IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


14Beğeni(ler)
  • 6 Post By ExCaLuBuR
  • 1 Post By She
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By LaviNia
  • 1 Post By Ruyanur
  • 1 Post By Lareina
  • 1 Post By oMeN
  • 1 Post By Swat
  • 1 Post By Sterben


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Ocak 2021, 19:02   #1
Standart Online Sohbet Sitelerinin Gelişimi

Sohbet sitelerine müdavim olan sohbetçilerin belki de çok farkına varmadığı bir konudan bahsetmek istiyorum. Görevli ve site sahiplerinin ise teknolojik gelişmeler ve yeni yazılımların güncellenmesi sonucu bir nevi mecburen farkında olduğu, Online Sohbet Sitelerinin Gelişimi hakkında kendi düşüncelerimi paylaşacağım bir yazı kaleme alalım.

Online Sohbet Sitelerinin Gelişimi

Maziye genel bir bakış yaptığımız da irc sohbet sunucuları , standart olarak yazılı chat yapabilmek amacı ile insanları mesafe fark etmeksizin bir araya getirmeye başladığında oldukça ilgi çekici ve popüler platformlardı. Arkadaş , aşk , dost arayanlardan , sosyalleşmekte zorluk çekenlere , sohbet kanalları ve ircd network içerisinde yetkili olmak için uğraşanlara bir çok maksat ve amaç içinde olan her kesimden insana kapılarını açmıştı.

Hali hazır da günümüzde azımsanmayacak kadar kullanıcı bulunan IRC\Web online sohbet sunucuları , mobil cihazların kullanımı ile birlikte erişimi daha kolay ve zaman sorunu olanlar içinse daha pratik olmaya başlamıştır.

İlk zamanlarda web sitelerimize kurduğumuz java tabanlı veya javasız web sohbet appletler ile kullanıcılarımızı IRCd dünyamızın içine dahil ederek sitelerimizin popülaritesini arttırmak ve global odalarımız da daha çok sohbet akışı sağlamaya çalıştık.

Zaman içerisinde müzik , online sohbet sitelerinin en güçlü odak noktalarından biri haline geldi. Bu durumu değerlendirmek için sunucu ve site sahipleri zaman içinde radyo sohbet kavramı altında yazılı chat ortamına Radyo Dj Yayıncıları aracılığı ile online müzik dinlenebilecek radyoları ekledi.

Yazımızın bir bölümünde IRCd Sunucuları içerisinde görev almak için zaman geçirmekten ve bu amaçla sohbet sitelerini aşındırmaktan bahsetmiştim. Bugün hangi chat server sahibine veya mazisi eski olan kullanıcılarına sorarsanız sorun sanırım standart cevap ah eski zamanlar olacaktır. Bir çoğunuzun bildiği üzere + ( Voice ) Aop & Sop ( @ ) Forunder , IRCop , Oper gibi yetkileri almak hem çok gösterişli hem de çok zordu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bulunduğunuz sohbet ortamınız da , mecburi kılınan sunuculara ve yönetimlere göre belirlenen online süreleriniz , komut bilginiz , ekip çalışmasına yatkınlığınız , içerisinde bulunduğunuz sunucuya olan aidiyetiniz ve diğer kullanıcılar ile kurduğunuz diyaloğa kadar bir çok unsur baz alınır ve dikkat edilirdi. Günümüz de saydığım detaylara halen özen ve önem gösteren sunucu olduğu kanaatinde değilim umarım yanılıyorumdur.

Tabi ki eskiden daha seçici ve katı Sohbet kuralları olmasının en büyük sebeplerinin başında seçeneğin az olması , kullanıcının fazlalığı ve sunucu sahibi veya irc shell hizmetlerinin bu kadar çok bilinmemesi başlıca nedenlerdi.

