IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Temmuz 2020, 00:19   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Çanakkale Savaşı'nın Baba Oğulları

Geldiler, 1915 Çanakkale... İşgal güçlerinin donanmasnın ana kumanda gemisi amiral Guepratte'ye ait. Amiral Guepratte işgal güçlerinin donanmasını Çanakkale'den geçirip İstanbul'a götürmekle görevli. Amiral Guepratte öyle kaptan köşkünden bizim siperlere bakıyor. Bizde boş değil ama işgal güçleri Çanakkale savaşı sırasında 2000 tane top namlusu saydı kendilerine dönük 2000 tane top namlusu ne demek bir düşünsenize. Aramızda kalsın 1800 tanesi soba borusu. Top sansınlarda korksunlar diye soba borularını koyduk oraya. Amiral Guepratte öyle siperlere bakıyor.
''Bana yüzbaşıyı çağırın'' diyor.
Bir yüzbaşının adını söylüyor. Herkes şaşkın koskoca bir amiral emir subayları varken neden bir yüzbaşıyı çağırsın. Yüzbaşı kaptan köşküne geliyor.
''Efendim beni emrettiniz'' diyor. Amiral Guepratte mağrur bir şekilde
''Yüzbaşı bu Türkler garanti boğaza mayın bıraktılar boğazda mayın var bekliyorlar ki biz boğazda mayın olduğunu düşünemiyecez donanmayı boğaza sokacağım hepsini orda patlatacağım infilak edip batıracağım, salağım ya''...
Ama öyle oldu... Öyle oldu Çanakkale savaşın da bir gemimiz suya mayın döşedi işgal güçleri donanması da girdi mayınlara çarptı ve battı. Neydi o geminin adı... Nusret... değil Nusrattır. Nusrat mayın bıraktı bunlar da çarptı ve battı. Ya bir şey yanlış değil mi? Yani bu İngilizler Fransızlar düşünemiyorlarmı boğazda mayın olabilir. Hep bizlere bunu anlattılar Çanakkele savaşında Nusrat büyük bir görev başardı canım o tamam. Afedersiniz ama bunlar da aptal mıydı. Fransız amiral Guepratte öyle kaptan köşkünden siperlere bakıyor yüzbaşı yanında.
''Yüzbaşı boğazda mayın var git mayınları temizle bu görev senin''
Yüzbaşı çok şaşkın bu büyük bir onur tarihe geçecek mayın temizleyerek.
''Emredersiniz amiralim.''
Yüzbaşı amiral Guepratte'nin kaptan köşkünden çıkacakken Guepratte sesleniyor
''Yüzbaşı''
''emredin Amiralim''
''yüzbaşı İstanbul'a vardığımızda seni orda binbaşı yapacağım.''
Hem tarihe geçecek yüzbaşı hem de ünvan, rütbe alacak.
''Emredersiniz amiralim.'' Tam çıkacakken kapıdan
''Yüzbaşı''
''emredin Amiralim''
'' Yüzbaşı nişanlı olduğunu biliyorum İstanbul'a vardığımız da nişanlını Paris'den getirtip sana İstanbul da bir de düğün yapacağım.''
Baştan desene... Topları da getiriyim mi... O sıra da siperlerde bizimkiler ellerinde tüfekler. Bu tüfek çalışır mı... Çalışır... Abi çalışsa ne olur baksana adamlara ufuk gözükmüyor her taraf kapkara çağın en büyük savaş gemileriyle gelmişler üstümüze tüfek çalışsa ne olur. Sus su da mayın var askerin moralini bozma su da mayın var. He su da mayın var bunlar düşünemiyecek mi su da mayın olduğunu mayın falan bırakmazlar ki bütün mayınları temizlerler. Su da mayın var mı yok mu bizimkilerde bir şüphe. İşte dostlarım arkadaşlarım tarihin o sayfasında hiç bilinmeyen. Biz hep böyle meçhul asker anıtı dedik ya aslında meçhule giden hep biz olduk. Çünkü Çanakkale direnişinde canını veren orada olan her insanın bir adı var onlar gerçek kahramanlar meçhul değil hiç biri. Tarihin o sayfasında Cemal Bey çıkıyor sahneye. Yüzbaşı Cemal. Soyadı kanununda Durusoy soyadını alacaktır. Cemal Durusoy. Yüzbaşı Cemal diyor ki
''arkadaşlar su da mayın olup olmadığını anlamanın bir tek yolu var''
''nedir Cemal''
''şimdi bu mayınlar suyun 5 metre altında olur''
''eee''
'bir uçakla 300 metre irtifaya çıkıp bir keşif uçuşu yaparsak su da boğaz da mayın olup olmadığını anlarız.''
''Cemal bu harika bir plan ama bir eksiğin var... Uçak... Yani biz büyük bir uçurtma yapıp havalandırsak seni.''
