IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 22:05   #1
Standart Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!

Varikosel nedir?

Varikosel, kısırlık problemi yaşayan kişilerin hemen hemen %30’u ile %40’ında görülen, testisteki toplardamarların varisleşmesi yani damar genişlemesi durumudur. Genel olarak hiçbir bulgu vermezken, zaman içerisinde etkisini artırarak; torbalarda şişlik, bazen ağrı ve spermin hareket bozukluğuna sebep olabilir.

Testisleri koruyan skrotum isimli dış torba keselerinin ısısı, vücudün ısısından birkaç derece daha azdır. Yani spermlerin çok sağlıklı bir şekilde üretilmesi için mevcut vücut ısısından daha serin bir ortama ihtiyaç vardır. Bu torba keselerinde oluşan varislerin içerisinde kan birikimi oluşacağı için; artan ısı sperm üretiminin kalitesini bozar. Yalnızca ısı artışı olmamak ile birlikte öngörülen başka bir teori de; damar yapısının ve kanlanmanın artması sebebiyle böbrek ve böbrek üstü bezlerinden gelebilecek toksik maddelerin testis torbalarında birikebilmesi durumudur.

Tanı nasıl konulur?

Testise uzanan damar ve sinir yapısının el ile muayene edilmesi sonucunda teşhis konulmaktadır. Bu fiziki muayene esnasında; öksürtülerek ya da ıkındırılarak kişinin karın içi basıncı artırılır. Böylece genişlemiş damar yapısı gözlemlenerek değerlendirme yapılır.

Varikoselin tedavisi var mıdır?

Doppler ultrasonografi yöntemi ile de varikosel araştırılabilir; ancak el ile yapılan muayenede belli olmayan, sadece ultrasonografi görüntülemesinde tespit edilen varikoselin klinik yönden hiçbir anlamı olmadığı ve operasyon gerektirmediği söylenir. Bu nedenle ele gelmeyen, hafif varikoselin tedavi edilmesi önerilmemektedir.

Varikosel nasıl tedavi edilir?

Varikosel rahatsızlığı cerrahi yöntem ile tedavi edilir. Mikroskop yardımıyla kasıktan girilerek, testisten gelen toplardamarlar bağlanır. Mikroskop kullanılması; damarların daha net görülmesini sağlarken, testisi besleyen damarın korunmasına yardımcı olur. Doğru tanı ve başarılı cerrahi işlem uygulaması ile varikosel vakalarında; sperm değerlerinde %60’a kadar iyileşme görülebilir. Tanısı doğru olarak konulan ve mikro cerrahi yöntemlerin başarılı uygulaması ile tedavi edilen varikosel vakalarında spermiyogram değerlerinde ortalama % 50-60 oranında düzelme sağlanabilir.

Varikosel operasyonundan sonraki 6 ay içerisinde yaptırılan sperm analizinde düzelme görüldüğü halde, gebelik durumu oluşmuyorsa; muhakkak rahim içi aşılaması ya da tüp bebek uygulamasına başvurulmalıdır.

Bebek isteği ile başvuran erkeklerin önce sperm değerleri kontrol edilmelidir. Hafif bir bozukluk tespit edilmesi durumunda aşılama yöntemi ile gebelik oluşumunu sağlamak mümkündür. Eğer sperm bozukluğu ileri seviyede ise (5 milyondan az sperm sayısı) yapılan aşılama yönteminde olumlu bir sonuç elde edilemez. Bu durumda bir ürolog görüşü de alınarak, tüp bebek yönteminin uygulanması gerekir.

Tüp bebek uygulamalarındaki başarı oranı çok iyi olduğu için; kişiler yaptırdıkları varikosel operasyondan sonra 6 ay beklemektense, tüp bebek tedavisini de tercih edebilmektedirler.
 
Alt 29 Kasım 2022, 23:52   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Allah bebek isteyen herkese bebek nasip etsin inşallah. Bazilari bebek için yillarca uğraşir olmaz, bazilari da sokağa atar. Hayat herkesi farkli yollarla siniyor.

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 29 Kasım 2022, 23:57   #3
Standart

Allah ta izin verirse herseye care var artik

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:40.