Geldiğimiz nokta da mIRC Scriptlerin komut alanında bir çok işlevi otomatik yapması , eskiden sunucular da Eggdrop botların daha yayın kullanırken günümüzde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] botların sayesinde hızlı ve kolay komut uygulamaları (.nick , .op, !deop , !spamekle gibi ) yetkili alımların da ve seçimlerin de bilgi ve aidiyete dayalı olmaktan çıkmış durumda.

Tabi ki bir de çevrim içi sohbet sitelerinin işi maddiyata dökme boyunu da ele almak lazım. Kanal satmak , yetki satmak vb. durumlarda olay gönüllülük esasından çıkıp büyük ölçü de ticari boyutlara döküldü. Belli bir sohbet kullanıcı sayısına ulaşıp direk sunucu kiralamakta uzun dönem popüler bir unsur oldu.

Bu bir çoğumuzun vakıf olduğu gelişmeler dışında birde görüntülü sohbet ve sesli sohbet sitelerinin olaya dahil olması ile yazılı sohbet sitelerinin boyut atlaması kaçınılmaz oldu.

Sanırım online sohbet sitelerinin kendisini mobil ve web açısından gelişmesine mecbur kılan en büyük etkende sosyal ağlar ve arkadaşlık sitelerinin devreye girmesi oldu. Özellikle sosyal medya mecraları , akıllı telefon uygulamaları , video ve sesli uygulamalar irc dünyasının popülaritesini azalttı.

Söz konusu gelişim ve değişim olunca günümüzde gördüğümüz en belirgin gelişmeler için de takibi mobil sohbet appletler ve kesintisiz radyo sohbet yayınları ile Android & iOs mobil sohbet uygulamaları ( application ) başı çekmekte.

Online Sohbet Sitelerinin Gelişimi

Birde bu yazımızı okuduğunuz sohbet ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]unutmamak lazım. Zira artık IRCRehberi Bilgi Paylaşım Platformumuz da olduğu gibi yeni açılan sunucular , sunucu radyoları , sunucularınızdan haberler gibi bir çok başlık altında online sohbet sitelerinizin tanıtımını kolaylıkla yapabilmektesiniz.

Halen sohbet sitenizin tanıtımını yapmamış ve çok önemli bir konu olduğunu düşünmüyorsanız [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bölümüzü ziyaret ederek kullanıcı sayınıza katkısını ve tanınırlık oranızdaki yükselmeyi net şekilde görebilirsiniz.
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.
 
Alt 08 Ocak 2021, 22:29   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

________________

~ E & B ~
 
Alt 08 Ocak 2021, 22:36   #3
Standart

emegine saglik tsk ler

________________

No MoRe DramA
 
Alt 08 Ocak 2021, 22:44   #4
~Ölüm Çiçeği~
LaviNia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

________________

Bazen de yıldızlar bakar.
İnsanlar kayar hayatımızdan..

 
Alt 08 Ocak 2021, 22:45   #5
Mutena
Ruyanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

paylasim icin tesekkurler.

________________

"hakikâte giden yolda, meşakkatsiz bir varış yoktur."




 
Alt 25 Ocak 2021, 13:03   #6
Özel Üye
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık..

________________

“Size kafamda bir hüküm giydirmedim bayım. çünkü benim kafamda cezanız idamdı. ama sizden kafamda dahi öldüremeyecek kadar nefret ediyordum. Çünkü ölüler kokardı ve zihnimde ölünüzün kokusunu dahi istemiyorum...”
 
Alt 25 Ocak 2021, 13:31   #7
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 25 Ocak 2021, 13:39   #8
Pope Pius XIII
Swat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

harika gayet yerinde bir yazı olmus günümüz sohbet sunucusu acanlar artık bu işin mirc de değil aplet üzeri hatta Unrealde değil aplet c++ java olsun mobil uygulamalar görüntülü sohbet üzerine ve google de makale ve link üzerine döndüğünü iyice anlamalı artık yükü alan o köprüyü geçti yenilenmez ise emekler boşa gider

________________

 
Alt 25 Ocak 2021, 13:42   #9
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:07.