''Hayır bir uçak var''
''Nerde Cemal''
'' Zamanın da İsmail Efendi Kahireye gitmek için İstanbuldan havalanmıştı''
''ee onu mu bekliyecez''
''beklesenizde gelemez düştü öldü rahmetli''
''ee Allah rahmet eylesin ne yapalım''
''eesi orada düştü kaz dağlarında düştü orada bir uçak var.''
Ve kaz dağlarında düşmüş olan o uçağı buluyoruz, onarıyoruz, yüzbaşı Cemal uçuyor... Keşif uçuşundan sonra geliyor diyor ki ''arkadaşlar su da mayın yok bütün mayınları temizlemişler.'' İşte bu keşif uçuşundan sonra Nusrat bir kez daha mayın bırakıyor. Bizim sarayın armağanlarını Japonya'ya götürmek üzere yola çıkan ama ne yazık ki geri dönüş yolun da 16 Eylül 1890 tarihinde batan bir gemimiz vardı. Neydi o geminin adı... Ertuğrul fırkateyni... 1890 yılında japon denizinde batıyor ama Ertuğrul 25 yıl sonra Çanakkaleye bir uçak olarak dönüyor. Çünkü düşüp onardığımız o uçağa Ertuğrul adını veriyoruz. Nusrat büyük bir görev başarıyor. Peki Ertuğrul adlı o uçağı bu millet hatırlıyor mu. Bunca yıl onca 18 Mart Çanakkale kutlamaları... Meçhul asker. Filozof Thomson Edi'nin bir sözü var. ''Toplumlar bilgisizlik yüzünden yok olurlar.'' Ne kadar biliyoruz farkındayız çanakkalenin insan öyküleriyle hemaset yok gerçek kahramanlarla ne kadar farkındayız çanakkalenin.
Amiral Guepratte'nin elinde rapor yüzbaşı imzalamış boğazda ki bütün mayınlar temizlendi tam yol İstanbul... Şimdi anlaşıldı mı yani bu 7 düvel su da mayın olduğunu düşünemeyecek kadar özür dilerim afedersiniz aptal değildi. Ama karşılarında çok daha zeki çok daha duyarlı birileri vardı. Biz de onlara meçhul diyoruz.
Bütün diretnotlar 18 Mart boğaza giriyor birden geminin biri infilak ediyor. Amiral Guepratte şaşkın ne oldu onun kazanı mı patladı bir başka gemide infilak ediyor... Suda mayın var mayın tarlasına girdiler motorlar stop herkez dursun. Bütün donanma kalakalıyor kımıldayamıyorlar her tarafda mayın... Tam da bizim topçuların atış alanındalar... O anı düşünsenize bizim topçuların keyfini. Dur biraz seyredelim... Dur dur hemen ateş etme... Oğlum ateş... Birbiri ardına top mermileri amiral Guepratte donanmayı geri çekmek zorunda geri çekerken mayınlara çarpıyor bir yandan top mermileri rezil oldu.
''Çabuk bana yüzbaşıyı çağırın çabuuk''
Amiral Guepratte 18 mart günü gemisinde savaş mahkemesini kurduruyor yargılanan yüzbaşı.
''Yüzbaşı aldattın bizi ne bu rapor''
''Ama efendim''
Çanakkale savaşının en şaşkın adamı işte o yüzbaşı ne olduğunu anlayamıyor ki.
''Ama ben görevimi yaptım suda mayın olmamalı''
''Sus vatan hainisin... Karar... İdam...''
Yüzbaşı öyle üzgün şaşkın oysa o tarihe geçmeyi umud ediyordu rütbe alıp binbaşı olacaktı dahası İstanbul da sevgilisiyle buluşup evlenecekti şimdi ise ölüm bir kaç saat ilerde onu bekliyor. Yüzbaşı gözyaşları içinde. Amiral Guepratte öfkeli.
''Yüzbaşı yarın sabah bu geminin kendi gemimin direğine asılacaksın seni göreceğim''
Yüzbaşı şaşkın başı yerde
''Mahkumun son sözü''
Yüzbaşı başını kaldırıyor ve amiral Gueprattenin gözlerinin içine bakarak son sözünü söylüyor.
''BABA''
Ve ertesi sabah amiral Guepratte öz oğlu yüzbaşı Guepratte'yi kendi gemisinin direğine astırıyor...
İşte bu Ertuğrul uçağının uçuşu Nusrat'ın mayın bırakmasının ardında büyük bir dram var biliyor musunuz. Çanakkale savaşında ki bizim büyüklüğümüz Mustafa Kemal'in söylediği sözdür orda ölen insanlarla ilgili ne diyor:
''Onlar, artık bizim de çocuklarımızdır.''
Bu büyük milletin bu büyük medeniyetin Çanakkaleden çıkardığı söz şudur Atatürk'ün söylediği söz:
''Savaş, eğer bir ülke savunmasını içermiyorsa cinayettir. Ve canımızı almaya gelenleri bu toprağın evladı yapmak gerçek kahramanlıktır.''

