IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri

5Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2021, 10:49   #1
Standart Gelecekte Akilli Uretim Icin Gerekli Olan Yetkinlik, Beceri Ve Yetenekler

Akilli Uretim ve Endustri 4.0, kucuk, merkezi olmayan, dijitallestirilmis uretim aglari ile karakterize edilir. Bunun yaninda ozerk olarak hareket eder ve ortamdaki degisIkliklere, stratejik hedeflere yanit olarak operasyonlarini verimli bir sekilde kontrol edebilir. Boyle bir agda yer alan sirketlere Akilli Fabrikalar ya da Akilli Imalat (SF / SM) denir.
Bu tur bir ag, belirli bir musteri talebini yerine getirme sorumlulugu olan daha buyuk bir deger zinciri agiyla baglantilidir. Ek olarak, makineler ve malzemeler gibi varliklar, tum otomasyon piramidinin altinda yer alir, ancak hepsi standartlastirilmis arayuzler araciligiyla iyi entegre edilmistir. Son olarak, uretim surecinde, makineler ve urunler taklit edilemez bir sekilde tanimlanabilir ve tum yasam donguleri boyunca her zaman yerlestirilir. Bu akilli malzemeler ve urunler, Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devriminde buyuk olcude seri uretim maliyetlerine gore ozel olarak uretilir.


Kisisel Yeterlilikler
Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devrimine tam olarak uymak icin ne tur kisisel yetkinlikler, beceriler ve yetenekler gerektigidir? Bu tur yeterlilikler, bir kisinin yansitici ve ozerk bir sekilde hareket etme yetenegi olarak gorulebilir. Ozetle, bu tur bir yeterlilik, ogrenme (bilissel yetenekler gelistirme), bir kisinin sahip olabilecegi kendi tutum ve etik deger sistemini gelistirme becerisini icerir. Ek olarak, bir isci duzeyinde, Akilli Uretim ve Endustri 4.0, daha once hic tanik olunmayan rutin gorevlerin artan bir otomasyon ortami yaratmistir.
Bugunun calisanlari, mevcut gorevlerinin gelecekte artik mevcut olmadigi gercegiyle yuzlesmek zorundadir, cunku gelecek belli olmayan bir is dunyasi vaat ediyor. Iscilerin gorevleri hizla degismeye devam ediyor ve gorevlerdeki degisIkliklere devam etme ihtiyaci vardir. Bunun mantigi, dijital aygitlarin, Nesnelerin Interneti ve Aga Bagli Sistemlerin, gorevlerin bir kismini veya cogunu ortadan kaldirdigi, iscinin su anda gerceklestirdigidir. Bu, bir butun olarak toplumun daha buyuk resmini (zorluklar, kaynak kitligi, firsatlar ve zenginlik) dikkate alarak kisinin kendi gorev perspektifine bakma becerisini gerektirebilir.


Gelecekte Akilli Uretim Icin Gerekli Olan Yetkinlik, Beceri ve YeteneklerEk olarak, bir kisinin kendi gelisimi icin firsatlar ve yasam boyu ogrenmeye baglilik, hem bireyin hem de kurulusun sorumlulugunda olmalidir. Bununla birlikte, naif bir teknoloji gelistirmek yerine, teknolojik gelismelere karsi elestirel bir tutum olarak baglilik, Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devriminde gelecekteki calisan ve organizasyon icin anahtar bir varliktir. Calisma suresi, is icerikleri, isyerleri ve zihniyetler acisindan kisisel esneklik, pazarin ihtiyaclarina ve cevresel kosullara hizli bir sekilde yanit verebilmek icin cevik bir uretim icin on kosul yetkinliklerdir. Ayrica, Akilli Uretim ve Endustri 4.0 ekipleri hem kultur, hem egitim hem de cografi konum acisindan cesitlilik gosterdiginden, bugunun ve gelecegin yoneticilerinin yonetim ve liderlik tarzlarini guce dayali olmaktan cikarip deger odakliya donusturme becerisine ihtiyaclari vardir.



Sosyal (Kisilerarasi) Yetkinlikler
Ornegin insanlar ve kuruluslar gibi sosyal bir ortama gomulu olan bir birey olarak dusunulmustur, ayrica diger bireyler ve gruplarla iletisim kurma, isbirligi yapma ve sosyal baglantilar kurma becerisine, yapilara ihtiyac duymaktadir. Bunun nedeni, organizasyonlarin farkli oyuncular (insan-makineler, insan-insan vb.) Arasinda etkilesimlerin gerceklestigi sosyal sistemlerdir. Akilli Uretim sureclerinin dikey ve yatay boyutta tam dijital entegrasyonu ve otomasyonu, ayni zamanda, esas olarak standartlastirilmis surecler boyunca bir iletisim ve isbirligi otomasyonunu gerektirir.


Sonuc olarak, calisanlar daha genis bir surec kapsamindan sorumludur ve surecler arasindaki iliskileri, bilgi akislarini, olasi rahatsizliklari ve bu tur arayuzlere yonelik olasi cozumleri anlama yetenegine ihtiyac duyarlar. Akilli Uretim ve Endustri 4.0’in kapsamindaki ve karmasIkligindaki artis, belirli bir soruna ideal cozumleri bulmak icin isbirligi yapabilen uzman aglari olusturmaya ve surdurmeye yonelik bir zihniyet gerektirir. Su anda, Insan isi artik, problem cozmede insan esnekliginin ve yaraticiligin stratejik oldugu arayuzlerin kenarlarinda yogunlasmaktadir. Bu nedenle, heterojen disiplinler arasi ve organizasyonlar arasi ekipleri iceren dagitik sosyal ortamlarda yaratici faaliyetlerin gerceklestirilmesine izin vermek, karmasIk sorunlari farkli dillerde de iletme becerisini gerektirir.
Bu nedenle gunumuzde yoneticiler, yalnizca geleneksel orgutsel sinirlar icinde degil, ayni zamanda tum ag icin olan karsilikli karar surecleri gibi sosyal sureclere izin veren aracilar olusturmali veya hareket etmelidir. Sosyal medya, Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devriminde destekleyici teknoloji olarak kilit bir rol oynamaktadir. Yoneticiler, muhendisler ve isciler artik farkli teknik iletisim ve destek sistemleri zevkleri ile okuryazarlik, beceri, bilgi ve yetenekler gostermek zorundadir.


