IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Şubat 2024, 00:53   #1
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart El kındi Kimdir ?

dokuzuncu yüzyılın başlarında doğan filozof, matematikçi, ebu yusuf yakup bin ishak el-kindi (801-866) arap müslüman filozof, polimath ( (birden fazla alanda ihtisas sahibi olan kişi), matematikçi, hekim ve müzisyen idi.

al-kindi islami peripatetik (aristotelesçi: aristoteles felsefesinde yoğunlaşanlar: aristoteles felsefe tartışmalarını gezinerek yaptığı için, aristoteles okulu peripatos adını almış.) filozofların ilki ve “arap felsefesinin babası” olarak bilinir.

al-kindi küfe’de doğdu ve bağdat’ta eğitim aldı. soylu bir ailede yetişen kindi; felsefeden, matematik, astronomi ve gemolojiye (değerli taşların incelendiği alan) kadar farklı alanlardaki derin bilgisiyle çok fazla eser üretti.

optik ve müzik gibi konularda da matematiksel yazılar yazdı. antik yunan felsefesini benimsemiş ve bu ekolde üretilen bazı eserleri arapça’ya çevirmiş ilk isimlerden biri sayılmaktadır. aristotelesçi yaklaşımı benimsediği için, onun çalışmalarıyla ayrıca ilgilenmiş ve aristotelesçiliğe (aristotelianism) aristoteles’in de pek çok eserini çevirerek katkı sağlamıştır. bu kitaplardan biri de fizik ve metafiziktir.

italyan araştırmacı gerolamo cardano tarafınfan orta çağ’ın en büyük on iki akıl bilimcisinden biri olarak anılan el-kindi’nin en bilinen eserlerinden ”ilk felsefe üzerine” (on first philosophy) bilinen ilk senkretizm (bağdaştırmacılık yani farklı inanışların bir potada eritilebilmesi) eserleri arasındadır.
ancak bu eserin sadece dört bölüme ayrılan ilk parçası mevcut durumdadır. el yazması bazı eserlerinin de şuan istanbul’da olduğu da belirtiliyor **bazı kaynaklarda.

yukarıda bahsettiğimiz kitapta ilk kısım, yunan felsefesini destekleyen bir bölümü temsil ediyor. ikinci bölüm, el-kindi’nin sonsuzlukla ilgili ünlü tartışmasını içeriyor. üçüncü ve dördüncü, “gerçek olanın” varlığını, tüm şeylerde birliğin kaynağı olan tanrı’yı ??belirlemeye çalışıyor.

kindi’nin istanbul’daki el yazmaları arasında aynı zamanda on the ıntellect eserinin de olduğu belirtiliyor. ayrıca el-kindi’nin psikoloji ve etik teorileriyle ilgili hayatta kalan tek önemli çalışması olarak on dispelling sorrow (kederi giderme üzerine/ üzüntüyü yenmenin çareleri) adlı eserinin olduğu düşünülüyor.

el-kindi ile ilgili en şaşırtıcı gelen noktalardan birisi kendisinin albert einstein tarafından geliştirilen genel görelilik kuramının (izafiyet teorisi) temellerini atan kişi olduğunun iddia edilmesi. ancak konu hakkında yeterli kaynak bulamadığım için -kitaplarını okuma fırsatı bulursam- bu iddiayı detaylandırmayı bir başka yazımıza bırakıyorum.
el-kindi, oxford university press’in (oup) düşünme dünyası için akademik kavrayışlar ile uğraşan ekibi tarafından 2016’da ayın filozofu seçilmişti.

el-kindi’nin yazdığı eserlerin dışında, bazı e-ticaret sitelerinde kendisi hakkında yazılmış bazı kitaplar da mevcut. ilk gözüme çarpanlar kindi’nin yazdığı, peter adamson ve peter pormann’ın editörlüğünü yaptığı el-kindi’nin felsefi çalışmaları ve tony abboud’un ele aldığı orta çağ’ın muhteşem müslüman felsefecileri ve bilim insanları: arap felsefesinin babası el-kindi çalışması oldu.


kaynak : matematiksel ceren demir
________________

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:59.