Çanakkale direnişimiz esnasında bizim siperlerde en değerli olan şey... Cephane... Değildi morfin ağrı kesici. Bir sıhhıye çadırı kurduk orada hekim içeride tabi savaş başladı ölüm yağıyor siperlerimize top mermileri, mermiler, şarapneller binlerce yaralı var sıhhıye erleri sedyelerle yaralıları taşıyorlar sıhhıye çadırına orada ameliyathane ama ameliyathanenin olduğu çadırın önünde bir masa ve masanın başında bir doktor. Her yaralı asker o masaya yatırılıyor önce. Doktorun görevi şu bu yaralının kurtulma olasılığı var mı yani ameliyat edilirse yaşar mı ve elinde enjektör enjektör de morfin eğer asker ameliyat edilirse kurtulabilme olasılığı varsa morfini ona yapıyor. Ama herkesin ağrı kesiciye ihtiyacı var yani ölecek olsa da onun da ağrı kesiciye ihtiyacı var. Yapamazsın... Yapamazsın çünkü morfin çok az. Ne zor bir görev düşünsenize o doktoru. Bir sedyede bir yaralı getiriliyor bakıyor bağırsakları çıkmış paramparça... Bunu kaldırın... Bağıra çağıra gidiyor çocuk... Yapamazsın ki morfin yok... Kurtulma olasılığı olana yaparsın, görevi o ne zor bir görev. Bir başka yaralı geliyor bakıyor doktor bu ameliyat olursa yaşar kurtulur ona morfini yapıyor çabuk ameliyathaneye tekrar enjektöre morfin koyuyor bekliyor. Bir başka yaralı geliyor sedyede inliyor asker bağırıyor çağırıyor yardım istiyor... Bunu kaldırın... Bağıra çağıra gidiyor... Bir başka yaralı... Bunu kaldırın... Bir başkası paramparça biri diz kapağı gözüküyor... Bunu kaldırın... O an yaralı askerden bir ses ''BABA'' doktor elini indiriyor acıma duygusu olmasın diye yaralıların yüzüne bakamıyordu doktor elini başının önüne siper olarak tutuyordu. Baba sözcüğünü duyunca elini indiriyor bakıyor ki öz oğlu ''baba beni tanımadın mı baba yardım et.'' Herkes öylece doktora bakakalıyor elinde ağrı kesici... Sıhhıye erlerine dönerek o doktor şunu söylüyor: ''Bunu gölge bir yere kaldırın''

İşte Çanakkale savaşında her iki taraftan birer baba oğul öyküsü size... Bizim savaşı kazanacağımız o kadar belliydi ki... Bunu gölge bir yere kaldırın... Ve o doktor bir kaç saat sonra görevini bir başka hekim arkadaşına devrettiğinde ölüme terk edilen yaralıların olduğu bölüme gidiyor ve oğlunun ölmüş olduğunu öğreniyor. O morfini ona yapmıyor çünkü biliyor ki ameliyat edilse bile yaşayamaz onun görevi morfini hayatta kalabilecek olanlara kullanmaktı evladı da olsa yapmıyor.

Yani şu televizyonlar da tarihimizi aşağılayan bizi böyle ne bileyim ilkel barbar gösteren değil mi neler neler duyuyoruz. Hiç bir toplumun tarihi sütten çıkmış ak kaşık değildir ama bir milletin zenginliğide hisse senetleri değil hissi senetleridir. Hissi senetlerini unutan bir toplum yoksullaşmaya yok olmaya mahkumdur... Tarihimizi okuyalım araştıralım hiç bilinmeyenlerini bulalım. Çanakkale... Ne biliyoruz o savaş hakkında... Hiç... Türk insanı bu değildir. Okumuyoruz araştırmıyoruz okumadığımız içinde koyun gibi güdülmeye mahkum kalıyoruz çünkü seni güdenler senden daha iyi biliyor tarihimizi... Dostlarım arkadaşlarım kardeşlerim Çanakkale savaşları Türk tarihinin belki de en önemli savaşıdır. Daha geniş ve ayrıntılı bilgi sahibi olmak için kaynakları araştırın okuyun sorgulayın bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir. Tarihimizi öğrenelim araştıralım başkalarına öğretelim unutturmayalım... Unutursak eğer yıllar sonra çocuğunuz sorduğun da baba anne Çanakkale ne diye... Verebilecek bir cevabınız olsun... Çünkü tarih yarındır yarınlara aktaralım geçmişimizi..



Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:26.