IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Mayıs 2020, 18:55   #1
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Coherence - Yön

Coherence - Yön

Coherence - Yön

Türkçeye Paralel Evren ya da Yön olarak çevrilen Coherence adlı film zamansal kırılmalar sonucu oluşan farklı gerçekliklerin konu alındığı beyin yakıcı bir bilimkurgu filmi. Düşük bütçeli bir film olmasına karşılık paralel evrenler konusunda en dikkat çekici ve en mükemmel yapımlardan bir tanesi. Filmin sonu gerçekten zorlayıcı ve konuşulmaya değer. Filmdeki konu bütünlüğü filmin sonuna kadar hiç kopmuyor. Finali anlayabilmek için filmdeki konuşmaları doğru algılayabilmek ve parçaları doğru birleştirmek gerekiyor. Eğer paralel evren konulu filmleri seviyorsanız beyni yaktırma potansiyeli çok yüksek olan bu filmi listenizin en başlarına eklemenizi tavsiye ederim. Bu yazıda doğrudan filmde neler olduğu sorusuna ve filmin muhteşem finaline odaklanalım.





Emili’nin telefonu neden kırıldı?


Filmin başında Emily’nin telefonunun kırılması kuyruklu yıldızın geçmeye başlamasının bir etkisi. Kuyruklu yıldız muhtemelen içerdiği radyasyondan dolayı bu tarz fiziksel etkiler yapabiliyor. İleride bir başka karakter olan Hugh’ün telefon ekranının kırıldığını göreceğiz.

Filmin başındaki herkes aynı evden mi?


Hayır; filmin başında gördüğümüz bu sekiz kişinin hepsi aslında aynı evden değil. Filmin en ince noktalarından birisi de bu… Henüz filmin başında karakterlerin geçmişleri hakkında farklılıklar olduğunu görmekteyiz. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Mike, Laurie’nin yoğa öğrettiğini düşünmektedir ama Laurie bunun doğru olmadığını belirtir.

Mike dört yıl boyunca bir televizyon şovunda oynadığını söyler. Laurie ise bu televizyon programı seyretmesine rağmen Mike’ı hatırlamaz. Aksine hayranı olduğu televizyon şovundaki karakterin Mike olmadığını düşünmektedir.

Mike oyuncu olduğunu söylediğinde Kevin ve Amir’in güldüğünü görüyoruz. Mike bunu söylerken çok ciddi olsa da onlar onun bu sözlerini ciddiye almıyorlar. Mike’ın bir televizyon şovunda başrol olduğunu Huge, Beth ve Emily tasdik etmektedir. Emily bunu tasdik ettiğinde Laurie’nin buna nasıl şaşırdığına dikkat edelim.

Lee’nin bir kız kardeşi olduğunu hiç kimse hatırlamıyor. Ancak masanın üzerinde onun kız kardeşinin resmini görüyoruz. Lee ve Mike’ın evli olduğunu düşünürsek onun kız kardeşini hatırlayan tek kişinin Mike olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç olarak bu konuşmayı filmin tamamını düşünerek değerlendirdiğimizde; masada gördüğümüz bu sekiz kişinin hayatları bazı noktalarda kesişse de hepsinin aynı evden ya da evrenden olmadığını; masadaki kişilerin eve girmeden önce evin yakınlarındaki karanlık bölgeden geçtiğini ve bu nedenle farklı evlere geldiklerini söyleyebiliriz. Dikkat ederseniz Emiliy’nin telefonu henüz eve girmeden kırılıyor ki bu da kuyruklu yıldızın etkisinin başladığını göstermektedir.

Aslında dikkatli izleyiciler henüz yemek masasına geçilmeden önce farklı evlere ait görüntüleri seyrettiğimizi anlayabilirler. Tüm paralel evlerde aynı konuşmalar geçtiği için konuşmalar arasında mantıksal boşluklar meydana gelmiyor ama görüntülerin farklı olduğu görülebiliyor.

