IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 22:04   #1
Standart Hidrosel Nedir?

Hidrosel Nedir?

Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir. Genelde testisler ve testisleri saran zarların arasında kayganlığı sağlamak için 0.5 – 1 ml arasında sıvı bulunmaktadır. Bu su oranı hidrosel olduğu zaman 100-200 ml artmaktadır.

Hidrosel iki ayrı gruba ayrılmaktadır.

Doğumsal Hisrosel
Erişkin Hidrosel
Doğumsal Hidrosel

14. haftadan sonra anne karnında olan bebeğin testisleri aşağı doğru inmektedir ve skrotum denilen testis torbasına yerleşmektedir. Bu iniş ile birlikte sürüklenmekte olan karın zarı skrotuma testisle birlikte inmektedir. Doğum olduktan kısa bir süre sonra kese kapanarak ipliksi yapı halini almaktadır. Eğer kese kapanmadı ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis çevresinde skrotumda hem bikmekte hem de şişmektedir.

Doğumsal Hidrosel ikiye ayrılmaktadır;

Komünikan Hidrosel
Komünikan Olmayan Hidrosel
Komünikan hidrosel, skrotuma inmekte olan karın zarının açık olması durumudur.

Komünikan olmayan hidrosel, zarın karın tarafında olan bölümünün normal olmayan bir şekilde kapanması ve pritoneal sıvının skrotum içinde olması durumuna denir.

Erişkin Hidrosel

Genellikle 40 yaşların üzerinde daha fazla görülen hidrosel erkeklerde oluşan testis tümörleri, testis iltihaplanmaları, skrotumun maruz kaldığı travmalar ve radyoterapi vb. sebeplerden dolayı hidrosel görülmektedir.

Hidroselin Nedenleri Nedir?

Hem erişkin hem de çocukluk çağında hidrosel görülebilir. Çocuklardaki sebep, çoğunlukla karın iç zarı ile testisi saran yapraklar arasında bulunan ve doğumdan sonra kendiliğinden kapanan kanalın kapanmamasıdır. Erişkinlerde tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bununla beraber; testis iltihabı, testis travması/ tümörleri gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkların sonucu olarak hidrosel hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Hidrosel Nasıl Teşhis Edilir?

Fizik muayene ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Muayene sırasında torbalara ışık tutulduğunda içerisinde sıvı olan torbanın ışığı geçirdiği görülmektedir. Kitle sıvı ile dolu ise ışık geçirgen demektedir. Altında yatan asıl nedeni bulmak için skrotal ultrasonografi ile tanıyı kesinleştirmek gerekmektedir. İşlem kısa bir süre içerisinde yapılmaktadır. Tanı konulması için başka tahlil ve tetkiklere ihtiyaç duyulmamaktadır.

Hidrosel Tedavisi

Çocukluk döneminde görülen fıtıksız hidrosellerde tedavi için iki yaşına kadar beklenir. Bu süre içerisinde iyileşme görülmezse cerrahi müdahale ile düzeltilir. Fıtık ile birlikte görülen hidroseller ise, tanı konulduğu zaman cerrahi müdahale ile düzeltilmelidir.

Erişkin Hidrosellerinde ise, tedavi altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığına göre değişmektedir. Kozmetik sorunlar, günlük aktiviteyi engelleyen büyüklükte olan hidrosel durumlarında tedavi uygulanması önerilmektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:27.