Eylemle Ile Ilgili Yetkinlikler
Yapilan bir calisanin eylemle ilgili yetkinlikleri, Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devriminde hayalleri gercege donusturen ‘bireysel veya sosyal olarak insa edilmis fikirleri eyleme gecirme yetenegi’ olarak anlasilabilir. Bir bireyin kavramlari kendi gundemine entegre etme, planlari basarili bir sekilde gercege donusturme becerisidir, sadece bireysel degil, ayni zamanda organizasyonel duzeydir. Bu kavramlarin ozet formlarinda olabilecegini ve bu nedenle gercek anlamlarina yansitilmasi gerektigini belirtmek gerekir.
Dijitallesme uretimi, Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devrimi icin kacinilmaz olarak yuksek finansal ve teknolojik cabalara yol acar. Bu tur cabalarla iliskili icsel risk, Endustri 4.0 devriminin ‘cok yuksek’ vizyonunu iscilerin cogunun mesgul oldugu atolyeye indirmek icin pragmatik dusunurlere ve aktorlere ihtiyac duyar. Hem yoneticiler hem de calisanlar, temel yetkinlikler olan genel hedefi kaybetmeden alana ozgu ve uygulanabilir cozumler bulma konusunda guclu analitik becerilere ve beceriye ihtiyac duyar. Bu nedenle, bunu basarmak icin, yoneticiler karmasIk kavramlari gercekci calisma paketlerine ayirmali, uygun kisileri ve ekipleri bulmali ve atamalidir.


Akilli Uretim ve Endustri 4.0, basit bir metodoloji veya teknoloji degildir. Yoneticilerin yeni rotalari secmeyi tesvik etmeleri ve ayni zamanda basarisizlik riskini de hesaba katmalari gerekir. Calisanlar ve yoneticiler icin, disiplinler arasi guclu bir “kullanima hazir” oryantasyon, karmasIk ortamlarda cozum bulmayi kolaylastirabilir.

Alan Ile Ilgili Yetkinlikler
Bu, bir is veya belirli bir gorev icin etki alani bilgisine erisme ve kullanma becerisine atifta bulunur. Alan bilgisinin temel unsurlari, problem cozme veya is alani icin tasarlanmis ve marjinalin otesine ulasan metodolojiler, diller ve araclardir. Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devriminin temel unsurlarindan biri, planlamanin tamamen dijitallestirilmesi ve verilerin kullanilmasidir. Tam dijitallestirme eylemleri akilli planlama, kontrol uretim surecleri ve aglari seklindedir.Gelecekte Akilli Uretim Icin Gerekli Olan Yetkinlik, Beceri ve Yetenekler
Uretim surecleri ve aglari (gelecekte de olanlar), alana ozgu yetkinlikler gerektiren etki alanina ozgu ozelliklere sahiptir. Dijitallestirilmis ve akillica yonetilen uretim surecleri, ag teknolojilerinin ve veri islemenin temellerini anlayabilen calismalar gerektirir. Bu nedenle, iscilerin alt sistemlerin beklendigi gibi calisip calismadigini degerlendirmesi ve uygun arayuzler araciligiyla bu tur sistemlerle etkilesime girebilmesi gerekir. Kesinti durumunda, isciler ve muhendisler karmasIk sistemleri ozel yazilimlar araciligiyla analiz edebilmelidir.


Muhendislerin son teknoloji yazilim mimarileri, modelleme ve programlama teknikleri hakkinda beceri, bilgi ve yetenekler edinmeleri gerekmektedir. Ek olarak, istatistiksel yontemler ve veri madenciligi teknikleri gelecekteki uretim muhendisleri icin anahtar yeteneklerdir. Ozetle, Akilli Uretim ve Endustri 4.0 devrimindeki insan-makine arayuzleri, gorev ve durum odakli kullanici merkezli yaklasima dayali olarak gelistirilmelidir.



ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 15:50   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Geleceği görebilirsek tabiki.

________________

~ E & B ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 15:54   #3
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Endüstri 4.0 çok farklı bir teknoloji ya.
Torku kullanıyor şu an bazı alanlarda, dikey tarıma falan geçildi. Baya verimli gibi, zaten nüfus arttıkça tarım alanları da giderek azalıyor mantıklı bir uygulama.

________________

ellerinde bir güldüm ,
soldum .
 
Alt 12 Nisan 2021, 16:53   #4
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Geleceği görebilirsek tabiki.
Allah sonumuzu hayir etsin insAllah

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 16:54   #5
Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Endüstri 4.0 çok farklı bir teknoloji ya.
Torku kullanıyor şu an bazı alanlarda, dikey tarıma falan geçildi. Baya verimli gibi, zaten nüfus arttıkça tarım alanları da giderek azalıyor mantıklı bir uygulama.
Guzel yorum icin tskler canim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 17:02   #6
Standart

emegine saglik cnm gelecekle ilgili guzel paylasim tsk ler

________________

No MoRe DramA
 
Alt 12 Nisan 2021, 17:42   #7
Standart

Alıntı:
YouLosT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik cnm gelecekle ilgili guzel paylasim tsk ler
Cok tskler canim :*

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:42.