Örneğin bu gerçeklikte Lee salataya zeytinyağı dökerken kocası Mike hiçbir şey yapmadan onu izlemekte ve salata hakkında yorum yapmaktadır. Ancak bir saniye sonraki görüntüde Mike’ın ekmek kestiğini görmekteyiz. Hemen ardından gelen görüntüde Mike’ın ekmeği kesmediği ekmeğin duruş açısının çok farklı olduğunu ayrıca zeytinyağının da ekmeğin hemen yanında durduğunu görürüz.

Emily mutfağa girerken zeytinyağı ekmeğin yanından tekrar kaybolur ve ekmekler de henüz kesilmemiştir. Emily, Lee ile kucaklaşırken zeytinyağı geri gelir ve aslında mutfak mermerinin diğer tarafında olan Beth bir anda diğer tarafa geçer.


Kevin ve Hugh eve geldiklerinde; Kevin öncelikle Emiliy’e sarılır. Bu sırada Emiliy’nin sol elinde yiyecek bir şeyler vardır. Ancak diğer görüntüde Kevin, Mike ve Lee ile selamlaştıktan sonra Emliy ile kucaklaşmaktadır. Bu sırada Emily’nin sol elinde yiyecek yoktur.

Amir ve Laurie’nin eve girdiği sahnede de oldukça büyük farklılıkların yer aldığını görürüz. Örneğin bu görüntüde onları Mike karşılar. Ancak bir sonraki görüntüde onları karşılayan kişiler birden bire değişir. Bu kez onları Lee ve Beth karşılamaktadır. Hatta bir anlığına bile olsa Amir’ın hemen yanında Hugh’ün yer aldığını görürüz ki diğer görüntülerde Hugh yoktu.

Dolayısıyla bize aynı gibi gelen bu görüntülerin aslında pek çok farklı gerçekliğe ait olan farklı evler olduğunu anlıyoruz. Farkında olmasak da farklı gerçeklikleri seyretmeye çoktan başladık bile.

Bu durumda filmde birbirine paralel 2 gerçeklik mi var?


Brian’nın ders notlarını okuduktan sonra karakterlerimiz öncelikle birbirine paralel iki gerçeklik olduğunu düşünürler… Kutu açıldığında her gerçeklik kendi sonuçlarıyla var olmaya devam eder ki bu filmdeki kutunun ev olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kahramanlarımız yavaş yavaş ikiden fazla evren ya da ev olduğunu anlamaya başlarlar. Hugh, yazdığı notu evden hiç çıkarmadığını söyler. Bu durumda bu notları yazan ve getiren başları da olmalıdır. Mike doğru soruyu sorar “Bu durumda dışarda kaç tane Huge ve Amir var?” Bu sorunun cevabına az sonra yine kendileri ulaşacaktır. Bu sahnede sekiz kişiyi, üç farklı zarın altışar rakamını ve üç farklı renkteki lazeri hesaba katarak çıkardıkları olasılık hesaplamasında toplam 5 milyon 38 bin 848 değişken olduğu ortaya çıkar. Yani değişkenleri hesaba kattığımızda toplam olası evren ve ev sayısı işte budur (5.038.448).


Emily burada not defterine baktığında öncelikle yazının yeşil olduğunu görür. Halbuki Emily ilk notları kırmızı kalemle almıştı… Daha sonra gördüğü bu sayıların ilk yazdığından farklı olduğunu anlar ve herkese tek tek hatırladığı rakamları sorar. Aldığı cevaplardan Beth ve Lee hariç kendisi de dahil olmak üzere herkesin bulundukları eve başka gerçekliklerden geldiğini anlar.

Kutulardan farklı eşyaların çıkma nedeni kutuların her birisinin farklı bir gerçekliğe ait olması… Kutulara her gerçeklikte rastgele bir nesne koyuyorlar. Bu yüzden kutuların içerisinden aynı nesne çıkmamasının nedeni budur aynen resimlerin arkasındaki rakamlar gibi.

Evrenler arası geçiş ve iletişim tam olarak nasıl sağlanmaktadır?


