IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Biyografiler Tanınmış kişilere ait biyografilere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

6Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Sim
  • 1 Post By Stolichnaya
  • 1 Post By MarjinaL
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Temmuz 2021, 10:40   #1
Standart Kartacali Hannibal Kimdir?

Tum zamanlarin en buyuk askeri dehalarindan biri kabul edilen Hannibal diger bir deyisle Annibal MO 247 – MO 183 yillari arasinda Roma doneminde yasamis Fenike kokenli Sami irkindan gelen Kartacali bir generaldir. MO. 247’de Kartaca’da yani kuzey Tunus‘ta dunyaya geldi. Babasi 1. Pon Savaslarinin unlu kahramani olan Hamilcar Barca’dir. Barca Fenike dilinde yildirim veya simsek anlamina gelmektedir. Romalilar, Kartaca icin Pon kelimesini kullanmislardir. Pon savaslarina Kartaca savaslari da denir. III. Pon Savaslarindan sonra Kartaca, Roma tarafindan yikilmistir. Hamilcar Barca, saldirilarinin surati ve vahsiliginden dolayi boyle bir lakap edinmisti. Gelecekte babasini gececek olan Kartacali Hannibal Kimdir?Hannibal Barca, kucuk yaslarda babasi ile savaslara katilmaya basladi. Hannibal’in kucuk yasta savaslara katilmak istemesine karsilik babasinin sart kosmasi uzerine Roma Imparatorluguna karsi her zaman kin duyacagina dair ant icti.


Romalilara karsi 1. Pon Savaslarindan yenilgi ile cikan Hamilcar Barca’nin Hispanya seferinde ani olumu sonucu Hannibal’in kayinbiraderi Hasdrubal, ordu komutasini aldi. Hasdrubal, sekiz yil sonra oldurulunce Hannibal, MO. 221 yilinda 26 yasinda iken ordu tarafindan baskomutan ilan edildi. Kartaca’nin Ispanya ordusunun komutani olarak MO 221’den MO 219’a kadar Ebro Nehri’nin batisina yani Katalonya’ya hakimiyet kurarak Ispanya’daki konumunu saglastirdi.



Hannibal, I. Pon Savasi’ndan sonra Roma ile ikinci bir savasin kacinilmaz oldugunu biliyor, ilk darbeyi kendisi vurmak istiyordu. Roma, muttefiki Saguntum’un kusatilmasi karsisinda Kartaca’ya savas ilan etti. Boylece II. Pon Savaslari baslamis oldu. Filleri de iceren (37 fil) yuzbin kisilik ordusuyla harekete gecen Hannibal Cebelitarik yonunden ilerleyerek bugunku Ispanya topraklari olan Iber Yarimadasi ve Pirenelerden gecti. Bolgedeki Romalilari atlatmak icin Rhone vadisinin yukarisindan ilerleyerek Alp siradaglari uzerinden Kuzey Italya’ya girdi. Alp’leri gecmeden once ”Ya yeni bir yol bulacagiz, ya yeni bir yol yapacagiz” ifadesini kullanmistir.


Antik cag sartlarinda boyle bir orduyla yuksek Alp Siradaglarindan Italya duzlugune (Po Ovasina) yapilan bu sefer (Roma Yuruyusu), cok buyuk bir basaridir. Yuksek daglarin olumsuz hava kosullarindan dolayi Alplerde ve Pirenelerde ordusunun ucte biri gibi onemli bir kismini kaybetmis olsa da Roma’ya karsi intikam arayisindaki 14 bin Kelt savascisi, Hannibal’a katildi. MO. 217’de Apenin daglarini gecerek, Roma’ya dogru ilerledi ve ana Roma ordusunu Trasimene Golu Muharebesinde yendi. Romalilarin vur kac taktigine (Maximus’un uyguladigi yipratma savasina) donmesi uzerine ilerlemesi yavaslayan Hannibal, Roma’yi kusatmak yerine Italya’nin guneyine indi. Hannibal’in hilal taktigini kullandigi Cannae Muharebesinde kendi ordusundan (40 bin) neredeyse iki kat buyuk son duzenli Roma ordusunu da (75 bin) tuzaga dusurerek tamamen yok etmesi uzerine Guney Italya Hannibal’in tarafina gecti.


