IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Eğitim Haberleri Eğitim dünyasından tüm haberlere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

10Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2021, 12:10   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Einstein’’In Problem Cozerken Sasirtan Sirri Nedir?

Einstein‘in dunyayi kurtarmak icin bir saati olsaydi, bu zamanin elli bes dakikasini sorunu tanimlamak icin, sadece bes dakikasini da cozumu bulmak icin harcayacagini soyledigi aktarilir. Bu alinti onemli bir noktayi gostermektedir: bir sorunu cozmeye gecmeden once, geri adim atmali, sorunu anlamayi gelistirmek icin zaman ve caba harcanmalidir. Sorunlari bircok farkli perspektiften gormek ve problem cozmede en onemli adimin ne oldugunu ogrenmek icin kullanilabilecek bazi stratejiler vardir.

Sorunun Ne Oldugunu Bilmek
Sorunun tanimi, tum sorun cozme cabalarinin odak noktasi olur. Bu nedenle, problem tanimina mumkun oldugu kadar cok dikkat ve ozveriyle yaklasmak mantiklidir. Genelde olan sey su ki, kisi uzerinde calisilmasi gereken bir problem oldugu anda cozumlere ulasmaya o kadar heveslidir ki, onu duzeltmek icin herhangi bir zaman harcamayi ihmal eder.
Cogu kisinin fark etmedigi ve Einstein’in ima ettigi varsayilan sey icinde bulunulan cozumlerin kalitesinin, cozmeye calisilan problemin taniminin kalitesiyle dogru orantili olmasidir. Cozumler yalnizca daha bol ve daha kaliteli olmakla kalmaz, ayni zamanda, cok daha kolay bir sekilde elde edilebilir. En onemlisi de, degerli bir sorunla mucadele etme guvenine sahip olunmasidir.



Einstein’'in Problem Cozerken Sasirtan Sirri Nedir?Problem Tanimlama Araclari ve Stratejileri
Bir sorunu net bir sekilde tanimlamak icin farkli bakis acilari ve acilar elde etmek, ogrenilebilen ve gelistirilebilen bir beceridir. Bu nedenle, bunu mukemmellestirmek icin kullanilabilecek bircok strateji vardir. Bilinen en etkili stratejilerden bazilari asagidaki gibidir:
Sorunu yeniden ifade etmek


Bir Toyota yoneticisi, calisanlarindan verimliliklerini artirmanin yollari konusunda beyin firtinasi yapmalarini istediginde, aldigi tek yanit, cevresindekilerin bos bakislari olmustur. Isteginin islerini kolaylastirmanin yollari olarak yeniden ifade ettiginde ise oneriler cogalmistir. Sozcukler guclu ortuk anlam tasirlar ve bu nedenle bir sorunu nasil algilandigi konusunda onemli bir rol oynarlar. Yukaridaki ornekte, uretken olun sirket icin yapildiginda bir fedakarlik gibi gorunebilirken, isinizi kolaylastirin kelimesi, daha cok insanlarin kendi cikarlari icin yaptigi, ancak sirketin de fayda sagladigi bir sey gibi gorunebilir. Sonunda, sorun hala aynidir, ancak her biriyle iliskili duygular ve bakis acilari cok farklidir.
Sorun ifadesiyle farkli sekillerde ifade edilebilir. Metodik bir yaklasim icin, tek kelimeler alinmali ve varyasyonlariyla degistirilmelidir. Satislari artirmak? Artis yerine cekme, gelistirme, uzatma, tekrarlama ile degistirildiginde soruna iliskin algilarin nasil degistigi net bir sekilde gorulebilir. Burada zengin bir kelime hazinesi onemli bir rol oynar, bu nedenle bir es anlamlilar sozlugu kullanmak veya kelime dagarcigini gelistirmek sorunlari farkli bir sekilde ifade etmeyi kolaylastirir.


Varsayimlar ortaya cikarmak ve meydan okumak
Her problem gorunuste ne kadar basit olursa olsun uzun bir varsayim listesiyle birlikte gelir. Bu varsayimlarin cogu yanlis olabilir, sorun kisinin bildirimlerinin yetersiz ve hatta yanlis yonlendirebilir. Kotu varsayimlardan kurtulmanin ilk adimi, onlari acik hale getirmektir. Bir liste yazilmali ve mumkun oldugunca cok varsayimi ortaya cikarilmalidir, ozellikle en bariz ve dokunulmaz gorunenler yazilmalidir.
Bu, kisinin kendi icinde, eldeki soruna daha fazla aciklik hale getirir. Ancak daha ileri giderek ve her varsayimin gecerliligi test edilerek, gecerli olmayan yollar ve sonuclarda dusunulmelidir. Bulunan sonuc kisiyi sasirtabilir: Bu kotu varsayimlarin cogu kisinin kendi kendine empoze edilir, sadece biraz inceleme ile onlari guvenle birakabilir. Ornegin, bir kisinin restoran isine girmek uzere oldugu dusunuldugunde, herkesin ilk varsayimlarindan biri her restoranin bir menusu oldugu olabilir. Boyle bir varsayim ilk basta dogru gibi gorunse de, bu fikre meydan okuyarak belki de cok ilginc is modelleri ortaya cikabilir. Ornegin, belirli bir yemek menusu yerine musterilerin asciya yemek pisirmesi icin yemek fikirleri getirdigi bir restoran dusunulebilir.