Farklı evrenlere geçişi sağlayan yer Emiliy’nin bahsettiği en karanlık noktadır. Oradan geçtikten sonra milyonlarca farklı alternatiften birisine rastgele geçiş sağlanmaktadır ve kim olursa olsun ayrıldığı eve tekrar dönme olasılığı beş milyonda birle ifade edilebilecek kadar azdır.

Aslında evrenler doğrudan birbirini etkilemiyor; ancak deneyde anlatıldığı gibi karakterlerimiz evden dışarıya çıkarak diğer eve ulaşmaya çalıştıklarında bu iletişimi başlatmış oldular. Eğer Brian’ın söylediği gibi kuyruklu yıldız geçene kadar evde otursalardı hiçbir şey olmayacaktı. Final sahnesinde konuşacağımız gibi Emily karakterlerin dışarıya çıkmadığı bir alternatif ev bulacak ve bu evde herkesin mutlu olduğunu hiçbir sorun yaşanmadığını göreceğiz.

Tüm evlerde aynı zamanlarda aynı olaylar mı yaşanmaktadır?


Brian’nın deneyini göz önünde bulundurursak normal şartlarda paralel gerçekliklerde gerçekleşen olaylar kendi nedenleri ve sonuçlarıyla farklı şekilde yaşanmaktadır. Ancak filmde olayları karmaşık hale getiren şey karakterlerimizin diğer evlere müdahale etmeleri. İşte bu etkileşim zamanla herkesin mantıklı düşünme yetisini kaybetmesine ve paranoyak hale gelmesine neden oluyor. Paralel evrenler birbirleriyle etkileşime geçtikleri için olaylar bazen aynıyla bazen de küçük farklılıklarla yaşanıyor. Örneğin kapıya asılan notlar birebir aynıdır ancak bir evde not henüz yazılmışken diğer evdeki not çoktan yazılmış ve kapıya bile asılmıştır. Evlerde yaşanan elektrik kesintisi aynıdır ancak bunlar farklı zamanlarda yaşanmaktadır. Evlerdeki karakterler farklı renkteki ışıkları tercih edebilmektedir. Amir’in fotoğrafı kutudan çıkan fotoğrafla birebir aynı değildir. Hugh’ün yara bandı değişkenlik göstermektedir. Mike diğer evde kendisini berbat bir halde sarhoşken görmüştür ancak bunu gördüğünde kendisi henüz o halde değildir. Yaşadığı olaylar sonucu adım adım o hale dönüşecektir. Mike, seyrettiğimiz gerçeklikte yazdığı notu karşı eve bıraktığını söyler ancak bu not onlara daha sonra ulaşacaktır.

Emiliy seyrettiğimiz gerçeklikte eline yüzüğü taktıktan sonra arabanın dışında Kevin’la konuşur. Ancak başka bir gerçeklikte yüzüğü taktığı anda kendisinin saldırısına uğrayacaktır. Başka bir sahnede bu ikili (Amir ve Hugh) eve geldiklerinde onların zamansal olarak o evde yaşananlardan daha geri olduklarını anlarız. Diğer evde gördükleri kişilerden bahsetmektedirler ki bu konuşmayı daha önce yapmışlardı. Bir başka sahnede Emily, diğerleriyle aynı şeyi yaptıklarını söyler ancak zamansal olarak diğerleri daha öndedir. Sonuç olarak tüm evlerde aynı zamanda aynı olaylar yaşanmaz; olaylar farklı zamanlarda bazen aynıyla bazen de küçük ya da büyük farklılıklarla yaşanır.

Final sahnesinde neler oldu?


Şimdi final sahnesinde neler olduğunu, cesedin nereye kaybolduğunu ve en sondaki telefon sahnesinin ne anlama geldiğini konuşalım. Aslında tüm bunların cevapları senaristler tarafından filme ince ayrıntılar halinde yerleştirilmiş; ancak bunları görebilmek için sahnelere dikkatli bakmak ve onları doğru yorumlamak gerekiyor. Filmin başlangıcında karakterlerimiz henüz yemeğe başlamadan önce birden çok evrenin ve evin, tek gerçeklik gibi verildiğini görmüştük. İşte bu durumun aynısı final sahnesinde de yer almaktadır. Biz finalde bir Emily’i izlediğimizi sansak da filmde bulunduğu evden ayrılan başka Emily’ler de var. Zaten beş milyon olasılığın olduğu paralel gerçeklikte evden sadece bir Emily’nin ayrıldığını söylemek neredeyse imkânsız.