Hannibal’in artan prestiji Kartaca senatosunu endiselendirdi ve gerekli kuvveti gondermeyerek Hannibal’i bir bakima arkadan vurmus oldu. MO. 216’daki Cannae Savasi ile Roma’dan kopan Capua kenti, yeni bir ordu kuran ve guclerini toplamaya baslayan Roma tarafindan MO 211’de tekrar ele gecirildi. Bu durum Hannibal’in basarili ilerleyisinde donum noktasi oldu. Roma hem vur kac taktigine devam etti hem de koleleri bile azad ederek ordusunu takviye etmeye calisti. Destek icin harekete gecen (kayinbiraderi ile ayni ismi olan kardesi) Hasdrubal’in Italya’nin kuzeyinde oldurulmesiyle takviye alamayan ve lojistik yollari kesilen Hannibal’e karsi Roma’nin azimli direnisi baslamisti. Ilerleyen Roma ordusu karsisinda destek kuvvetten de yoksun kalan Hannibal, Italya’nin guneyindeki Bruttium Daglarina cekilerek Italyada tutunmaya calisti.Kartacali Hannibal Kimdir?
Scipio Africanus komutasindaki Roma ordusunun Afrika’ya cikmasi uzerine baskenti korumak uzere MO 203’te Kartaca’ya cagrilan Hannibal, Roma ordusu ile yaptigi Zama Muharebesini kaybetti. Kartaca, Roma ile sartlari cok agir bir baris anlasmasi yapmak durumunda kaldi.


Kendine karsi yukselen muhalefet yuzunden gonullu surgune giden Hannibal, once Selevkos Imparatorluguna, daha sonra da Bitinya’ya giderek buradaki saraylarda askeri danismanlik yapti. MO 183’de Bitinyalilarin kendisini Romalilara teslim edilecegini anlayinca yuzugundeki zehiri icerek yasamina son verdi.

Hannibal”in Tarihteki Onemi
Hannibal, Scipio ve Philopoemen ile birlikte doneminin uc buyuk generalinden biri olmustur. Kendisine soruldugunda Buyuk Iskender’i birinci, Pyrrhus’u ikinci olarak gosterir, kendisini ise ucuncu siraya koyar. Hannibal’in basinda oldugu bir tur oligarsIk cumhuriyet olan Kartaca, MO 8. yuzyilda bir Fenike Kolonisi olarak kurulmus, MO 5. yuzyildan MO. 3. yuzyila kadar bugunku Tunus merkezli olmak uzere Iber Yarimadasi kiyilarinin cogunu, Kuzey Afrika kiyilarini ve Bati Akdeniz kiyilarini kontrol eden bir devlet haline gelmistir. Ayrica Kartaca sehri Hannibal doneminde, Akdenizdeki Kartaca hegemonyasinin merkezi oldugu kadar tum Akdeniz ticaret kolonilerinin de merkezi durumundaydi.

II. Pon Savaslarindaki basarilariyla taninan Hannibal’i ”stratejinin babasi” olarak nitelendiren tarihci Dodge, en buyuk dusmani olan Roma’nin bile onu yine kendi taktikleriyle yendigini belirtir. Romali senatorler endiseli durumlari ifade etmek icin “Hannibal ante portas” (Hannibal kapida!) deyimini kullanmislardir.



Hannibal hakkinda bilgilerin cogu Romalilar kanaliyla geldigi ve Roma toplumuna buyuk sIkintilar cikaran en buyuk dusman oldugu icin zalim ve acimasiz olarak tasvir edilmistir. Cicero bile Romanin iki buyuk dusmanindan soz ederken, “onurlu” Pyrrhus ve “zalim” Hannibal seklinde ayrima gitmistir.

Bircok kaynakta Bursa sehrinin kurulusu Hannibal ile iliskilendirilir. Bitinya Krali Prusias’in yaninda iken kendisine Uludag’in eteklerinde bir sehir kurmasini tavsiye ettigi rivayet edilerek Bursa’nin kurulusu ile Hannibal arasinda iliski kurulur. 1934’te Ataturk’un Hannibal icin Gebze civarinda oldugu dusunulen mezarinin bulunmasi ve bir anit yapilmasi istegi vasiyet kabul edilerek Gebze’de TUBITAK arazisi icindeki Hannibal Tepe’ye 1981’de aniti yapilmistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:42   #2
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

yüzügünde ki zehri icip ölmüs :o
eemegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:44   #3
Muhsin YAZICIOĞLU
Stolichnaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Roma'nın Anasını Ağlatan Adam .

 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:45   #4
SendikaLı
MarjinaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

BeLgeseLinide İzlemenizi Tavsıye Ederım.

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine SağLık.

________________

𝗟𝗼𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗶𝘃𝗲. 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗼𝘃𝗲.

Kartacali Hannibal Kimdir?
 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:48   #5
Standart

Alıntı:
Sim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
yüzügünde ki zehri icip ölmüs :o
eemegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
tşkler Canim : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:49   #6
Standart

Alıntı:
Stolichnaya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Roma'nın Anasını Ağlatan Adam .
: ))))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:49   #7
Standart

Alıntı:
MarjinaL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
BeLgeseLinide İzlemenizi Tavsıye Ederım.

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine SağLık.
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:51   #8
Tel'aran'rhiod
Lews Therin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok başarılı bir komutanmış.
Romalı komutan risk alıp adamı bitirmiş. Nasıl hala o kararı alıp böyle bir yol seçti anlamadım. (gerçi burda yazıyormu okumadım da)

________________

Ota boka gülen bi insan olmak benim seçimimdi. Yoksa bu hayatta hiçbir şeyin komik olmadığını ben de biliyorum.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Always
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:53.