IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


6Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By Yazgı
  • 1 Post By KuzeyAras
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2021, 09:41   #1
Standart Cig Gida Diyeti Nedir? Artilari Ve Eksileri Nelerdir?

Cig gida diyeti ya da cig beslenme, en az yuzde 70 pismemis, islenmemis ya da minimum duzeyde islenmis gidalardan olusur. Cig yiyeceklerin cogu bitki temellidir, ancak cig gida beslenmesi uygulayan bazi kisiler cig yumurta, sut urunleri, et veya balik da yerler. Cig yemenin ne oldugu konusunda bazi tartismalar vardir fakat genellikle 40 ila 48 santigrat dereceden fazla isitilmamis bir yiyecek cig olarak kabul edilir. Cig diyette rafine yaglardan, sekerlerden ve undan, makarnadan, sofra tuzundan, cay, alkol ve kahveden, pastorize meyve sularindan ve sut urunlerinden, diger islenmis yiyecek ve atistirmaliklardan kacinilmalidir. Vucudun ihtiyac duydugu tum besinleri hosa giden saglikli yiyeceklerden aldigini iddia etmektedirler.


Yemekler Nasil Hazirlanabilir?
Yemekleri hazirlamada kullanilan bircok yontem cig gida diyetine iyi uyum saglayabilir. Suyunu sIkma, harmanlama, kurutma (dehidratorle ya da gida kuturucuyla), yavas isitma, islatma ve filizlendirme (cimlendirme) gibi temelde yiyeceklerin isitilmasini gerektirmeyen teknikler yaygin olarak kullanilir. Bu diyette yiyecekler dogranabilir ve karistirilabilir. Cogu sebze ya da meyve hicbir hazirlik gerektirmeden dogrudan yenebilir, digerleri bazi islemlerden gecirilebilir. Tahillar ya da fasulyeler suda bekletilebilir, ya da bazi tahillar cimlendirilerek tuketilebilir. Kurutulmus meyveler, cesitli sebzelerin ve meyvelerin sIkilip karistirilmasiyla olusturulan smoothieler de bu diyeti uygulayanlar tarafindan tercih edilebilir.



Cig Gida Diyeti Nedir? Artilari ve Eksileri Nelerdir?Ogunler Icin Cesitli Fikirleri
Cig gida diyetini uygulayanlara asagidaki besin degerleri yuksek ogun tarifleri fikir verebilir:
Kahvalti: Kahvalti icin ceviz, keten tohumu, hurma, yulaf, kinoa, chia tohumu bir araya getirilerek granolanin cig hali olan “rawnola” hazirlanabilir. Bu kahvaltiliga kivi, mango, yaban mersini gibi meyveler, meyve sulari ya da badem sutu, soguk sIkim zeytinyagi eklenebilir.


Ara ogun: Smoothieler ara ogunler icin iyi secimlerdir. Kisinin tercihine gore muz, yaban mersini, karalahana, karpuz gibi cesitli sebze ve meyveler kullanilabilir.
Ogle yemegi: Mutfak robotundan gecirilmis karnabahar, brokoli, kucuk dogranmis yesil sogan, sarimsak, edamame (olgunlasmamis, yesil soya fasulyesi) ve biberin yapismaz bir tavada, dusuk isida cok az sivi yag ile birkac dakika sotelenmesi ile hazirlanan karnabahar pilavi ogle yemegi icin besleyici bir secenek olabilir. Cesitli baharatlarla tat kazandirilabilir.
Aksam yemegi: Aksam yemegi icin cig biber, kabak ve yer fistigi ile hazirlanan pad-Thai adi verilen Tayland usulu bir salata tercih edilebilir. Bu salataya tavuk, karides, yesil sogan, sarimsak, soya sosu ve fasulye filizi de eklenebilir, yesil limon suyu, soguk sIkim zeytinyagi, bir miktar deniz tuzu ile tat kazandirilabilir. Salatanin uzerine ezilmis, dogranmis ya da butun olarak findik, badem, yer fistigi ya da kaju fistigi ilave edilebilir.


