IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Biyografiler Tanınmış kişilere ait biyografilere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Aralık 2022, 23:05   #1
Standart Auguste Rodin

Modern Heykel Kavramının Öncüsü, Auguste Rodin

‘’Rodin’in hikayesi her ne kadar küçük yaşlardaki sanatsal başarısızlıkları ile başlasa da yaşamının ileri ki dönemlerinde eski heykel sanat anlayışına yeni bir insani bakış açısı ve yorum getirebilen, sevgilileri ile olan aşk ilişkileri ile sürekli gündemde olan sanat hayatını içerisinde büyük sanat eserleri üretebilmiş bir yaşam öyküsü onun ki…’’

Auguste Rodin Kimdir?

Auguste Rodin

Rodin, Paris’te İşçi sınıfından bir ailenin oğlu olarak 1840 yılında dünyaya gelmiş ve 14 yaşında dekoratif sanatlar okuluna girmiştir. Rodin heykeltıraş Jean Baptiste Carpcaux (1827-75) ile heykel çalışmış, 1857’de Ûcolc des Bcaux-Arts’a başvurmuş fakat üç kez reddedilmiş, bunun üzerine ertesi yıl dekoratif duvar ustası olarak çalışmaya başlamıştır.

14 yaşında girdiği La Petite École (Küçük Okul) isimli Özel okula gittiğinde heykele olan becerisini farkedip desen ve çizim üzerine olan yeteneklerini geliştirmeye yönelmiştir. Bu okulda hareketli modelleri akıldan resimleme üzerinde çalışmıştır. Okuldan mezun olunca 1857-1858 arasında üç kez girdiği Ecole des Beaux-Arts’ın (Güzel Sanatlar Okulu) sınavını kazanamamış ve 1864 yılında Sevres Kenti’ndeki porselen fabrikasında çalışmaya başlamıştır. Aynı yıl ilk eseri olan Kırık Burunlu Adam’ı yapmıştır.

Age of Bronze – 1876

Rodin 1864’te ilk atölyesini tutmuş ve burada gerçek boyutlu bir insan bedeni çalışması olan eseri tamamladıktan birkaç ay sonra Tunç Çağı adını verdiği bronz heykeline 1875’te başlamıştır. Figürün gerçekçiliği büyük bir tepki yaratmış. Öylesine gerçeğe benzer ve idealize edilmiş, geleneksel eserlerden öylesine farklıymış ki, canlı bir modelden kalıp alınarak yapıldığı düşünülmüştür.

Auguste Rodin

Rodin 1877’de Paris‘teki Salon Sergisi’nde Bronz Çağı adlı eserini sergilemesi üzerine bu eserin üzerine yapılan tartışmalar ünlenmesine yol açmış ve Rodin bu olayların ardından 1878’de ‘’Savunma’’ adlı eseri yapmıştır. 1876 yılında İtalya‘ya gitmiş Michelangelo Buonarroti ile ilgili araştırmalar yapmış ve 1882’de ise Adem, Havva ve Düşünen Adam adlı heykelleri üretmiştir. Bir süre sonra da modeli, asistanı ve sevgilisi olan daha sonra da en büyük rakibi olacak Camille Claudel’le tanışmıştır.

Aşk Hayatı

Rodin’in yaşamında kadınların hep çok önemli bir yeri olmuştur. Rose Beuret ile tanıştığında Rodin 24 yaşındaydı. 1864’te atölyesini yeni tutmuştu. Rose 20 yaşındaydı ve Rodin’e modellik, hizmetkarlık ve eşlik etti. İki yıl sonra oğulları oldu. Rose onu hep sevdi, Rodin hep dehasının ve dehasına hizmet edenin peşinden koştu. Tam 53 yıl sonra 1917’de evlendiler. 15 gün sonra Rose, 6 ay sonra Rodin öldü. Bugün ikisi de yan yana Meudon’daki atölye evin, müzenin muhteşem bahçesinde birlikte yatmaktadırlar. Üstlerinde yemyeşil çimenler ve Düşünen Adam heykeli ile…

Auguste Rodin

Camille Claudel, Rodin’i 1883’te tanıştı. 19 yaşındaydı, çok yetenekliydi, aydındı, bilgiliydi, güzeldi ve “Usta”ya hayrandı. Rodin’in sevgilisi ve asistanı olmuştur. 1888’e dek birlikte yaşadılar. Fırtınalarla dolu yıllar, Rodin’in en verimli , Camile Claudel’in Rodin’den kaynaklanan, sonu akıl hastanesine varan en acılı yılları olmuştur.

Ressam Helene Wahl-Porges, 1890’larda sanatçıya, tüm yolculuklarda eşlik etmiştir. İngiliz generalin kızı Eve Fairfax’la Rodin’in yaşadığı aşktan (1902-1903) geriye bugün Londra’daki Tate Galeri’de enfes bir bronz heykel kaldı. İngiliz ressam Gwen John, Rodin’le aşkını 1906-1907 yıllarında, tam 2000 mektuba döktü. Alman yazar Helene von Nostitz- Hindenburg’la Rodin 1901-1914 yılları arasında tutkulu biçimde mektuplaştılar, birlikte İtalya yolculuklarına çıktılar.

Alıntı:
arkhesanat
 
Alt 28 Aralık 2022, 06:15   #2
Standart

Kadın nasıl sevmişse akıl hastanesine düşmüş.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:05.