Yigin olusturmak
Her problem, daha buyuk bir problemin kucuk bir parcasidir. Bir problemi yanal olarak kesfedebilindigi gibi ornegin kelimelerle oynanarak veya varsayimlara meydan okunarak onu farkli rakimlarda da kesfedilebilir. Kisi ayrintilarla boguldugunu veya bir soruna cok dar baktigini dusunuyorsa, daha genel bir perspektiften bakmalidir. Sorununu daha genel hale getirmek icin kendine bu neyin parcasi? Bu neyin ornegi? veya bunun arkasindaki niyet nedir? Gibi sorular sormalidir.
Yiginlari ayristirmak
Einstein’'in Problem Cozerken Sasirtan Sirri Nedir?Her problem daha buyuk bir problemin parcasi ise, bu ayni zamanda her problemin bircok kucuk problemden olustugu anlamina gelir. Bir problemi, her biri orijinalinden daha spesifik olan bircok kucuk problemde ayristirmanin, o problem hakkinda daha fazla icgoru saglayabilecegi ortaya cikar. Problemi kucultmek yani daha belirgin hale getirmek ozellikle, sorunun bunaltici veya goz korkutucu zorluklarini asmada yararli olur. Bir sorunu daha belirgin hale getirmek icin sorulabilecek tipik sorulardan bazilari sunlardir: Bunun bolumleri nelerdir? Veya Bunun ornekleri nelerdir?


Birden fazla perspektif bulmak
Bir sorunu cozmek icin acele etmeden once, her zaman ona farkli acilardan bakildiginda emin olunmalidir. Farkli gozlerle bakmak, yeni, gozden kacan yonler hakkinda aninda fikir sahibi olmanin harika bir yoludur. Ornegin, bir kisinin isletmesi varsa ve satislari arttirmaya calisiyorsa, bu soruna bir musteri acisindan bakmaya calismalidir. Musterinin bakis acisindan bu, urune kisinin daha fazla odemeye razi olacagi ozellikler ekleme olabilir. Her seferinde bu farkli bakis acilarindan birini kullanarak sorun ifadesini bircok kez yeniden yazilmalidir. Rakip firmalar, doktorlar veya isciler bu sorunu nasil gorur? Ayrica, cesitli rollerdeki insanlarin sorunu nasil cerceveleyecegi hayal edilmelidir. Farkli rollerin problemlerle nasil basa cikacagina dair farkliliklar ve benzerlikler bulmaya calisilmalidir.
Etkili dil yapilari kullanmak
Mukemmel problem ifadesini duzgun bir sekilde olusturmak icin herkese uyan tek bir formul yoktur, ancak her zaman daha etkili olmasina yardimci olan bazi dil yapilari vardi ve bunlara orneklerden bazilari asagidaki gibidir:
• Bir sorun bildirimine baslamanin mukemmel bir yolu hangi yollarla yapabilir ifadesidir. Bu ifade, Nasil yapabilirim? Ifadesinden cok daha ustundur, cunku yalnizca bir degil ya da belki de hicbiri degil, cok sayida cozum oldugunu ima eder. Kulaga cok basit gelse de, beklenti hissi beyninin cozumler bulmasina yardimci olur.


• Olumsuz cumleler, islemek icin cok daha fazla bilissel guc gerektirir ve bu kisiyi yavaslatabilir, hatta dusunce trenini rayindan cikarabilir. Olumlu ifadeler ayrica sorunun arkasindaki gercek hedefi bulmaya yardimci olur ve bu cok daha motive edicidir. Ornegin, sigarayi birakmanin yollarini bulmak yerine, enerji artirmanin yollari aranmalidir, boylelikle daha saglikli ve uzun yasayarak, bunun cok daha degerli hedefler oldugu gorulebilir.
• Beyin sorulari sever, soru guclu ve ilgi cekici ise, beyin cevaplamak icin ellerinden gelen her seyi yapar. Buna engel olmak mumkun degildir: Beyin hemen problem uzerinde calismaya baslar ve farkinda olunmasa bile arka planda calismaya devam eder.
Ilgi cekici hale getirmek
Etkili dil yapilari kullanmanin yani sira, kisiyi gercekten heyecanlandiran bir problem ifadesi bulmak onemlidir, boylece problemle yaratici bir sekilde basa cikmak icin en iyi zihin cercevesinde olunur. Sorun kisi icin cok sIkici gorunuyorsa, orjinalligini koruyarak ona guc katmak icin zaman ayrilmali ve cazip hale getirilmelidir.
Sorunu tersine cevirmek
Bir sorunla karsilasildiginda genellikle yardimci olan bir numara, onu tersine cevirmektir. Kisi kazanmak istiyorsa, neyin kaybedecegini bulmalidir. Satislari artirmanin yollarini bulmakta zorlaniyorsa, bunun yerine onlari azaltmanin yollarini bulmalidir. O zaman tek yapilmasi gereken cevaplari tersine cevirmektir. Daha fazla satis gorusmesi yapilmasi satislari artirmanin acik bir yolu gibi gorunebilir, ancak bazen bu bariz yanitlari sadece soruna ters yonden bakildiginda gorunur. Bu gorunuste dolambacli yontem ilk bakista sezgisel gorunmeyebilir, ancak bir sorunu tersine cevirmek, orijinal soruna oldukca acik cozumler ortaya cikarabilir.


