IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Felsefe Felsefe hakkındaki tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
Seçenekler Stil
Alt 17 Nisan 2020, 00:40   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hukuk Felsefesi Akımlari Işığında Speluncean Gezginleri

Speluncean Gezginleri davası, Lon Fuller tarafından 1949 yılında yayınlanmış olan farazi bir davadır.

Fuller bu dava üzerinden birbirlerinden farklı hukuk felsefesi akımları ışığında beş Yüksek Mahkeme hâkiminin görüşünü kaleme almaktadır.
Bu doğrultuda, her hâkim farklı bir perspektiften somut olayı değerlendirmekte, benimsediği teori doğrultusunda vardığı kararı gerekçelendirmektedir.
Bu görüşler ise bizleri çatışma içerisinde bulunan hukuk felsefesi akımları, hukukun doğası, hukukta gerekçelendirme teorileri, yorum yöntemleri, hâkimlerin hukuk düzenindeki rolü ve hukuk mercilerinin yetkileri ve sınırları gibi önemli konular üzerinde düşünmeye yönlendirmektedir.

Bu açıdan,Speluncean Gezginleri davası hukukun hem teorik hem de pratik alanda mevcut sorunlarının (hukuk ve ahlak ilişkisi, güçler ayrılığı, hukuk yaratma vb.) tartışılmasına ilişkin güzel bir örnek oluşturmaktadır.
Bununla beraber farklı hukuk felsefesi akımlarının birbirleriyle nasıl çatıştığını ve bu teorilerin uygulamadaki sonuçlarını görmek açısından yararlı bir araç haline gelmektedir. Bu dava ile beraber hukuk teorilerinin fikir jimnastiğinden ibaret olmadığı ve uygulamada nasıl güçlü bir silaha dönüşebileceği, somut olaylara farklı teoriler açısından yaklaşıldığında yorumların, ileri sürülen gerekçelerin ve özellikle zor davalarda verilen kararların nasıl değişebileceği gözler önüne serilmektedir.

Fuller eserinde bu davayı tek bir amaç için kurguladığını belirtmiştir
Birbirleriyle çatışma halinde olan hukuk ve siyaset teorilerine ortak bir odak noktası oluşturmak.

Bununla beraber Fuller, bu davayı herhangi bir beklenti gütmeden, bir görüşü yerme amacından uzak bir şekilde kurguladığın ıileri sürmektedir. Davada ele alınan tüm olguların, kullanılan içtihatların ve sonuca ilişkin kararlarını açıklayan hâkimlerin tamamen kurgusal olduğunun altını çizmektedir. Fuller, bu görüşü reddeden ve bu davada benzerlik arama girişiminde olan okuyucuyu ise davaya ilişkin ileri sürülen görüşlerdeki yalın gerçekleri kaçırabilecekleri konusunda uyarmaktadır.





Alıntı
________________

~ E & B ~
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:28.