Peki final sahnesinde farklı Emily’leri izlediğimizi gösteren ipuçları var mı yoksa bu sadece bir teori mi? Hayır, bu sadece bir teori değil; final sahnesinde birden çok olasılığı seyrettiğimizi gösteren pek çok ipucu yer almakta. Ancak bu gerçekliklerde olaylar çok küçük farklılıklar dışında aynıyla gerçekleştiği için dikkatli bakılmazsa bunların farklı evrenler olduğunu anlamak mümkün değil. Bilindiği gibi final sahnesinin başlangıcında şunlar olmaktadır:

Emiliy bulunduğu gerçeklikte işler kontrolden çıktığı ve kendisinin oraya ait olmadığını bildiği için evden çıkar. Artık orada durmasının bir anlamı kalmamıştır. Evden çıktıktan sonra defalarca karanlık noktadan geçer ve gördüğü evleri gözlemler. Evlerde kaos, karmaşa ve ihanet görür. Ancak son gördüğü ev diğerlerinden farklıdır… Evdeki herkes mutlu gibidir. Daha da önemlisi Kevin kendisi ile Laurie de Amir’le birliktedir. Emiliy fazla zamanı olmadığını bilmektedir ve bu evde ya da bu gerçeklikte kalmaya kadar verir. Bu evdeki kişilerin mutlu ve sorunsuz olma nedenlerinin büyük olasılıkla yıldız kaydığı sırada dışarıya çıkmamaları olduğunu düşünebiliriz. Daha sonra olanları biliyoruz. Cevaplanması gereken sorular şunlar:

a. Bagajda baygın bir halde bulunan Emily oradan nasıl kurtuldu?

b. Küvette bulunan ceset nereye kayboldu?

c. Final sahnesindeki telefonun anlamı nedir? Küvetteki Emily ölmemiş miydi?

İlk sorudan başlayalım.

Bagajda baygın bir halde bulunan Emily kilitli bir bagajdan nasıl kurtuldu?


Araba bagajındaki Emily oradan hiç çıkmadı. Zaten Beth’in hazırladığı ilaç o kadar güçlü ki bırakın kilitli bagajdan çıkmayı kendine gelmesine bile imkân yok. Peki bu durumda Emiyl eve nasıl ulaştı? Az önce de söylediğim gibi biz aslında tek bir gerçekliği izlemiyoruz. Bunların hepsi farklı gerçekliklerde gerçekleşen ama bizim tek gerçeklik gibi seyrettiğimiz olaylar.

Şimdi olayları filmden takip edelim.

Emily arkasına bakarak yürümeye devam eder ve bu sırada yerdeki kutuya da bakar. Bu Emily’den bağımsız ve zaman olarak biraz daha önde olan bir başka Emily ise evleri gözlemlemeye başlamıştır bile. Sonuçta en az iki farklı Emiliy’nin yolu farklı gerçekliklerde bulunan aynı evlerde kesişir. İşte bu sahneden itibaren en az iki farklı gerçekliği izlemeye başlarız.

Örneğin bu görüntüde Beth’in heyecanla bir şeyler anlattığı; Amir ve Laurien’in kendi aralarında konuştukları görülüyor. Ancak bir saniye sonra gördüğümüz diğer gerçeklikte Beth’in arkasına yaslanarak oturduğunu ve konuşmadığını ayrıca Amir ve Laurien de herhangi bir diyalog içerisinde olmadığını görürüz.

Emily 1 eve girdiğinde sağ tarafta bir beysbol sopası görür. Bu sopayı önceki sahnelerde görmüştük. Diğer Emily’nin elinde Beth’in hazırladığı karışım vardır. Yani birisi kendisini sopayla etkisiz hale getirirken diğer karışımı kullanacaktır.

