IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By ExCaLuBuR
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Aralık 2021, 18:10   #1
Standart Zararlı Mikropları Öldürebilen Akıllı Ambalaj

İnsan Sağlığına Zararlı Mikropları Öldürebilen Akıllı Ambalaj Oluşturuldu

Alıntı:
bizsisiz - Feyza Çetinkol / Tarafından hazırlanmıştır.
Uluslararası bir bilim insanı ekibi, biyolojik olarak parçalanabilen, sürdürülebilir ve insanlara zararlı mikropları öldüren ‘akıllı’ bir gıda ambalaj malzemesi geliştirdi. Ayrıca taze meyvenin raf ömrünü iki ila üç gün uzatabilir.

Su geçirmez gıda ambalajı, doğal antimikrobiyal bileşiklerden oluşan bir karışımla aşılanmış zein, nişasta ve diğer doğal olarak türetilmiş biyopolimerler adı verilen bir tür mısır proteininden yapılır. Bunlar arasında yemek pişirmede kullanılan yaygın bir bitki olan kekik yağı ve turunçgillerde yaygın olarak bulunan sitrik asit bulunur.

Zararlı Mikropları Öldürebilen Akıllı Ambalaj

Laboratuvar deneylerinde, nemdeki artışa veya zararlı bakterilerden gelen enzimlere maruz kaldığında, ambalajdaki liflerin doğal antimikrobiyal bileşikleri saldığı ve E. Coli, Listeria ve mantarlar gibi, yiyecekleri bozan yaygın tehlikeli bakterileri öldürdüğü gösterilmiştir.

Ambalaj, yalnızca ek nem veya bakteri varlığına yanıt olarak gerekli küçük miktarlarda antimikrobiyal bileşikleri salacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, ambalajın birkaç maruziyete dayanabilmesini ve aylarca dayanabilmesini sağlar. Bileşikler, gıda ürününde ve yanı sıra ambalajın yüzeyinde büyüyen herhangi bir bakteriyle mücadele ettiğinden, hazır gıdalar, çiğ et, meyveler ve sebzeler dahil olmak üzere çok çeşitli ürünler için kullanılma potansiyeline sahiptir.

Bir deneyde, akıllı ambalaja sarılmış çilekler, plastik kaplarda normalde yalnızca dört gün taze kalabilirken, yedi gün boyunca taze kaldı ve küflenme sonra gerçekleşti. Buluş, toksik olmayan ve çevre açısından güvenli nanomalzemeler geliştirmeye vurgu yaparak, tarım ve gıdadaki en son uygulamalar üzerinde çalışmak üzere araştırmacıları bir araya getiriyor.

Bu akıllı gıda ambalaj malzemesinin geliştirilmesi, insanlığın bazı acil büyük zorluklarını ele almak için sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi amaçlayan NTU 2025 stratejik planıyla uyumlu, sürdürülebilir gıda teknolojisi çözümlerini teşvik etme çabalarının bir parçasıdır.

Alıntı:
“Akıllı ambalajın, sebzelerimizin raf ömrünü potansiyel olarak uzatabilecek antimikrobiyal özellikleri, sağlığımız için bize iyi hizmet ediyor ve paketleme hakkında daha fazla bilgi edinmek ve gıdalarımız için fazladan bir gün bile olsa onu kullanmakta sabırsızlanıyoruz.” denildi.
Kaynak :[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu BuKLe tarafından (18 Mart 2023 Saat 03:19 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 30 Aralık 2021, 19:55   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Şu hastalık ortamında çok mantıklı olmuş cidden, paylaşımın için teşekkürler

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:33.