IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Domain Domainlerinize alıcı bulmak yada domain almak isteyenler için

 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Haziran 2020, 23:02   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bir Domain Hangi Bölümlerden Oluşur

Alan adları TLD (Top Level Domain) ve SLD (Second Level Domain) denen ve belirli bilgiler sağlayan iki bölümden oluşur:

sitenizinadı.com şeklinde bir domainde noktanın solunda kalan bölüme SLD (Second Level Domain) yani ikinci seviye domain, sağında kalan bölüme TLD (Top Level Domain) yani üst düzey domain denir.

Top Level Domain (TLD) – Üst Düzey Domain
Bir domainin .com, .net, .org, .gov gibi uzantılarının olduğu bölümü ise üst düzey domain (TLD) olarak adlandırılır.

Örneğin; sitenizinadı.xyz şeklindeki bir domainin .xyz uzantısı üst düzey domaindir. Bir alan adının sonunda yer alan TLD; ziyaretçilerin adresinizi görür görmez, web sitenizin ne ile ilgili olduğunu anlamasını sağlar.

En çok kullanılan uzantı olan .com; genelde ticari işletmeler ve prestiji önemseyen kişi ve kuruluşlar tarafından tercih edilir.

Bir Domain Hangi Bölümlerden Oluşur


.com uzantısı; yaygın kullanımı nedeniyle diğer uzantılardan daha çok akılda kaldığından, insanlar bir web sitesinin adını hatırlayamadıklarında, genelde .com ile bittiğini varsayıyor. Dahası, .net gibi bir uzantıdan daha güvenilir bir izlenim yaratıyor.

.net genelde tescil ettirilmek istenen alan adı için .com uzantılı versiyon müsait olmadığında en iyi alternatif olduğu için .com’dan sonra en çok kullanılan uzantıdır.

Ayrıca; .gov; devlet kurumları, .edu; eğitim kurumları, .org; dernek ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar tarafından kullanılan üst düzey alan adları arasındadır.

Bir Domain Hangi Bölümlerden Oluşur

Ülke isimlerinin kısaltılması ile oluşturulan; .tr (Türkiye), .nl (Netherlands), .de (Germany), .cn (China), .uk (United Kingdom) gibi ülke domainlerinin; hedef kitlesi sadece belirli bir ülkede bulunan kurumlar tarafından kullanılması önerilmektedir.

Yerli domain de denen .tr uzantısı yalnızca; istenen belgelerin ibraz edilmesi ve domain olarak alınmak istenen isim ile ticari ünvanın aynı olması halinde verilebilir.

Eğer adınızsoyadınız.com.tr gibi isminize ait .com.tr uzantılı bir domaine sahip olmak istiyorsanız, kimlik bilgileri ile başvurulan domainin birebir eşleşmesi gerekmektedir.

Aslında .tr uzantılı domainlerin, Türkçe karakterli domainler ile kullanılması önceden alınamayan pek çok domain için fırsat olarak görülebilir. Türkçe karakterler ( ı, ğ, ü, ş, ö, ç) barındıran domainlerin kullanımı artık mümkün olduğundan, yıllardır alan adının Türkçe karakterli olmayan versiyonunu kullanan firmalar, başkalarının kullanmasına engel olmak adına markalarının Türkçe karakter içeren versiyonlarını da tescil ettirmektedir. Böylece taklit edilmeye ve hedef kitlelerinin dolandırılmasına engel olmaya çalışmaktadırlar.

.xyz .top .blog
.store .site .center
.tech .tv .online
.vip .shop .cafe
.life .work .ltd
.futbol .market .game
.baby .best .art
.space .city .istanbul

İnternetle aynı yaşta olan .com uzantısı için çok fazla seçenek kalmadığından, süreç; son yıllarda oldukça yaratıcı üst düzey alan adlarının yaygınlaşmasına evrilmiştir.

Yukarıdaki tablodan da inceleyebileceğiniz bu havalı uzantılar aslında domainin gücünü artırma fırsatı olarak görülmelidir. Örneğin; pizzacı açmak isteyen birinin alan adını .pizza uzantısı ile kullanması; ikinci seviye domainin pizza kelimesini içermek zorunda kalmadığı anlamına gelir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:58.