Kapıyı bu taraftan açan Emiliy ve sonrasında kapının diğer tarafında gördüğümüz Emily farklı gerçekliklere aitler. Bu kamera açısından kapıyı nasıl açtığına ama aynı sahnenin karşı kameradan nasıl göründüğüne dikkat edelim.

Bu Emily içeride oturan kişilere başını hiç oynatmadan bakarken diğer Emily başını aniden onlara döndürür ve hafifçe ileriye doğru sarkar.

Bu Emily sesleri net olarak duyarken diğer Emily sesleri daha kısık duymaktadır. Bir konuşmada Emily’nin gideceği yer Vietman olarak geçerken diğer konuşmada bu yer birden Kamboçya oluverir.

Ekranda gördüğümüz Emily’nin yüzünde hafif endişe varken diğer Emily daha kararlı bir yüz ifadesine sahiptir. Her ikisi de kararını verir ve planlarını uygulamak üzere çekilirler.

Burada Hugh aynı cümleyi iki kez söyler ve tam ikinci cümleyi söylediği anda kamera açısı değişir. Çünkü her bir cümle başka bir gerçeklikte söylenmektedir. Dikkatli bakınca araba camındaki çatlağın her iki gerçeklikte birebir aynı olmadığı belli olmaktadır. Ama görüntü karanlıkta çok net olmadığı için bu ayrıntıyı filmin sonunda tekrar konuşacağız. Son sahnede yer alan gündüz çekiminde arabada yer alan çatlak daha net görülecek.

Emily burada kendisi bayıltarak veya öldürerek bagaja kilitler daha sonra farklı birisi olduğu anlaşılmasın diye bu hırkayı üzerine geçirir. Yüzüğü aldığını göremiyoruz ama sahneyi dondurduğumuzda elinde yüzük olduğu görülmektedir. Kapıdan içeriye girerken de elindeki yüzüğü görebiliyoruz. Ancak bu sahneyi analiz ettiğimizde bu gördüğümüz sahnenin birden fazla gerçekliğe ait görüntüler içerdiğini göreceğiz. Çünkü Emily’nin bu yaptıklarını aynen yaptığı başka gerçeklikler de var.

Bu sahnede Emily’nin saçları dağınık bir halde iki taraftan sarkmaktadır ve kapıyı kapatmaya çalışmaktadır. Ancak bir saniye sonra saçlarını bir tarafa toplandığını bir anda kapıyı kapatıp gülümseyerek Lee’ye baktığını görüyoruz. Emiliy ikinci gerçeklikte birkaç saniye daha önde…

Arkadaşları içeriye girerken Amir’in üzerinde siyah bir kaban olduğu açıkça görülüyor. Ama birkaç saniye sonraki görüntüde bu kaban tamamen yok olacak ve Amir’in üzerinde sadece açık siyah-ince bir kazak kalacaktır. Az sonraki görüntüde bu kaban Amir’in üzerine tekrar gelir. Çünkü bunlar farklı gerçekliklere ait görüntüler ama biz sanki tek gerçeklik gibi seyrediyoruz.

Balkona çıktıkları sahnede ise çok fazla değişim var. İki tanesini göstermek istiyorum. Bu sahnede Mike dışarıya çıktıktan sonra arkadan tekrar geldiğini görebilirsiniz. Laurie burada Mike’ın epeyce önündedir; ancak az önce Mike’ın hızlıca yürüyerek onu geçtiğini görmüştük.

Burada Emiliy’i fiziksel olarak görmesek de Mike’ın konuşurken onun yüzüne baktığı açıkça görülmektedir. Sadece Mike değil Lee de net olarak Emily’nin yüzüne bakıyor. Onun herkesle birlikte ve Kevin’ın hemen yanında balkonda olduğu açıktır. Ancak kamera açısı değiştiğinde Emiliy’nin balkonda olmadığını diğerlerinin sesinin de biraz kısık geldiğini görmekteyiz. Ayrıca Emiliy’nin üzerindeki ince hırka bu sahnede görülmez. Bunun az önce izlediğimiz gerçeklik olmadığı açıktır.

