IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Eylül 2020, 11:50   #1
Standart Kemik Suyu Tanimi ve Yapilisi

Kemik suyu faydalari cok sayida ve kapsamlidir. Daha da iyi hale getirmek icin, yapabilecek bircok farkli turde kemik suyu (tavuk, sigir eti, balik, toz) cesidi bulunmaktadir ve bunlarin tumu yeni saglik yararlari sunmaktadir. Bu yazimizda kemik suyu ne oldugu, nasil yapildigi ve zengin bilesenleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Kemik Suyu Nedir?
Tavuk corbasinin bir kiriklik hissedenler icin doktorlar ve anneler tarafindan recete edilmesinin bir nedeni vardir. Tum kemik sulari( sigir eti, tavuk, balik, kuzu eti vb.) her kulturun geleneksel diyetlerinde temel ogelerdir ve tum kaliteli yemeklerin temelini olusturur. Ayrica artik Paleo diyetinde ve keto diyetinde de temel tastir. Bunun nedeni, kemik sularinin besin acisindan yogun, sindirimi kolay, lezzet acisindan zengin olmasi ve iyilesmeyi hizlandirmasidir.
Kemik suyu, eskiden sadece bir hayvanin her parcasini kullanma yoluydu. Dogrudan yebnesi zor olan kemikler ve kemik iligi, deri ve ayaklar, tendonlar ve baglar kaynatilarak elde edilmekteydi. Bu kaynama, kemiklerin ve baglarin, sagligi degistirme gucune sahip olan kollajen, prolin, glisin ve glutamin gibi iyilestirici bilesIkler salmasina neden olmaktadir. Weston A.Fiyat Vakfi’ndan beslenme arastirmacilari olan Sally Fallon ve Kaayla Daniel, kemik sularinin vucudun kolayca emebilecegi formlarda mineraller icerdigini aciklamislardir. Bu mineraller sunlardir:
• Kalsiyum
• Magnezyum
• Fosfor
• Silikon
• Kukurt
• Ve diger minerallar
Enflamasyonu, artriti ve eklem agrisini azaltmak icin olan pahali takviyeler olarak satilan bilesIkler olan kondroitin sulfat ve glukozamin icermektedir. Nebraska Universitesi Tip Merkezi tarafindan yurutulen tavuk corbasi (et suyu) uzerine yapilan bir arastirma, corbanin soguk alginligi ve grip icin bu kadar faydali olmasini saglayan seyin ne oldugunu merak arastirmistir. Arastirmacilar elde ettigi sonuclarda, tavuk suyunda bulunan aminoasitler, solunum sistemini gelistirmis ve iltihap seviyesini dusurdugunu tespit etmistir. Ayrica arastirmalar, bagisIklik sistemini guclendirebilecegini ve alerji, astim ve artrit gibi bozukluklari iyilestirebilecegini gostermektedir.
Ancak kemik sularinin faydalarini goz aonune alirken, marketlerden alinan hazir bulyonlarin ve labratubvarlarda uretilenlerin ayni etkiye sahip olmadigini bilmek gerekir. Ayrica ureticiler, et aromasi olarak taninan ancak gercekte bir norotoksin olan monosodyum glutamat (MSG) kullanmaya baslamislardir, bunu da dikkate almak gerekir.
Gercek kemik suyunu kisi istser evinde kolaylikla yapabilir. Buna zamani olmayanlar ise kemik suyu ile yapilmis protein tozu da satin alabilirler. Protein tozu smoothielerde, unlu mamullerde ve daha fazlasinda kullanilabilen cok populer bir tamamlayicidir (bircok farkli aromayla) ve bol miktarda kemik suyu proteini faydasi sunmaktadirlar. Sigir kemigi suyunu evde duzgun bir sekilde yapmak icin, otlarla beslenen bir sigirin kemiginin alinmasi gerekir. Tavuk kemigi suyu icin, onceden pisirilmis tavukdaki karkas ve kemikleri kullanilabilir.
Kemik suyu tum degerli amino asitleri, kollajen, jelatin ve eser mineralleri bulmak icin harika besin kaynagidir. Kemik suyunda bulunan duzinelerce farkli besin vardir ve bunlarin cogu diger yaygin olarak yenen gidalardan kolayca elde edilemez. Bu, kemik suyunun bir cok faydasi bulunmasindaki ana nedendir. Duzenli olarak kemik suyu icerek veya tariflerde kullanarak, bagisIklik sistemi guclendirilerek, iltihabi azaltirken saglikli bagirsak butunlugunu gelistirmeye yardimci olunabilir.