Ayrica kaju fistigi, Hindistan cevizi ve hurma kullanilarak hazirlanan vegan tarzi limonlu cheesecake ve benzeri cig maddeler kullanilarak tatlilar hazirlanabilir. Kakao parcaciklarinin ya da kiriklarinin (kurutulmus, kavrulmus fermente kakao cekirdeklerinin kabuklari cikarildiktan sonra ezilmesi ve kucuk parcalara ayrilmasiyla olusan kakao kiriklari) kaju fistigi ve hurma ile birlestirilmesiyle cikolatali kurabiyeler de yapilabilir.

Cig Gida Diyetinin Avantajlari
Cig gida diyetini savunanlar bu diyetin kilo kaybi, daha fazla enerji, kronik hastaliklarda duzelme, daha iyi genel saglik, ekolojik ayak izinde azalma gibi bircok faydasi olduguna inanmaktadir. Arastirmalar bu iddialarin yalnizca bazilarini desteklemektedir.
Islenmis, sagliksiz gidaya yer vermez: Cig diyet taze meyve ve sebzeden olusur, bu da vitaminlerin, minerallerin ve liflerin bol oldugu anlamina gelir. Bol miktarda saglikli yag saglayan kabuklu yemisler, tohumlar ve yaglar icerir. Tum bunlara ek olarak, taze cig yiyecekler pismis emsallerinden daha fazla nemlendiricidir. Islenmemis gidalar yer aldigi icin cig beslenme diyeti gereksiz yiyeceklerin miktarini en aza indirir. Imal edilmis yiyecekler genellikle yetersiz beslenmeyle iliskili bilesenler (seker, fazla tuz, telaffuzu bile zor olan tuhaf kimyasal katki maddeleri)icerir.


Sindirim surecine yardim eder: Pisirmek, gidalardaki bazi besin maddelerini, ozellikle de C vitamini ve B vitaminleri gibi suda cozunur olanlari azaltsa da diger besin maddelerine destek verir. Ornegin likopen ve beta-karoten, isitildiginda vucut tarafindan daha kolay emilir. Cig diyetlerin icerdigi yuksek lif ve su, vucudun sindirim sureclerine yardimci olabilir. Bu, bagirsaklardaki iltihaplanmayi azaltabilir, vucudun yiyecekleri daha verimli kullanma yetenegini artirabilir ve atiklarin giderilmesine yardimci olabilir.
Diger bazi avantajlari sunlardir:

Cig Gida Diyeti Nedir? Artilari ve Eksileri Nelerdir?Kilo kaybi saglayabilir: Cig gida diyeti dusuk kalorili olma egilimindedir. Arastirmalar, cig gida diyetinin daha az vucut yagina sahip olmak ve daha fazla vucut yagi kaybetmek ile baglantili oldugunu gostermektedir. Calisma, cig gida diyeti uygulayan erkeklerin yuzde 15’inin ve kadinlarin yuzde 25’inin dusuk kilolu oldugunu bulmustur. Ayrica, cig bir diyete gectikten sonra, erkek ve kadinlarin ortalama 22 ila 26 kilo kaybettigini gostermektedir. Calisma ayrica, boyle bir diyet nedeniyle dusuk vucut agirliginin bir kadinin adet dongusunu bozabilecegini ortaya cikarmistir.


Enzimlerin gidalarda tutulmasini saglar: Yuksek isinin bazi enzimleri yok ettigi dogrudur. Bu acidan bakanlar gidalari cig yemenin faydali olacagina inanir. Fakat pisirme sirasinda enzimler yok olsa da midedeki asitler de ayni seyi yapabilir.
Gelistirilmis cevresel etki: Cig bir diyet, diger diyetlere kiyasla genellikle daha az yasam boyu karbon ayak izine sahiptir. Bu, hayvanlardan ziyade bitkilere odaklanmasindan kaynaklanmaktadir. Cig gida diyeti yapanlar, yerel kaynakli yiyecekleri yemek ve gidalarin gereksiz israfini azaltmak gibi diger surdurulebilirlik ideallerine de deger verme egilimindedir.
Para Tasarrufu: Cig beslenme uygulamak para tasarrufu da saglar. Tum hayvansal gidalari yemek listesinden kaldirmak alisveris maliyetlerini azalabilir. Calismalar, bitki bazli diyetlerin et bazli diyetlerden daha ucuz oldugunu defalarca gostermistir. Yemegi pisirmeyerek (veya cok fazla sogutmak zorunda kalmadan), enerji faturasi da azalacaktir.
Pisirme yontemi, cihaz turu, yakit kaynaklari ve benzerleriyle alakali olarak, cig yemek her yil enerji harcamalarindan yeterince tasarruf saglayabilir.

