IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Haziran 2020, 09:31   #1
Standart Seker Detoks Diyeti Nedir, Nasil Yapilir?

Beslenme bilimi her gun yeni bilgiler ortaya koymaktadir. Son on yil boyunca, karbonhidrat bakimindan zengin diyetlerin dogru ve saglikli oldugu dusunulurken, besin piramidinin ortaya cikmasindan bu yana gercekte etkisiz oldugu gorulmustur. Seker icin parcalanan karbonhidratlar yasam icin gerekli olsa da, cok fazla seker obezite, diyabet, yuksek tansiyon ve daha fazlasi gibi saglik sorunlarina neden olmaktadir. Tum bu nedenler goz onune alindiginda gun gectikce daha fazla cocuk ve yetiskinin yasamlari boyunca diyabet rahatsizliklari ile karsilasmalarina sasirmamak gerekir.

Seker Detoksu Nedir?
Sadece seker detoksu icin yontemler yoktur, aslinda alinmasi gereken onlemler vardir. Seker karbonhidrat iceren herhangi bir yiyecek veya icecekte vardir, bu yuzden sekeri tamamen onlemek mumkun degildir. Ayrica, cogu kisi detoks dusundugunde, abur cuburlari kesmenin ve beyaz sekeri yapay tatlandiricilar ile degistirmenin yardimci olacagini dusunmektedir. Sorun su ki, sekeri yoksunlugu cekmek mumkundur ve bu yapay tatlandiricilar, gercek sekerden yuz ila bin kat daha gucludur, bu da dopamin dalgalanmasiyla ve bu isteklerin sonsuz daha guclu olacagi anlamina gelmektedir. Ozellikle de seker sevenler icin detoksu yapmak kolay degildir cunku kisinin rutin olarak her yeme aliskanliginin icerigi hakkinda kendini egitmesi gerekmektedir.
Tahillar, hamur isleri, ekmekler, icecekler, makarna, spagetti ve hatta baharat karisimlari eklenmis, islenmis seker icerebilmektedir. Kahve kremasinin etiketine bakildigi zaman onun bile yuksek fruktozlu misir surubu icerdigini fark etmek mumkundur.



Sekerden Ayrilmak Neden Bu Kadar Zordur?
Seker bagimliligi, cogu kisiyi bilmeden rahatsiz eden bir aliskanliktir, cunku cogu kisinin tukettigi hemen hemen her besinde sekerlerle doludur. Arastirmalar, sekerin tutun, alkol ve kokain gibi bagimlilik yapan uyusturucular tarafindan uretilenlere benzer bir odul sistemi olusturdugunu kanitlamistir, ancak bu yasal bir kanit degildir. Sekere bagimli hale gelindiginde, isteklere direnmek zordur ve diyabet, obezite, kalp hastaligi ve daha fazlasi gibi bircok saglik sorununa suruklemektedir.

Seker Kullanmamanin Faydalari
Giderek daha fazla kisinin diyetlerinden sekeri kesmeyi tercih etmesinin ana nedeni saglik yararlari ve kilo kaybidir. Bir seker detoksu yapildiginda, vucut beslemeye odaklanir, boylece metabolizma daha yuksek bir hizda calistirirken enerjiyi daha verimli bir sekilde yakabilmektedir. Seker detoksuna gitmenin faydalari bulunmaktadir ve bunlardan bazilari asagidaki gibidir:

Enerji Duzeyinde Artis
Basit sekerlerden olusan yiyecekler, vucudun bu kalorileri yagda depolamaya ve insulin kontrol edilenden daha hizli acmaya tesvik eden insulin seviyesini yukseltmektedir. Bu yuzden basit sekerleri yuksek ama protein ve yag orani dusuk gidalar yedikten sonra enerji cokmeleri yasanmaktadir. Tersine, protein ve yag orani yuksek ancak karbonhidrat orani dusuk yemekler tuketildiginde, daha uzun sure daha doygun hissedilmekte ve daha temiz yanma enerjisine sahip olunmaktadir.