İşte tam bu sırada evin içerisindeki diğer Emiliy ortaya çıkar. Banyonun kapısı açmaya çalışmaktadır. Büyük olasılıkla Emiliy bu gerçeklikte kendisini evin içerisinde beysbol sopası ile etkisiz hale getirdi. Yani Emily dikkatlerinin dağılması ve evin içerisinden çıkmaları için arabanın camını çatlattıktan sonra kendisinin içeriye girmesini bekledi ve ona evin içerisinde saldırdı. Üzerinde hırka yok çünkü dışarıya hiç çıkmadı. Emiliy’nin yüzünde en küçük bir şaşkınlık belirtisi bile görülmez. Aksine neler olduğunu anlar ve kararlı bir yüz ifadesiyle ona doğru yürür.

Banyo sahnesinde de birden fazla gerçekliğe ait görüntüler yer almakta. Örneğin burada Emiliy’nin sağ eli hiçbir yeri tutmazken bu sahnede sağ eliyle burayı kavradığı görülür. Emily küvetin içerisindeyken sağ eli başının üzerindedir ancak diğer sahnede eli karnının üzerinde durmaktadır.

Emiliy’nin uyandığı sahnede de birden fazla gerçekliği seyrediyoruz. Uyandığı sırada bu görüntüde elini alnına götürürken diğer görüntüde eli yanağındadır. İlk görüntüde üzerindeki battaniyenin sadece küçük bir kısmının beyaz olduğu görülürken diğer görüntüde battaniyenin tamamının beyaz olduğu görülmektedir.

miliy daha sonra banyoya bakmak ister ve Beth’in duştan çıktığını görür. Emliy küvette artık bir cesedin olmadığı anlar. Peki ceset nereye kayboldu? Yoksa küvetteki Emiliy ölmedi mi?
Küvetteki Emiliy’nin ölmeme olasılığı var. Bunu az sonra konuşacağız. Ancak şu an izlediğimiz gerçeklikte cesedin nereye kaybolduğu sorusunun cevabını Emliy filmin başlarında zaten vermişti. Bu sahnede Emiliy kuyruklu yıldızın bir önceki geçişinde gerçekleşen bir olayı anlatır. Bir kadın polisi arayarak evdeki kişinin kocası olmadığını iddia eder. Ancak polis adamın onun kocası olduğunu söyler. Kadın ısrar eder ve şöyle söyler “Bu adam kocam değil; çünkü ben onu dün gece öldürdüm!” Ancak kadın bu söylediklerini ispat edemez; çünkü ortalıkta ceset yoktur. Buradan hareketle aynı gerçeklikte bulunan iki kişiden ölü olana ait bedenin kuyruklu yıldızın etkisi geçtikten sonra kaybolduğunu söyleyebiliriz. Bu gerçeklikteki cesedin kaybolması ile ilgili senaryoya bağlı olarak söylenebilecek en güçlü teori bu. Ancak filmin sonunda tek gerçeklik izlemediğimizi unutmayalım.

Emiliy’nin ölmüş olduğunu ve cesedin kuyruklu yıldızın etkisiyle kaybolduğunu kabul edersek bu durumda telefon sahnesini nasıl açıklayabiliriz? Evet, Kevin’ın bakışları telefon açan kişinin Emiliy olduğunu net olarak ortaya koymaktadır. Bu durumda aynı gerçeklikte ölmeyen bir Emiliy olduğunu görülmektedir Peki bu nasıl olur?

