IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2020, 18:09   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Derin Ven Trombozunun (DVT) Onlenmesine Yardimci Olacak Diyet Ipuclari

Derin ven trombozu (DVT), vucuttaki bir veya daha fazla derin damarda, tipik olarak bacaklarda olusan bir kan pihtisindan kaynaklanir. DVT ciddi olabilir cunku damarlardaki kan pihtilari gevseyebilir ve cigerlere gidebilir ve bu da olumcul olabilen pulmoner emboli olusturabilir.
Bazi yiyecekleri ve icecekleri sifirlamak tehlikeli kan pihtilarina karsi guclu koruma saglayabilir. Kan pihtilari genellikle alt bacaklarin derin damarlarinda olusur ve bolgede agri ve sismeye neden olabilir. Derin ven trombozu riski Herkeste vardir. Cunku damarlarimiza kan pompalandigindan dolayi, vucudun derinliklerinde, tipik olarak alt bacak veya uylukta bir kan pihtisinin olusmasi soz konusudur.
Fakat (Derin Ven Trombozu) DVT gibi ciddi bir hastaliga, sakatliga sahip olanlar veya ciddi vakalarda pihtidan bir parca kirilirsa, akcigerlere ulasir ve kan akisini engelleyerek pulmoner emboli olusturabilir. Bunun yaninda DVT hem onlenebilir hem de tedavi edilebilir bir hastaliktir. Riski azaltmak icin atabilecek bazi basit adimlar ve diyet uygulamalari ile kosullar degistirilebilir. The MD -Day Heart Tune-Up’in yazari Steven Masley’e gore bazi yiyecekler kan pihtilasmasi riskini arttirmaktadir ve diyete belirli yiyeceklerin eklenmesi DVT’yi onlemeye ve kan pihtilasmasi riskini azaltmaya yardimci olabilir. Bu yazida DVT’yi onlemeye yardimci olacak ipuclari bulunmaktadir.

Kanin Duzgun Akmasini Saglamak Icin Su Icmek
Dehidrasyon kanin kalinlasmasina neden olarak kan pihtisi riskinizi artirabilir. Vucudun ihtiyaci olan suyu alma icin, Ulusal Bilimler, Muhendislik ve Tip Akademisi yonergelerine gore, kadinlar gunluk olarak tum icecek ve yiyeceklerden ortalama 91 ons (oz) su ve erkekler ortalama 125 oz tuketmelidir. Gerekli olan suyun alinmip alinmadigini olcmenin bir yolu idrari kontrol etmektir. Eger kisinin idrari acik sari renkte veya berraksa, Cleveland Clinic’e gore muhtemelen yeterince su iciyordur. Bunun tersine idrar rengi kehribar renginde veya daha koyuysa, muhtemelen gunluk su alimi yeterli degildir ve artirilmasi gerekmektedir.
Trombositlerin Birbirine Yapismasini Onlemek Icin Uzum Suyu veya Kirmizi Sarabi Icmek
Gunluk ilimli miktarlarda kirmizi sarap veya mor uzum suyu icmek, mor uzumlerde polifenol adi verilen guclu antioksidanlar sayesinde kan trombositlerinin birbirine yapismasini ve pihti olusturmasini onlemeye yardimci olur.



DVT Sorunlari Onlemek Icin Sarimsak Tuketmek
Tarim ve Gida Kimyasi Dergisi’nde yayinlanan arastirmaya gore, sarimsagin kan dolasiminda potansiyel olarak zararli trombosit kumelerinin parcalanmasi da dahil olmak uzere bircok saglik yarari oldugu dusunulmektedir. Arastirma, sarimsaktan faydalanmanin en iyi yolunun, ham sarimsagin faydali bilesIklerini serbest birakmak icin ezmek gerekmektedir. Ezilen sarimsaklar firinda kavrulmus veya pisirilmis yemege firindan veya ocaktan indirilmeden 3 dk. oncesi karistirilmalidir. Bunun yaninda kan inceltici kullaniyorsaniz sarimsak ilacin etkinligini etkileyebileceginden dolayi ne kadar sarimsak tuketilmesi konusunda uzman bir doktorla gorusulmesi tavsiye edilmektedir.