Beyin Performansinda Artis
Beyin yakit olarak bir tur seker olan glikozu sevmektedir. Ancak, cok fazla glikoz olmasi durumunda, beyin bunalir ve uyusuk olur, dolayisiyla beyin sisi olusmaktadir. Beynin calismasi icin sadece 30 gram glikoza ihtiyaci vardir, ancak cogu kisi bundan daha fazla tuketmektedir.

Odemde Azalma
Tuz yaninda gunde 6 cay kasigi seker tuketmek odem olarak bilinen bir duruma neden olmaktadir. Orta bolumun, parmaklarin, bacaklarin ve kollarin ozellikle aksamlari odem toplayarak sistigi fark edilmektedir. Seker ve tuz alimini azaltarak, fazla su tutma ozelligini dusurebilmek ve kaybetmek mumkundur.



Tip II Diyabet Yonetiminde Iyilesme
Vucutta daha az seker, oldugunda tip II diyabet gelistirme riski daha azdir, fakat kisinin zaten diyabeti varsa, sekeri azaltmak icin daha da motive olunmalidir. Kisi cok fazla seker almayi biraktiginda, vucuttaki pankreas ve yag depolayan hormonlar, tum sekeri islemek icin fazla calismak yerine optimum sekilde calismaya baslayabilmektedirler. Bu, istekleri stabilize etmeye, enerjiyi ve konsantrasyonu artirmaya yardimci olmaktadir ve kilo kaybina yol acmaktadir.

Erken Yaslanma Riskini Azaltma
Arastirmacilar cok fazla insulin ve hizlanmis yaslanma arasinda bir baglanti bulmuslardir. Cok fazla seker yemek insulini yukseltmektedir, vucuda tek bir hormonla su basar ve bu yaslanma surecini glikasyon yoluyla hizlandirmaktadir. Kimyasal surec, serbest radikallerin derideki elastin, kollajene saldirmasi ve kirisIkliklara neden olmasidir. Daha uzun sure puruzsuz bir cilt icin seker tuketiminden kacinilmalidir.

Hormonlari Dengeler
Dunyada ki en yaygin ureme kosullarindan biri polikistik over sendromudur (PCOS) ve yuksek seker tuketimiyle baglantilidir. Bununla birlikte, durum basladiktan sonra, diyabet tip II gibi, sadece tedavi edilememekte ve yonetilememektedir. PKOS teshisi konan kadinlar, aktif olduklarinda bile hizlandirilmis kilo alimina yol acan ilave sekerleri islemede zorlanmaktadirlar. Calismalar, dusuk karbonhidrat diyetleri uygulayarak, PCOS’dan muzdarip kadinlarin ilacsiz bile kilo vermeye ve daha fazla hormonal denge bulabilecegini bulmustur.

Kilo Verme
Asiri miktarda tuketildiginde karbonhidrat, protein veya yag gibi herhangi bir makrobesin, yag dokusunda yaga donusturmektedir. Bununla birlikte, sadece basit, beyaz karbonhidratlarin buyuk bir tuketimi, yag depolayan hormonlari vucudun sadece iltihaplanmadigi, suyu tuttugu, sismeye basladigi ve poundlar uzerinde toplandigi noktaya kadar uyarmaktadir. Bu nedenle sekeri keserek, iltihabi, ekstra suyu cikarmaya ve vucudun dogal dengesini bulmasina yardimci olmaktadir.