Cig Gida Diyetinin Eksileri

Cig gida diyeti bir dizi saglik, cevresel ve muhtemelen finansal fayda saglasa da sagligi olumsuz yonde etkileyebilir. Cig diyetle muhtemelen kilo verilebilir ancak beslenme ve kalori ihtiyaclarini karsilamada sorun yasanabilir. Bu, daha farkli saglik sorunlarina donusebilir.
Sindirim ve emilim azalabilir: Pisirme, bircok yiyecegin sindirilebilirligini ve besin emilimini artirir. Gidalarin islenmesi de gida guvenligini artirabilir. Cig gidalarin atistirmaliklara ve ogunlere besleyicilik, karmasIklik ve cesitlilik getirdigine suphe yoktur ve saglikli diyet icin kesinlikle onlara ihtiyac vardir. Cig ve pismis yiyeceklerden olusan bir kombinasyonu yemek, saglik icin muhtemelen daha da iyidir. Arastirmalar pismis yiyeceklerin de, cig yiyeceklerin de iyi oldugunu ve besin degerinin yiyecege ve hazirlama yontemine gore degistigini gostermektedir.
Dusuk kalorilidir: Cig beslenmeden gelen kalori az oldugu icin her gun gerekli miktarda kaloriyi almaya yetebilecek kadar gida yemek zor olabilir. Bunun nedeni kismen bitkisel gidalarin baslangicta daha az kalori icermesi ve kismen de cig yiyeceklerin daha az sindirilebilir olmasidir. Bunlar vucudun mevcut kalorileri almasini zorlastirir.
Besin eksIkligi riski olusturur: Cig gida diyeti kisa vadede muhtemelen guvenli olsa da, uzun vadede guvenli ve surdurulebilir bir uygulama degildir. Cig diyet yasam tarzi, beslenme yetersizlikleriyle baglantilidir. Cig diyet besleyiciler acisindan yetersizse vucutta vitamin ve mineral rezervleri azalacaktir. Bu eksIklikler gelecekte saglik sorunlarina yol acabilir.


Cig gida diyetini takip etmek kan kolesterolunu ve trigliserit seviyesini dusurebilir. Ayrica HDL kolesterol (iyi kolesterol turu), B-12 vitamini ve demiri istenmeyen seviyelere dusurebilir. Cig vegan diyette durum daha da zorlasir. Duzenli cig beslenmede yaygin olan eksIkliklere ek olarak, yeterince kalsiyum, D vitamini almama riski daha fazladir. Takviyeler vucudun besin depolarini yenilemesine yardimci olabilir fakat diyetin kalori ve protein eksIkligini tam olarak telafi etmek pek olasi degildir.
Kemikler ve disler zayiflayabilir: Cig bir vegan diyetindeki sinirli kalori ve protein aliminin dusuk kemik yogunluguna veya osteoporoza yol acabilecegine dair bazi kanitlar vardir. Diger arastirmalar, uzun sure cig bir diyet surdurmenin dis erozyonu riskinizi artirabilecegini bulmustur.

Cig Gida Yemenin RiskleriCig Gida Diyeti Nedir? Artilari ve Eksileri Nelerdir?
Cig, pastorize edilmeden kullanilan veya az pisirilmis hayvansal urunleri iceren diyetler saglik acisindan endise vericidir. Cig tavuk eti ve kirmizi et, cok az pisirilmis ya da cig yumurta, pastorize edilmeden cig icilen sutler ve bu sutlerden elde edilen urunler, cig tuketilen kabuklu deniz urunleri gida zehirlenmesi riski olusturur. Bazi gidalari pisirmeden yemek guvenli olmayabilir cunku pisirilmeyen gidalar nedeniyle zehirlenme riski bulunur. Pisirme sirasinda toksIk ozellikteki kimyasallar, bakterileri ve diger mikroplar parcalanmaktadir. Cig meyvelerin ve sebzelerin E. coli gibi zararli bakteriler tasidigi bilinmektedir. Bu urunler yemeden once daime iyice yikanmalidir.