Kan Dolasimini Yavaslatan Sagliksiz Yaglardan Kacinmak
Uzmanlar asiri miktarda kan damarlarinda plak birikmesine neden olarak kalp hastaligi riskini artirabilecek gidalarin da DVT gelisme riskini artirabilecegini belirtmislerdir. Bunun anlami sagliksiz trans yag ve doymus yaglar tuketimini kesmek gerekmektedir. Amerikan Kalp Dernegi’ne gore tam yagli sut ve kirmizi etin yagli kismi, bunun yani sira seker ve tuz tuketimine dikkat edilmelidir. Cunku bunlar hepsi iltihaplanmayi artiran gidalardir. Sayilan bu besin maddeleri ilk bakista, paketlenmis gidalarda pek belirgin olmasa da, etiketlerde bilesen etiketler iyi incelenmelidir. Ornegin seker, bal, pekmez, misir surubu, kahverengi pirinc surubu bircok sekilde bulunabilir. Sayet hepsinin alimini sinirlamak isteniyorsa seker, laktoz, fruktoz, arpa malti, malt tozu, etil maltol ve meyve suyu konsantresi diger adlar altinda da listelenebilir, bunla da dikkat etmek gerekir. Trans yaglar, bilesen etiketinde kismen hidrojene yag ve hidrojene yag olarak saklanabilir. Ayrica beslenme gercekleri etiketlerini kontrol edilmeli ve porsiyon basina en az seker, sodyum ve doymus ve trans yag iceren secenekler tercih edilmelidir.

Kan Pihtisi Riskini Azaltmak Icin Sizma Zeytinyagi Kullanmak
Haftada en az bir kez zeytinyagi tuketmek , sigara icmeyen obez yetiskinlerde (vucut kitle indeksi veya 30’dan fazla BMI olanlar) trombosit aktivitesini azaltmistir, bu da zeytinyagi tuketmenin kan pihtisi riskini azaltabileceginin bir isaretidir. 7 Mart 2019’da bu saglik calismasi, Amerikan Kalp Dernegi’nin Epidemiyoloji ve Onleme Yasam Tarzi ve Kardiyo metabolik Saglik Bilimsel Oturumlarinda sunulmustur.
Benzer sekilde, Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayinlanan daha onceki bir calisma, sizma zeytin yaginda fenol adi verilen antioksidanlarin kan pihtilarini onlemeye yardimci oldugu seklindedir. Calismada, yuksek fenol icerigine sahip sizma zeytinyagi tuketen insanlar, kan pihtilarini tesvik eden dusuk bir madde seviyesine sahip olmaktadirlar. Bu yuzden iyi bir DVT onlemede gida secimi yaparken tereyagi birakmak ve ekmege zeytin yagina surmek daha sagliklidir.

Yaprakli Yesilleri Yiyecekleri Sik Tuketmek
Kisi kan pihtilarini onlemek icin bir antikoagulan(varfarin) ilac aliyorsa yesil, yaprakli sebzeler gibi K vitamini bakimindan zengin olan gidalar bu ilacin etkilerini azaltabilir. Doktorlar genellikle bu ilaci kullanan kisilere sIklikla tum yesil yaprak sebzelerden kacinmasini soylemektedirler. Bunun yerine, her gun surekli olarak yaprakli yesillikler tuketilmesi Derin ven trombozu riskini azaltmada yardimci olabilir.

Diyetteki Hayvansal Yaglari Sinirlamak
Genel olarak kardiyovaskuler saglik icin kotu olan gidalarin da kan pihtisi gelistirme riskini artirabilecegi belirtilmektedir. Bu, sagliksiz trans yaglardan, tam yagli sut ve yagli etlerdeki doymus yaglardan ve her turlu sekerden uzak durulmasi anlamina gelmektedir. Cunku bunlarin hepsi iltihabi artiran yiyeceklerdir. Bu yuzden yiyeceklerin etiketleri dikkatli olarak okunmali ve tuketimine dikkat edilmelidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:04.