Seker Detoksu Nasil Yapilir?
Muhtemelen seker bagimliligini kirmanin kolay olmadigini fark edilmistir. Seker detoks diyeti planlanirken yardimci olacak bazi ipuclari bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
Ne kadar sure detoks yapmak istenildigine karar verilmelidir
Detoksun yapildigi 3 populer donem vardir: 3 gun, 1-2 hafta veya bir ay. 3 gunluk soguk hindi detoksu, tum cokuslerden hizli bir sekilde sifirlama gerektiginde, tatil gibi cok yenilen doneminden sonra harikalar olusturmaktadir. 1-2 haftalik seker detoks diyetleri cok fazla planlamaya ihtiyac duymaktadir, ancak cok fazla kilo alan,kendini halsiz hisseden veya olumsuz etkiler ortaya cikmadan once, kan sekeri seviyelerini dusurmesi gereken cocuklar ve yetiskinler icin basarilidir. Bir ay cok daha titiz sekilde detosk uygulayan ama obez olan, isteklerini ve kilolarini kontrol altina almakta zorlananlar icin idealdir. Sekeri tamamen kesmek ve ketojenik bir yaklasima guvenmek, kisiyi ve vucudu icin harikalar olusturmaktadir.
Arastirma yapilmali ve urun etiketleri okunmalidir.
Kisinin begendigi gidalardaki seker hakkinda daha fazla arastirma yapmasinin ve etiketleri okuyarak daha fazla bilgi almasinin yani sira, bir seyler planlamasi gerekecektir. Online olark dusuk seker tariflerine bakilmalidir. Yemek icin hazirlayabilecegi en iyi zamani tespit etmeli ve disarida yemek yemeyi planliyorsa restoranlarin menulerini kontrol etmelidir. Biraz bilgi sahibi olmak daha sonra daha bilincli kararlar vermesine yardimci olacaktir.
Abur cubur, fast food ve islenmis gidalardan uzak durulmalidir.
Islenmis gidalar, atistirmalik gidalar veya diyet gidalari genellikle seker icermektedirler. Sriracha ve patates cipsi gibi yiyecekler bile ilave seker icermektedir. Kisi seker kesme konusunda ciddiyse, en sevdigi markalardan atistirmalik yiyeceklerden ve islenmis gidalardan kacinmalidir. Bunlarin yerine islenmemis, taze meyve ve sebzeler, yagsiz etler, findik, tohumlar, findik, sekersiz tohum ezmeleri, yumurta ve bitki bazli proteinler gibi daha fazla besin secimlerini tercih etmesi gerekmektedir.

Sekere Alternatif Olabilecek Gidalar
Kisi sekeri kesmek istiyorsa ama bir taraftan da hayatin tadini cikarmak istiyorsa yine de tatli seylerin tadini cikarabilmesi icin olanaklar vardir. Unutulmamalidir ki, diyetten mumkun oldugunca fazla sekeri cikarmak en iyi sonuclari vermektedir, ancak beyaz islenmis sekerin yerine gecenler icin bazi alternetifler bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
Stevia: Ayni adi tasiyan bir bitkiden elde edilmektedir, kalori icermemektedir, ancak gercek sekerden 200 kat daha tatli oldugu icin daha az kullanilmalidir.
Hurma: Meyve basina yaklasIk 20 kalori vardir, ancak lif, vitamin ve antioksidan bakimindan zengindir. Firin urunlerine, yulaf ezmesine veya diger gida maddelerine tarih eklenebilmektedir.
Akcaagac surubu: Sadece saf akcaagac surubu kullanilmalidir, cunku islenmemis, dogal olarak cinko ve manganez bakimindan yuksek, bircok kisinin eksIk oldugu iki mineraldir. 1/3 fincan akcaagac surubunun bile 60 gram sakarozu oldugu unutul mamalidir!
Yaban mersini: Cok fazla kalori eklemeden gidalari tatlandirmanin dogal bir yoludur. Ornegin, ¾ bardak yaban mersini 50’den az kalori icermektedir. Bununla birlikte bazi seker urunlerinden ve seker iceren ikamelerinden kacinilmalidir ve bunlardan bazilari asagidaki gibidir:
Asesulfam K: Sekerden yaklasIk 1000 kat daha tatlidir ve yuksek insulin artislarina neden olmaktadir. Genellikle protein tozlarinda ve diger yuksek derecede islenmis urunlerde bulunmaktadir, asesulfam K, kansere, karisIkliga, mide bulantisina, anksiyete, depresyon ve bas agrilarina neden oldugu bilinen bilinen kanserojen metilen klorur icermektedir.
Aspartam (Esit): Insanlarda ve hayvanlarda kansere neden oldugu bilinmektedir. Ayrica insulin sivri uclarina neden olmaktadir.
Sakarin (Sweet n ‘Low): Inflamasyon, hormon dengesizligi, kronik hastalik ve sivri insuline neden olmaktadir.