Kemik Suyu Nasil Yapilir?
Kemik suyu yaparken dikkate alinmasi gereken birkac onemli temel vardir. Kemik suyunu tek basina sadece kemiklerden yapilabilecegi gibi sebze ile birlestirilerek de yapilabilir. Ve yapilan arastirmalar sade kemik suyuna gore sebzeli olanlarin daha yararli oldugunu ve sinerjik etkilere sahip oldugunu gostermektedir. Uzmanlar, kaliteli bir kemik suyu tarifi icin, marketin et reyonundan yaygin olarak bulunmayan vucut parcalarini (tavuk ayagi ve boyun gibi) kullanmanin onemli oldugunu bildirmektedirler.
Ayrica, tum kemik suyu faydalarini gercekten ortaya cikarmak icin otlakla beslenen, antibiyotik ve hormon icermedigi bilinen hayvansal urunleri satin almak en sagliklisidir. KlasIk kemik suyu tarifi icin temel unsurlar; kemikler, yaglar, et, sebzeler ve su olarak tanimlanmaktadir. Et suyu veya kuzu suyu yapiliyorsa, et onceden bir tencerede kizartilabilir. Sigir eti kemiklerinin onceden pisirilmesine gerek yoktur. Balik ve kumes hayvanlarinin (tavuk veya hindi) once kizarmadan bir tencereye koyulmasi uygundur. Kemiklerden mineralleri cekmeye yardimci olmasi icin tencereye biraz elma sirkesi eklenmesi faydalidir.
Et suyu yaparken su adimlar takip edilebilir:
• Kemikleri buyuk bir tencere konulur ve uzerini ortecek kadar su eklenir.
• Pisirmeden once suya iki yemek kasigi elma sirkesi eklenir. Bu, onemli besinleri kemiklerden cikarmaya yardimci olur.
• Tencerenin biraz buyuk olmasi ve uzun sure tasmadan kaynamasinda etkili bir kap secimidir.
• Mumkunse kirecsiz icme suyu ile kaynatilmalidir.
• KisIk ateste en az 6 saat kaynatilmalidir.
• Cok kisIk ateste tavuk kemigi 24, sigir kemigi 48 saat pisirilebilir. Kemik icindeki ve cevresindeki besin maddelerini tam olarak cikarmak icin dusuk ve yavas bir pisirme suresi gereklidir.
• Ek besin degeri icin sogan, sarimsak, havuc ve kereviz gibi sebzeler de eklenebilir.
Yavas tencerede pisirdikten sonra et suyu sogumaya birakilmali ve ustundeki yag tabakasinin donmasi beklenmelidir. Bu katman, altindaki suyu korumaktadir ve bu tabaka yalnizca et suyunu yerken alinmalidir.

Kemik Suyu Besin Degeri
Kemik suyu doganin multivitamin’i kaynagi olarak adlandirilan bir besindir. Cunku cok zengin bilesenlere sahiptir. Kemik suyu beslenme degerleri sunlarla doludur:
• 19’dan fazla kolay emilen, esansiyel amino asitler ve gerekli olmayan amino asitler (proteinlerin yapi taslari)
• Bag dokusu olusturmaya yardimci olan kolajen/jelatin
• Sindirim islevlerini, bagisIkligi ve beyin sagligini destekleyen besinler

Kemik Suyundaki Bilesenler
Kemik suyu, bagirsaklardan beyne, kaslardan baglara kadar vucudun her yeri icin cok faydali bir besindir. Ayni zamanda kalorisi nispeten dusuktur, ancak mineraller ve bircok insanin eksIk oldugu diger kimyasal bilesIkler bakimindan cok yuksektir. Kemik suyunun diyete eklenmesi, her gun bu faydalardan yararlanmayi saglayarak genel sagligi destekler. Iste kemik suyunda bulunan faydalarini saglamaya yardimci olan alti temel besin bileseni:

Glikozaminoglikanlar (GAG’ler)
Glikozaminoglikanlar, kemikler ve cesitli lifler arasindaki bosluklari kaplayan kollajen ve elastini korumada ve desteklemede birincil role sahiptir. Arastirmalar, GAG’lerin bagirsak zarinin yenilenmesine yardimci olduklari icin sindirim sagligini destekledigini vurgulamaktadir. Bu nedenle, bu besinlerdeki eksIklik sindirim sorunlariyla baglantilidir. Kemik suyunda glukozamin, hyaluronik asit ve kondroitin sulfat dahil olmak uzere birkac onemli GAG bulunur.

Glukozamin
Dogal olarak olusan iki ana glukozamin turu vardir, bunlar hidroklorur ve sulfattir. Her ikisi de eklemlerde dogal bir yastik gibi davranan kaucuksu madde olan kikirdak butunlugunu korumaya yardimci olmaktadir. Calismalar, yaslandikca glukozaminin tukenebilecegini gostermektedir bu nedenle eklem sagligini desteklemek icin sIklikla takviyeler kullanilmaktadir. Dogal olarak glukozamin elde etmede ucuz ve kolay yolu kemik suyu icilmesidir. Kemik suyu, pahali glukozamin takviyelerine alternatif olarak kikirdak sagliginin kaybini desteklemeye yardimci olur. Daha fazla glukozamin tuketmek eklem sagligini, esnekligi ve rahatligi desteklemeye yardimci olabilir.



Hyaluronik Asit
Bag, epitel (deri) ve noral dokularda bulunan hyaluronik asit, hucre proliferasyonuna, farklilasmasina ve azaltilmasina katkida bulunur. Bu, hucrelerin gerektigi gibi vucutta cesitli islevleri yerine getirmesine izin vermektedir. Cilt sagligini degerlendiren calismalar, birden fazla cilt tipine destek sagladigini, saglikli yaslanmayi, hucre genclesmesini ve cilt sIkiligini destekledigini gostermektedir.

Kondroitin Sulfat
Kondroitin sulfat, tum hayvanlarin eklemlerindeki kikirdakta bulunan faydali bir glikozaminoglikandir. Genellikle, ozellikle glukozaminlerle kombinasyon halinde eklem sagligini ve rahatligini desteklemek icin kullanilir. Calismalar, kondroitin ile takviye edilmesinin, saglikli iltihap tepkisinin yani sira kardiyovaskuler saglik, kemik sagligi, cilt sagligi ve saglikli kolesterol seviyelerini destekledigini bulmustur.

Mineraller ve Elektrolitler
Kemik suyu, tamami emilmesi kolay bir formda saglanan elektrolitler dahil temel mineralleri saglar. Kemik suyunda bulunan elektrolitler arasinda kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunur (fosfor gibi diger pek cok mineral harici). Bunlar saglikli dolasimi, kemik yogunlugunu, sinir sinyal fonksiyonlarini, kalp sagligini ve sindirim sagligini desteklemek icin onemlidir. Eklenen sodyum seviyeleri dusuk tutuldugunda, kemik suyu hucresel sagligi ve verimliligi desteklemek, elektrolit dengesizligini onlemek icin ideal bir sodyum ve potasyum dengesi icerir.

Kolajen
Kolajen, insan vucudunda bulunan ve bag dokusunun olusturulmasina yardimci olan ve gastrointestinal sistemin koruyucu kaplamasini saglayan ana yapisal proteindir. Ayni zamanda kemikleri kaplayan ve bir arada tutan, ozgurce kaymasini ve hareket etmesini saglayan jel benzeri puruzsuz yapidir. Bagirsaktaki tahris, normal sindirim islevlerini bozar ve gecirgenlige neden olarak partikullerin sizdiran bagirsak olarak bilinen kan dolasimina gecmesine neden olur. Zengin bir jelatin kaynagi olan kemik suyu, GI kanalinin mukozal kaplamasini korur ve kapatir. Bu, besin emilimini iyilestirdigi ve ayni zamanda parcaciklarin olmamasi gereken yerde sizmasini onlemeye yardimci oldugu anlamina gelir.