Cevabı şu: Cesedin kaybolduğu gerçeklik ve şu an izlediğimiz gerçeklik aynı değil. Beş milyondan fazla olası evren olduğunu konuşmuştuk. Bir önceki evrende ceset kuyruklu yıldızın etkisi ile kayboldu aynen Emiliy’nin anlattığı gibi. Ancak Emiliy uyandıktan sonra birden fazla gerçekliği daha önce defalarca gördüğümüz üzere tek gerçeklik gibi izliyoruz. Telefon konuşmasından önce farklı bir gerçekliğe geçtiğimizi arabanın camından anlıyoruz. Araba camının nereden çatladığına bakalım. İlk sahnede görülen çatlak camın sağ tarafına çok yakın. Ortada bir ayna olduğunu kabul edersek hasar aynanın sağ tarafında kalmaktadır. Ayrıca dikkat ederseniz camın bu kısmı da oldukça zarar görmüş ve çatlak oldukça derin. Bu sırada kameranın açısı bir anda değişir ve aynı çatlağı içerden görürüz. Ama az önce gördüğümüz hasarlı cam ve bu aynı değildir. Öncelikle çatlak neredeyse aynayla aynı hizadadır. İkinci olarak bu az önceki kadar derin bir hasar değildir ve en önemlisi aracın sağ tarafındaki camda ufak çatlaklar dışında hasar yoktur. Diğer görüntüde bu kısmın da oldukça hasarlı olduğu açıkça görülmüştü.

İşte bu görüntü bize başka bir gerçekliğe geçiş yaptığımızı gösteriyor. Tam da bu sırada Kevin belirir ve söz konusu telefon konuşması bu gerçeklikte geçer. Sonuç olarak şu an izlediğimiz gerçeklikte küvetteki Emiliy ölmedi ve diğer Emiliy ile tekrar karşılaşmamak için evden kaçtı. Daha sonra da telefonuna ulaşarak Kevin’ı aradı. Yüzükler konusunda akıl karıştıracak bir nokta olmadığını düşünüyorum. Birisi küvetteki Emiliy’e aitken diğeri kendi elinden düşen yüzük.


FİLMLE İLGİLİ KISA NOTLAR


Elektriklerin kuyruklu yıldızın fiziksel etkisinden ötürü kesildiğini söyleyebiliriz. Evde mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere 3 farklı lazer ışığı vardır. Bu evdekiler mavi kutuyu açarlar. İlerde farklı evlerde farklı renkteki kutuların açıldığını göreceğiz.

Bu arada Emily’nin endişeli yüz ifadesinden evdeki hiç kimse ne olduğunu henüz anlamamışken olayların nereye evrileceğini en erken anlayan kişinin o olduğunu anlıyoruz. Diğerlerinin ondaki bu tuhaflığı fark etmesi uzun sürmeyecek.

Karakterlerimizin diğer evi görebildiklerini anlıyoruz. Kuyruklu yıldızın etkisi devam ettiği sürece diğer alternatiflere geçiş imkânı bulunmaktadır. Ancak bu etki geçtiği anda herkes bulunduğu gerçekliğe sıkışıp kalacaktır.

Eve döndüklerinde evde yaşanan fiziksel değişimler olduğunu fark ediyorlar. Öncelikle masadaki bir bardağın kırıldığını fark ederler. Amir dışarıya çıkarken ayakkabısını bulamadığını söyler. Burada hareketle karanlık noktadan geçmeseler bile çıktıkları ev ile girdikleri evin aynı olmadığını söyleyebiliriz. Bu arada bu kırık bardağı bir başka sahnede tekrar sağlam bir halde göreceğiz. Bunun nedeni diğer evlere geçiş yapmamız

Diğer eve bakmak için dışarıya çıkan Amir ve Hugh’ün bir daha asla geriye gelemeyeceğini; daha sonra dönen kişilerin farklı evrenlerden geldiğini söyleyebiliriz.

Emily bir önceki kuyruklu yıldızın 100 yıl önce 1908 ya da 1903’lerde Sibirya’dan geçtiğini söyler. Ancak Emily filmin başında önceki kuyruklu yıldızın geçiş tarihinin 1923 ve olayın geçtiği yerin ise Finlandiya olduğunu söylemişti. Aynen filmin başındaki giriş sahnesinde olduğu gibi tek gerçekliği seyrettiğimizi düşünsek de aslında birden çok evin içerisinde gerçekleşen olayları seyretmekteyiz.

Mike, jenaratörü aktif hale getirdiğinde; ışığı yanan tek evin bu olduğu anlaşılıyor. Bu durum bize evrenler arasında zamansal farklar olduğunu gösteriyor çünkü az önce diğer evde elektrik olduğunu görmüştük.

