IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2021, 17:12   #1
Banlı Üye
Siyahizm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Doğru diş fırçalamanın püf noktaları

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ağız ve diş sağlığını korumak için ipuçları veren Dr. Gülin Tulu Katı, diş fırçası seçerken dikkat edilmesi gerekenleri ve doğru diş fırçalamanın püf noktalarını anlattı.

Ağız ve diş sağlığında kilit noktanın, öncelikle evde doğru yöntemlerle ve doğru zamanda ağız bakımının yapılması ve bunun yanında düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmesi olduğunu söyleyen Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Dr.Gülin Tulu Katı, gün içerisinde yediğimiz yemeklerin dişlerin üzerindeki çukurcuk ve boşluklarda, dişler arası bölgelerde ve diş etinin içerisinde uzun süre kalarak bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için uygun ortam meydana getirmesiyle çürük ve diş eti enfeksiyonları gibi problemlere yol açtığını belirtti.

Bunu önlemenin en iyi yolunun yiyecek artıklarının etkili bir biçimde uzaklaştırılması olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Katı, diş fırçası, diş ipi, arayüz fırçası ve ağız gargarasının günlük ağız hijyenini korumak için gerekli, yeterli ve ulaşılması kolay gereçler olduğunu hatırlatarak ağız ve diş sağlığını korumak için ipuçları verdi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMANIN PÜF NOKTALARI

Doğru diş fırçalama öncelikle, arka dişler gibi temizlenmesi zor ve dar bölgelere girebilen, ağzımıza uygun bir diş fırçasının seçilmesiyle başlar. Diş fırçasının başının yaklaşık olarak 2 dişimizin genişliğinde olması tercih edilir. Çok yumuşak kıllı fırçalar, artıkları uzaklaştırmada yeteri kadar etkin olmayabilirken çok sert kıllı fırçalar ise diş ve diş etlerimizi tahriş edebilir. Burada amaç hem etkin temizlik yapmak hem de dokulara zarar vermemektir.

Hassasiyet, diş eti çekilmesi, cerrahi operasyonlar veya ağız yaraları gibi özel durumlarda yumuşak diş fırçaları tercih edilebilir. Dişler, diş etleriyle beraber üst çenede aşağıya doğru, alt çenede ise yukarıya doğru, yani her zaman diş etinden dişe doğru, dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Yiyecek artıklarını sıkıştıkları bölgelerden çıkarırken dişetinin içine ittirmemeye, dişlerin aşınmasına ve diş etlerinin çekilmesine neden olacak şekilde yatay yönde hareketlerle bastırarak fırçalamamaya dikkat edilmelidir.

Bazı bireylerde görülen takıntılı temizlik ve fırçalama alışkanlıkları, gereğinden sık ve fazla kuvvet kullanarak fırçalama nedeniyle çoğu zaman dişlerde aşınmayla ve diş etlerinde çekilmeyle sonuçlanabilir. Benzer şekilde sık ve dikkatsiz kürdan kullanımı, ağız duşu gibi popüler ve pratik görünen cihazların yanlış kullanımı da zararlı olabilmektedir

Ağız duşu, doğru kullanılmadığı takdirde basınçlı su vererek artıkları uzaklaştırırken diş etlerinin içine girmesine ve diş etlerinin dişle bağlantısının zayıflamasına neden olabilir. Özellikle gece yatmadan önce dişlerimizi zaman ayırarak özenle fırçalamak önemlidir. Günün en yorgun saatinde bunu yapmak zor olsa da tüm gece boyunca ağzımızın kapalı ve havasız olduğu, sirkülasyonun olmadığı bir ortam bakterilerin çoğalması için çok avantajlı bir yerdir. Gece yatmadan önce sırasıyla fırçalama, diş ipi-arayüz fırçası kullanımı ve gargara yapmak ağız sağlığını korumada en önemli adımdır. Sabah kalktığımızda ise yeniden gargara yaparak ve kahvaltı sonrası dişlerimizi fırçalayarak günün büyük bölümünde bakterileri ve artıkları dişlerimizden uzak tutabiliriz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ÇOCUKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Bebeklerde ise ilk dişlerin çıktığı 6-8 aylık dönemde temiz bir gazlı bez ıslatılarak dişlerin silinmesi faydalı olabilir. Diş sayısı arttıkça artık yumuşak diş fırçalarına geçilmesi ve zaman içinde çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması çok önemli. Diş fırçalamanın 4-5 yaşlarına kadar anne baba tarafından, 5-9 yaşları arasında anne baba gözetiminde yapılması idealdir.

Çocuklar için üretilmiş bir diş macunu 3 yaşına dek pirinç tanesi kadar veya sadece ince bir tabaka sürüntü şeklinde, 3 yaşından sonra ise bezelye tanesi kadar kullanılabilir. Arası açık dişlerde ince arayüz fırçaları ve bitişik dişlerin aralarında diş ipi kullanımı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da gereklidir. Öğünlerden ve atıştırma zamanlarından sonra çocukların su içmesi de çürük oluşumunu önlemeye yardımcıdır.

Alıntı
 
Alt 28 Nisan 2021, 17:20   #2
Naz
Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Dişleriniz iskelet sisteminizde fırçalayabildiğiniz tek yerinizdir.
Teşekkürler.

________________

Too glam to give a damn
 
Alt 31 Ağustos 2021, 09:05   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

En önemlisi de çocuklara öğretilmesi dir.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:39.