IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Eylül 2022, 11:23   #1
1903 - ∞
Yâde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bilimkurgu Dünyasında Bir Feminist

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Yakın zamanda kaybettiğimiz bilimkurgu edebiyatının önemli yazarlarından Ursula Le Guin, bilimkurgu dünyasının erkeklere özdeşleştirilmesine hep tepki göstermiştir. Cinsiyetçi fantastik yazına, beyaz adamın fetihlerine dayanan bilimkurgu dünyasının dışına çıkmayı hedef edinmiştir. Bu bağlamda 1970′li yıllarda yazdığı Karanlığın Sol Eli adlı -Hugo ve Nebula ödüllü- eserinde, o dönemde de gündemde olan toplumsal cinsiyet konusunu yadırgatıcı tarzda bir kurgu oluşturarak işlemiştir.

Eserinde cinsiyeti olmayan bir gezegen olan Gethen’e gelen erkeğin başından geçenleri anlatır. Gezegende yaşayanlar, her ay birkaç gün boyunca, kadın ya da erkek olarak (kendi tercihlerine göre değil tamamen rastlantısal olarak) cinsel aktivite yaşadıktan sonra, ayın geri kalanını cinsiyetsiz olarak geçirirler. Gethen’de cinsiyetsizlik olduğu için cinsel saldırganlık yaşanmaz, aynı zamanda savaşma içgüdüsü de düşüktür. Erkekliğini kaybetmek istemeyen yeni gelen Ai, bu nedenle bu gezegende sapkın olarak bilinir, toplumsal hayata alışmakta çok zorluk çeker...

Yazar, eserinden yıllar sonra kitabındaki bu durum hakkında; ‘’Cinsiyeti ortadan kaldırdığımda ne olacağını görmek istedim.’’ demiştir.

Anarşist ve feminist duruşuyla tanınan, eserlerinde yarattığı ütopyalarda Taoizm, Yunan mitolojisi ve feminizmin etkilerine bolca rastlanan Le Guin, bilimkurgu dünyası için oluşturulacak antolojiye tanıtım metni yazılması istendiğinde reddetmiş ve bunu şu sözlerle duyurmuştur.

‘’Hiçbir kadın yazını içermeyip aksine çok benmerkezci, sanki bir kulüpte ya da soyunma odasındaymışsınız gibi bilhassa erkek tonuyla yazılmış bir kitabın tanıtım metnini yazarken hayal edemiyorum. Bu yüce gönüllülük değil, aptallık olur. Beyler, kısacası ben buraya ait değilim.’’
________________

Üzüldüğümüz çok şey oldu
ama yuttuk, oturduk…
Yalnız Beşiktaş'ı üzmesinler.

- Süleyman Seba
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:36.