Hugh bu arada diğer evde gördüğü kişilere vermek üzere bir not yazmaya başlar. Bu sırada dışarıda iri bir adam olduğu görülür. Az sonra uzaklaşan bu adam aslında Hugh’ün ta kendisidir. Kapıya astığı not Hugh’ün elindeki notun birebir aynısıdır. Başka bir gerçeklikte zamansal olarak biraz daha ileride olan Hugh bu notu kapıya asarak uzaklaşmıştır.

Emiliy resimlerle ilgili not alırken kırmızı kalem kullanır. İlerde bu rakamları yazdığı rengin rakamlarla birlikte değiştiğini görecek.

Amir kendi fotoğrafı için bugün çekilmiş olmalı, der. Ama farklı bir gerçeklikte çekildiği için nerede çekildiğini hatırlamaz.

Kevin, Emily, Mike, Laurie evden ayrılan bu dört kişi karşılarında kendilerini görürler ama onlarda kırmızı ışık vardır. Farklı evrenlerde aynı şeyleri yapmaktadırlar.

Burada aklımıza şöyle bir soru gelebilir: Diğer dört kişiden kaçtıktan sonra geldikleri ev az önce çıktıları evle aynı mı? Hayır; aynı değil. Az sonraki konuşmadan onların en karanlık yerden geçtiklerini ve milyonlarca olasılıktan birisine doğru geçiş yaptıklarını anlıyoruz. Döndükleri evde yaşanan olaylar aynı olabilir ancak bunun çıktıkları evden farklı ev olduğu kesindir. Dolayısıyla evin içerisindeki kişilerin de değiştiğini söyleyebiliriz.

Hugh, kırmızı ışık olayı duyar duymaz ışık paketlerine bakıyor. Sadece mavi ışığa ait kutunun açıldığını gördüğü anda o eve ait olmadığını anlıyor ve Amir’le gizlice bunu konuşuyorlar. İlerde onlarda aslında kırmızı ışık olduğunu göreceğiz… Ait oldukları eve gitmek istiyorlar ama bilmedikleri şey milyonlarca kombinasyon olduğu… Bir diğer sahnede kırmızı ışıklı evden kurtularak doğru eve geldiklerini sanacaklar ama geldikleri evin çıktıkları ev olmadığı anlayacağız.

Beth kitabın arabanın arkasında durduğunu söylüyor ki filmin sonunda kitabın gerçekten arka koltukta durduğunu göreceğiz.

Emily, diğer benzerleriyle iletişim kurmaktan bahseder. Nihayet aklına ölüm dışında mantıklı bir seçenek gelen ve düşünen birisini olduğunu görmek bizi mutlu etse de düşünceleri destek görmez. Üstelik filmin sonunda kendisi diğer Emiliy’i öldürür.

Lee, Mike için “Evlendiğim adam o değil sanki…” diyor. Bunun nedeni gerçekliklerin birbirine karışması. Bu arada filmin başında Emiliy’nin bahsettiği kadının söyledikleri aynen Lee’nin de başına geliyor.

Laurie’nin Kevin’a kur yapması ve yoga yaptığını söylemesi onun filmin başında gördüğümüz Laurie olmadığını kanıtlıyor. Çünkü Laurie filmin başında yoga yapmadığını söylemişti.

Kevin burada yüzüğü ne zaman verdiğini hatırlar ama Laurie olayını ve arabanın camının kırıldığını hatırlamaz; çünkü başka bir gerçeklikten gelmektedir. Burası beni en çok etkileyen sahnelerden birisi çünkü Emiliy’nin sevdiği kişi fiziksel olarak karşısındadır ama birbirlerine iki yabancı gibi bakarlar. Az önce birbirine sarılan kişiler bir anda iki yabancı haline geliverirler.

Bu sahnede Emiliy yüzüğü Kevin’a gösterme nedeni onun tepkisini görmek istemesi. Emiliy onun verdiği bu buz gibi tepkiden artık onun sevdiği ve her şeyini paylaştığı Kevin olmadığını anlıyor.






-Alıntı-
________________

ellerinde bir güldüm ,
soldum .
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:19.