Cig Gida Diyetine Uzun Sure Devam Edilebilir mi?
Cig gida diyetini iceren yasam tarzina ayak uydurmak zor olabilir. Bunu birkac sey etkilemektedir. Ilk olarak, yiyecek secenekleri sinirli gorunebilir. Ayrica, mevsime ve yasanilan yere bagli olarak, cesitli cig diyet uyumlu yiyeceklere ulasmak zor olabilir. Restoranlarda yemek veya arkadaslarla birlikte yemek zor olabilir. Cig beslenen bir kisinin varligi aile icinde de zorlayici olabilir. Yemek hazirlamaya gelince, yemek pisirmek gercekten secenekleri sinirlar. Beslenme sIkintisindan kurtulmak icin islatma, salamura, karistirma gibi yontemlerin kullanilmasinda yaratici olmak gerekir.


Baslamadan Once Bir Diyetisyene Danisilmalidir

Beslenme uzmanlari cig gida diyetine yavas yavas baslanmasini tavsiye eder. Beslenme rejimindeki ani degisIklikler mide rahatsizliklarina neden olabilir. Basarmak icin sunlar onerilebilir:


-Salata, teknik olarak cig yiyeceklerin kombinasyonudur. Yesil yaprakli sebzeleri sevmeyenler cesitli farkli Cig Gida Diyeti Nedir? Artilari ve Eksileri Nelerdir?malzemeleri deneyebilir. Ornegin pancar ve yer elmasi, herhangi bir salataya biraz renk ve hosluk katabilir.
-En sevilen soslar ve suslemelerden bazilari cig olarak da hazirlanabilir.
-Pesto, Chimichurri, tapenade ve salsa soslar, yemegin seviyesini yukselten cig cesnilerin harika ornekleridir.
– Olasiliklar sonsuz oldugu icin cig yiyecekleri denemeye baslamak cok zorlamayabilir. Belirli meyvelerin yani sira, harika cig smoothie bilesenleri arasinda ispanak, avokado, zencefil, fistik ya da findik ezmesi ve tohumlar bulunur.
Ozellikle yogun bir yasam tarzi olan kisiler icin cig gida diyetine bagli kalmak zor olabilir. Neyse ki diyetin olumlu etkiler gormek icin tamamen cig beslenmeye gerek yoktur. Yiyeceklerin, tekniklerin ve aliskanliklarin bir kismini beslenme rutinine katmak fayda saglayabilir. Hamile olan veya bagisIklik sistemi zayif olan kisiler icin uygun bir rejim olmayabilir. Belirli saglik sorunlarina sahip kisiler cig gida diyetine karsi dikkatli olmali, baslamadan once bir saglik uzmaniyla konusmalidir. Diyetisyen, saglik ve basari sansini artiracak kisisellestirilmis tavsiyeler sunabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 02 Nisan 2021, 11:17   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Cig yiyeceklerin cogu bitki temellidir, ancak cig gida beslenmesi uygulayan bazi kisiler cig yumurta, sut urunleri, et veya balik da yerler.

Aman yok bu tehlikeli başka diyet uygulayalım ;d
Diyet yapalım derken brusella olurum bendeki bu şans varken

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 02 Nisan 2021, 12:37   #3
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çiğ yemek nasıl yiyorlar ya az pişmiş bile yiyemem ben.

 
Alt 02 Nisan 2021, 13:01   #4
Kimseye Eğecek Başımız Yok Umudumuzun Bittiği Yerde İnadımız Başlar...!
KuzeyAras - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emegıne Saglık Guzel Bılgıler.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 02 Nisan 2021, 19:03   #5
Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Cig yiyeceklerin cogu bitki temellidir, ancak cig gida beslenmesi uygulayan bazi kisiler cig yumurta, sut urunleri, et veya balik da yerler.

Aman yok bu tehlikeli başka diyet uygulayalım ;d
Diyet yapalım derken brusella olurum bendeki bu şans varken
: ))) :*

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 02 Nisan 2021, 19:03   #6
Standart

Alıntı:
KuzeyAras Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emegıne Saglık Guzel Bılgıler.
Tskler.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 02 Nisan 2021, 21:51   #7
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Diyet yapalım derken mideyi kötü yapıcak lar. Çiğ hiç bir şeyin tadı olmaz yenmez bile.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:14.