, Sofra tuzu (sodyum klorür ve arıtılmış şeker (sakaroz)dir. Bu gibi kimyasal maddelerin yanı sıra, tabiatta bulunan kolay veyahut görünüşte saf maddeler, kimyasal maddelerin karışımı olabilir.

Mesela; musluk suyu, az miktarlarda çözünmüş sodyum klorid ve demir ile kalsiyum gibi diğer kimsayal maddeler içeren bir bileşiktir.

Kimyasal maddeler ise katı, sıvı, gaz, plazma olarak sıcaklık ya da basınç farklıklarında fazları değişebilmektedir. Kimyasal tepkilerle de, başka bir kimyasal maddeye dönüştürülebilmektedir. Isı ve ışık gibi enerji şekilleri madde olarak kabul edilemez.

Alıntı.
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Erime Noktası Nedir?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:29.