IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Mayıs 2021, 10:30   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Iyi Tasarimin Ozellikleri

Tasarim, nesnel gerceklik ile dogrudan iliski kurmayan, kavramlar ve algilar arasinda kurulan bilgi edinme ogesidir. Iyi bir tasarimla musterilerin veya kullanicilarin ilgisini cekmek oldukca kolaylasmaktadir. Bu nedenle sanayiden mutfaga kadar cok genis bir alanda ve mumkun olan her sey uzerinde kullanilarak daha genis kitlelere hitap etme yontemi olarak kullanilmaktadir.

Tasarimin yalnizca uygulaniyor olusu icerigin kalitesini ve ona duyulan ilgiyi arttirmak icin yeterli olmayabilir. Tasarimin kesinlikle hayal gucu ile desteklenip, kullanilacagi alana gore estetik formlara uyarlanip uygun sekilde islenmesi gerekir. Unutulmamasi gerekir ki tasarim yalnizca urunun dis goruntusunden ibaret degildir. Urunun kullanisli olmasini da tasarimi belirler. Elbette isin icine hayal gucu denilen ucsuz bucaksiz bir olgu girdiginde tasarimlarimiz ister istemez cok daha komplex bir yapi kazanmaktadir. Bu durumu iyi yonetmek, karmasaya sebep olmayan ve kullaniciya hitap eden tasarimlar olusturabilmek icin cokca tercih edilen RAMS ilkeleri adiyla bilinen ve zamanla kalite kelimesi ile eslesmis olan ilkelerden bahsedecegiz.



Dieter Rams, elektronik cihaz ureticisi Braun’a katilana kadar birkac yil boyunca mimar olarak egitilen ve calisan Alman endustriyel tasarimcidir. Birkac yil icinde sahip oldugu konuma yani tasarim sefligine ulasti ve gorev suresi Iyi Tasarimin Ozellikleriboyunca bircok ikonik cihaz tasarladi. Meslek hayati boyunca edindigi deneyimleri kendi adini verdigi ilkelerle acikladi. Dieter Rams tarafindan olusturulan bu ilkeler modern sanat icin cok buyuk anlam ifade etmektedir.
Rams’in bu ilkelerle olusturdugu bircok urun su an modern sanat abidesi olarak gorulmekte ve New York’taki Modern Sanat Muzesi MoMA tarafindan koruma altinda tutulmaktadir. Bay Rams’in on planda tuttugu en dikkat cekici husus, tasarimlarinin sade ve anlasilir olmasidir. Tabi onun tasarimlarini bu kadar etkileyici yapan ozellikleri bunlarla sinirli degildir. Rams ilkelerini inceleyecek olursak iyi tasarimi daha iyi kavrayabiliriz.

1 – Iyi tasarim Yenilikcidir.

2 – Iyi tasarim Estetiktir.

3 – Iyi tasarim Urunu kullanisli hale getirir.

4 – Iyi tasarim Goze batmaz.



5 – Iyi tasarim Urunu anlasilir yapar.

6 – Iyi tasarim Durusttur.

7 – Iyi tasarim Uzun omurludur.

8 – Iyi tasarim Kapsamlidir.

9 – Iyi tasarim Cevre dostudur.


10 – Iyi tasarim Az tasarim, az karmasa demektir.

Bay Rams tasarimlarini bu ilkeler uzerine yapmis olup yillar sonra bile eserleri hakkinda konusulmayi basarmistir. Bu ilkelere bagli kalarak hayal gucumuzun el verdigi sekilde yapamayacagimiz tasarim yoktur. Bu ilkelerle tasarimlarimiza duyulan ilgiyi arttirabilir, dikkatleri uzerimize cekebiliriz.


Kaynak:[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu BuKLe tarafından (21 Mart 2023 Saat 10:20 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 18 Haziran 2021, 08:38   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İyi tasarımın uzun ömürlü olması için özenle tasarlanmış olması gerek. Neye özen gösterirsek en iyisi olur emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Haziran 2021, 12:47   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İyi tasarımın uzun ömürlü olması için özenle tasarlanmış olması gerek. Neye özen gösterirsek en iyisi olur emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
tşkler Canim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:45.