Gercekleri toplamak


Sorunun nedenleri, kosullari, bununla ilgili kokenleri ve nedenleri gibi ayrintilar arastirilmalidir. Ozellikle cok belirsiz bir sorun varsa, gercekleri arastirmak genellikle onu hemen cozmeye calismaktan daha verimlidir. Ornegin, kisi esine belirttigi bir sorun karsisinda beni hic dinlemiyorsun demesi bunun icin cozum belli degildir. Ancak, seninle konusurken yeterince goz temasi kurmuyorsun ifadesi ise, o zaman cozum aciktir ve beyin firtinasini tamamen atlayabilir. Kisi kendisine yasadigi sorunla ilgili bu konuda: Problemin semasini cizilebilir mi? Sorun sinirlari nelerdir? Bilinmeyen nedir? gibi sorular sormali ve gercek cevaplari aranmalidir.
Problem-sorun bildirimi cozulmelidirEinstein’'in Problem Cozerken Sasirtan Sirri Nedir?
Burada sonsuz bir donguye girme riskini olabilir, ancak fark edildigi gibi bir soruna dogru bakis acisi kazandirmak, aslinda basli basina bir sorundur. Bu nedenle, yardimci olacagini bilinen herhangi bir yaratici dusunme teknigi kullanilmalidir. Ornegin kisi kendisine sorunlu ifadeler icin bir fikir listesi veya cozulmesi gereken sorunun bir listesini cikarilabilir. Tabii ki, asil problemi cozmek icin ne kadar caba sarf edildiginin aksine, sorunu tanimlamak icin ne kadar caba harcandigidir, bu pratikle elde edilebilir olsa da, elde edilmesi zor bir dengedir.
55 dakikalik bir problemi tanimlamaya karsi 5 dakikalik bir problem uzerinde hareket etmenin orani genellikle iyi bir oran degildir seklinde degerlendirilir. Mesele su ki, problem tanimlamanin ne kadar onemli oldugunun farkinda olunmali ve uzerinde cok az zaman harcama egilimi duzeltilmelidir. Aslinda, problemleri nasil tanimlandigina daha fazla dikkat etmeye baslanildiginda, muhtemelen onlari cozmekten cok daha zor oldugu fark edilebilir, fakat ayni zamanda getirisinin de bu cabaya degdigi gormek mumkundur.


ALİNTİ ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 13:19   #2
Standart

Kulaga cok basit gelse de, beklenti hissi beyninin cozumler bulmasina yardimci olur.
kalemine saglik

________________

No MoRe DramA
 
Alt 10 Ağustos 2021, 13:21   #3
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bir sorunu cozmeye gecmeden once, geri adim atmali, sorunu anlamayi gelistirmek icin zaman ve caba harcanmalidir.

Aşırııı katılıyorum. Emeğine sağlık kuzum

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 10 Ağustos 2021, 13:23   #4
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık

________________

Einstein’’In Problem Cozerken Sasirtan Sirri Nedir?
 
Alt 10 Ağustos 2021, 13:35   #5
Sohbetleyiz.Com
DeliKalpsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Okumadım cokkk uzun ama emegine saglık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:01   #6
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kulaga cok basit gelse de, beklenti hissi beyninin cozumler bulmasina yardimci olur.
kalemine saglik
tşkler Canim.

 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:02   #7
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir sorunu cozmeye gecmeden once, geri adim atmali, sorunu anlamayi gelistirmek icin zaman ve caba harcanmalidir.

Aşırııı katılıyorum. Emeğine sağlık kuzum
cok tşkler Canim :*

 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:02   #8
SendikaLı
MarjinaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Emeğine SağLık.

________________

𝗟𝗼𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗶𝘃𝗲. 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗼𝘃𝗲.

Einstein’’In Problem Cozerken Sasirtan Sirri Nedir?
 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:03   #9
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Saruhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık
tşkler.

 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:03   #10
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
MarjinaL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Emeğine SağLık.
tşk ederim ki : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:51.