Amino Asitler
Kemik sivilarindaki jelatin, sartli olan amino asitler arginin, glisin, glutamin ve prolin icerir. Bu amino asitler ayni zamanda stokun iyilestirici ozelliklerine de katkida bulunur. Kosullu amino asitler, bazi kosullar altinda gerekli olan temel olmayan amino asitler olarak siniflandirilanlardir. Hasta ya da stresli kisiler onlari cok iyi uretemezler. Bu yuzden ozellikle evde yapilan et sulari bu aminoasitleri almanin en saglikli yolu olarak gosterilmektedir. Bu kosullu amino asitler onemlidir cunku pek cok fonskyonu vardir, Bu fonksiyonlar sunlardir:



Arginin
• BagisIklik sistemi fonksiyonu ve yara iyilesmesi icin gerekli
• Buyume hormonu uretimi ve salimi icin gerekli
• Hasarli karaciger hucrelerinin yenilenmesine yardimci olur
• Sperm uretimi icin gerekli
Glisin
• Kas gibi protein dokusunun parcalanmasini onler
• Safra tuzlari ve glutatyon yapmak icin kullanilir
• Kimyasallarin vucutta detoksifiye edilmesine yardimci olur ve antioksidan gorevi gorur
• Uykuyu, hafizayi ve performansi gelistiren bir norotransmiterdir
Proline
• Kikirdagin yenilenmesine ve eklemlerin iyilesmesine yardimci olur
• Seluliti azaltir ve cildi daha esnek hale getirir
• Sizdiran bagirsagi onarmaya yardimci olur
Glutamin
• Bagirsak kaplamasini korur
• Ince bagirsaktaki hucreler icin metabolik yakittir
• Metabolizmayi ve kas yapimini iyilestirir
Kemik suyunun bu mucizevi faydalarindan dolayi hasta olan kisilerin kemik suyu icmesi uzmanlar tarafiundan tavsiye edilmektedir. Cunku kisilerin bagirsaklarini iyilestirmeye, hucrelerini ve karacigerlerini detoksifiye etmeye yardimci olmaktadirlar.

Kemik Suyunun Riskleri ve Yan Etkiler
Bugun piyasada satin alinan tonlarca kemik suyu secenegi vardir, ancak bunlarin hepsinin esit uretilmedigi unutulmamalidir. Sadece et aromali urunlerden degil, saygin bir sirketten gercek kemik suyu satin almak onemlidir. Kemik suyu takviyelerini tercih ediyorsa, antibiyotikler ve diger katki maddeleri olmadan dogru sekilde tedarik edildiklerinden emin olmak gerekir. Sonuc olarak, en iyi kemik suyu genellikle evde yapilir.
Sonuc olarak kemik suyu, bagisIklik sistemini destekleyen mineraller acisindan zengindir ve kolajen, glutamin, glisin ve prolin gibi iyilestirici bilesIkler icerir. En iyi yani, suyu evde yapip kemik suyunun sagligindan yararlanabilmek mumkundur ve en iyisidir. Kemik suyundaki kolajen, bagirsak zarini iyilesmesine yardimci olur ve bagirsak iltihabini azaltir. Ayrica kemik suyundaki glisin, hucreleri kimyasallardan detoksifiye edebilir ve beyin fonksiyonunu iyilestirebilir. Evde kemik suyu yapmak en iyi secenektir, ancak ayni zamanda kaliteli bir et suyu satin alabilir veya sasirtici saglik yararlari icin kemik suyu protein tozlari veya kapsulleri kullanilabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:28   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kemik suyu çok faydalı ve şuan bunun kıymetini anlıyoruz

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:29   #3
Standart

Ben tüketemesem de herşeye çok faydalı olduğu bi gerçek.
Özellikle çocuklar bol bol tüketmeli

 
Alt 13 Haziran 2021, 03:34   #4
Standart

bolca tuketirim ben besliyorum kendimi

________________

No MoRe DramA
 
Alt 13 Haziran 2021, 03:36   #5
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

cok faydali diye kafami sisirir annem. ben tüketmiyorum ama siz tüketin
emegine saglik canim

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 13 Haziran 2021, 10:25   #6
Standart

Bayılırım.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:25.