IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2020, 01:42   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Diş apsesi

Erkekte daha sık görülür; her zaman genel bir hastalığın ağırlaştırdığı ağız ya da yutak enfeksiyonunun sonucudur.
Yüzeysel dil apsesi kuraldışı bir durumdur; dil şişmiştir; kırmızıdır; elle muayenede çalkantı duygusu veren fındık büyüklüğünde bir şişlik görülür. Apse bir keşi ile boşaltılmazsa kendi kendine açılır ve iyileşir.
Derin apse apansız bir ateş yükselmesiyle kendini gösterir; dil şiş sert hareketsizdir; başlangıçta kırmızıdır ama çok geçmeden grimsi örtüyle kaplanır. Konuşma bozuklukları ve çiğneme sırasında kulağa doğru yayılan ağrılar saptanır. Genellikle irinlenmeye doğru gelişir; kendi kendine iyileşmesine çok ender raslanır. Tedavi yerel uyuşturma altında bir keşi yapılarak irinin akması için bir diren koymağa dayanır.
İvecen ödemler
Apansızın ortaya çıkarlar ve kendi kendilerine iyileşirler.
Kırışıklı dil
Bu hastalık 3 ya da 4 yaşlarına doğru belirir kalıtımsal kökenlidir. Dil sırtı oluğunun derinleşmesiyle ve düzensiz kırışıklıkların ortaya çıkmasıyla yansır; mukoza kalındır. Hemen her zaman ağızda başka anormalliklerle sindirim bozukluklarıyla ve büyüme bozukluklarıyla birliktedir.
Siyah kıllı dil
Çeşitli nedenleri vardır. Karaciğer-barsak hastalıkları; diş çekimleri; oksijenli su ya da antibiyotik pastilleri kullanılması; ışınlama. Erişkinlerde ve yaşlılarda ortaya çıkar; orta çizgide başlayan siyah renkli bir keratozdur. Evrimi yavaştır ve bulaşıcı değildir; tekrarlama eğilimi gösterir. Tedavi bastıra bastıra dişin fırçalanmasına alkalilerle ağız çalkalamaya ve alkollü eriyikler sürmeye dayanır.
YARALAŞMALAR
Az ya da çok belirgin ve derin doku yitimleridir.
Teşhis bir yandan soğuk ve sıcak besinlerin geçişiyle artan ağrılar (bazen oldukça şiddetlidirler) gibi işlevsel belirtilerle öte yandan da la-bora tu varda kan incelemeleriyle konur (kazıyarak örnek alınması ve parça alınması). Klinik olarak birkaç milimetre çapında az ya da çok düzenli kenarlı dibi bir yalancı zarla örtülü yara gözlenir; dil şiştir ve diş izlerini taşır. Tahriş nedeni ortadan kaldırılırsa çok çabuk iyileşir.
SİNİRSEL BOZUKLUKLAR
Dil ağrısı (glosodini) çoğunlukla aşırı heyecanlı yaşlı kadınlarda gözlenen ve nispeten ender raslanan bir hastalıktır.
Çeşitli nedenleri vardır: Frengi; damla hastalığı; civa zehirlenmeleri; kahve çay kullanımı; diş çürükleri; diş kök ucunun enfeksiyonu; sinir ağrıları. Başlıca belirti değişik şiddette sürekli ya da aralıklı ya kendiliğinden ya da bir uyarıyla başlayan ağrıdır.
Tedavi bol salya salgılamasına yolaçan ilaçların verilmesine ve tütün kullanımının yasaklanmasına dayanır.



Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:25.