3 Gunluk Seker Detoks Diyeti Ornegi
Daha once de belirtildigi gibi, 3 gunluk seker detoks diyeti, seker gecisini sifirlamak icin populer bir yontemdir. Meyveler, nisastali sebzeler, tahillar ve alkol de dahil olmak uzere diyetten yuksek miktarda seker iceren herhangi bir seyi cikararak sekeri kesmek tercih edilmelidir. Bu kisi icin cok fazlaysa, tatli patates, elma ve kepekli tahillar gibi seyleri de eklenebilmektedir, ancak miktar minimum olmalidir. Seker detoks diyeti planlanirken bazi durumlar goz onunde bulundurulmalidir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Acliktan kurtulmak ve daha uzun sure tok tutmak icin kahvaltinin yaklasIk 35 gram protein alinmalidir
• Gun boyunca yaklasIk 45-75 gram saglikli yag hedeflenmelidir
• Yuksek protein, yuksek yag secenekleri secilmelidir
• Diyette yagsiz et, yumurta, yagli balik, fasulye ve bitki proteinleri eklediginden emin olunmalidir
• Kirmizi eti sinirlanmali, soguk sarkuteri etleri ve pastirma gibi islenmis herhangi bir seyden kacinilmalidir
• Detoksun ilk birkac gunu boyunca, ozellikle 3 gunden daha uzun sure detoksta kalmak planlaniyorsa, cok fazla yuksek sekerli meyve yemeyi sinirlanmalidir
• Her ogune, hatta kahvaltiya romaine, ispanak, collard yesillikleri, Bruksel lahanasi ve pazi gibi yaprakli yesillikleri eklenmelidir
• Icecek secenekleri arasinda su, sekersiz caylar ve sade kahve bulunmalidir. Seker icerdiginden meyve suyu, soda, sporcu icecekleri ve smoothie’lerden, hatta yemek yerine yapilan sallamalardan kacinilmalidir
Bazi yemek fikirleri kahvaltida tofu kapismasi, ogle yemegi icin domatesli yesil salatalar ve kavrulmus sebzeler ve aksam yemegi icin kavrulmus kuskonmazli kinoa uzerinde izgara portobello mantarlari icermektedir. Kisi gun boyunca atistirmak icin bir atistirmaya ihtiyac duyuyorsa, otomattan bos bir kalori almak ve satin almaktan kacinmalidir. Bunun yerine, daldirma icin biraz humus, pide ve havuc veya kereviz cubuklari almalidir. Bir avuc kavrulmus findik ve tohum bile iyi gelmektedir.

Seker Detoksu Herkes Icin Uygun mudur?
Seker detoksu herkese fayda saglamaktadir. Cok fazla seker kisiyi erken olum veya yasam boyu kronik hastaliklar riskine sokmaktadir. Bununla birlikte, zaten dusuk kan sekeri, tip I diyabeti varsa veya kan sekeri seviyeleri korumakla ugrasiliyorsa, seker detoksunu dusunmeden once bir doktorla gorusulmelidir. Dusuk tansiyon veya dusuk kan sekeri varsa asla detoks denenmemelidir, cunku bu saglik icin potansiyel olarak tehlikeli olabilmektedir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 21 Temmuz 2022, 07:09   #2
Standart

Şekerden bi vazgeçebilsek neler olacak

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:59.