IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri

4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By AskHarfLeri
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Ruyanur


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2021, 09:43   #1
Standart Demiryolu Tunel Muhendisliginde Isbirlikci Yaklasimlar

Demiryollarinin kullaniminin 2030’larin ortalarinda yaklasIk % 50 artacagi tahmin edilirken bakim maliyetlerinin arttigi soylenmektedir. Diger yandan, kapasiteyi artirmaya ve altyapiyi surdurmeye yonelik finansman sIkilmaya devam ediyor. Demiryolu isletmecileri ve varlik yoneticileri, bu nedenle, entegre bir ulasim aginin gelecekteki ihtiyaclarini karsilamak icin eski agi donustururken, sIki butceler altinda verimli bir sekilde calismak konusunda zorluklarla karsi karsiyadir. Arastirmalar, endustri kulturunde degisime ihtiyac oldugunu gostermektedir ve bir dizi performans iyilestirme onerisi ileri suruldu.
Ortaya cikan tema, parcali yenileme projelerinin, karmasIk ve parcali bir demiryolu sektorunde sunulan projelerin planlama, tasarim, insa halinde veri yonetimi ve geri tesliminde performansi artirmak icin teknolojiyle desteklenen CDE’de calisan isbirlikci yaklasimlari degistirmesi ve benimsemesi gerektigidir. Bu, varlik durumu ve bakim gereksinimleri ile ilgili kararlarin isaretlenmesinde guvenilen varlik veri kalitesini daha da etkileyecek ve bakim gereksinimleri konusunda gelecekteki kararlarin iyilestirilmesine yardimci olacaktir.


Isbirligiyle yapilan arastirma, orgutsel ve sosyal psIkoloji, insan faktorleri, bilgisayar bilimi, yonetim bilimi, egitim ve saglik hizmetleri gibi bir dizi tutarsiz alani kapsar. Mart 2009’da, Avrupa Finansmanli CoSpaces projesinin bir ortagi olan Nottingham Universitesi, isbirligi yapmanin ne oldugu konusunda birlesIk bir anlayis saglamak icin aciklayici, aciklayici bir model gelistirmenin yani sira, isbirligine dayali calismayi etkileyen ve olusturan nitelikleri yayinladi. ve bunun endustriye en iyi nasil iletilecegi ve bu anlayisa dayali isbirlikci calismayi nasil destekleyecegi. Bu arastirmanin gecerliligini kontrol etmek icin izlenen teknik yontem, CoSpaces kullanici ortaklariyla ve cesitli endustriyel kuruluslarla calismanin genis deneyiminden yararlanilarak yapilan yari yapilandirilmis gorusmelerdi.Demiryolu Tunel Muhendisliginde Isbirlikci Yaklasimlar
Ana faktorler (bireyler, ekipler, etkilesim surecleri, gorevler, destek, baglam ve kapsayici faktorler) ve alt faktorler (destekleyici referanslar ile), isbirlikci calisma icin uygunluklari ve onemi hakkinda genel bir bakis sunar. Ayrica modeldeki faktorlerin ne kadar anlamli oldugunu degerlendirmek icin insan faktorleri uzmanlari ile bir dizi kart siralama calismasi gerceklestirildi. Calisma, isbirligi modeli icin onerilen ana faktorler uzerinde genel bir anlasma oldugunu gosterdi. Dahasi, insan faktorleri uzmanlarindan olusan gruplar, bir isbirlikci calisma modeli icin 27 farkli temsil stilini gozden gecirdiler ve kart siralamasi sirasinda dikkate alinan faktorleri dahil ettiler.


Ozellikle, bir is ortaminda ve bir projede isbirligi olusturmayi etkileyen dis faktorler sunlardir:
• Guven,
• Zaman,
• Performans,
• Yonetim,
• Catisma,
• Hedefler,
• Tesvikler,
• Kisitlamalar
• Deneyim


Bir isletmede isbirliginin olusturulmasini etkileyen ic faktorler sunlardir:
• Ekipler,
• Bireyler,
• Baglam,
• Destek,
• Gorevler
• Etkilesim surecleri
Proje yasam dongusu boyunca dis ve ic faktorlerin uygulanabilmesi icin bir dizi farkli faaliyet, davranis ve beceri gelistirilmelidir. Calisanlarin sosyal davranislari, bir kurulusun insaat sektorundeki etkinligi uzerinde buyuk bir etkiye sahiptir. Sosyal davranisin bircok yonu, proje yoneticilerinde ekip uyeleriyle etkilesim halinde ortaya cikar. Dahasi, ekip halinde calismak, problem cozumu icin acik yanitlarin ve kararlarin gerekli oldugu hem resmi hem de gayri resmi tutumlar acisindan uyelerin birbirleriyle olan yakin karsilasmalarinin bir sonucu olarak davranis ozelliklerini buyutur ve yogunlastirir. Bir sosyal davranis olarak proaktif davranis, proje ve organizasyonel etkinligi etkiler, ancak bu makaledeki arastirma, proje yoneticilerinin proaktif davranislarinin bir projede nasil gelistirilebilecegini kesfetme ve aciklama ihtiyacini gostermektedir.


Proaktif davranis, “mevcut kosullari iyilestirmek icin inisiyatif almak; mevcut kosullari pasif bir sekilde uyarlamaktan cok statukoya meydan okumayi icerir ”. Ayrica proaktif davranisi “durumu veya kendini degistirmeyi ve iyilestirmeyi amaclayan kendi kendine baslatilan ve gelecege yonelik eylem” olarak tanimlamistir. Nispeten yeni bir alan oldugu icin proaktif davranisin kesin bir tanimi yoktur ve mevcut tanimlar biraz belirsiz ve hatta tartismali. Bununla birlikte, son zamanlarda, onerildigi gibi proaktif davranisin tanimi konusunda bir fikir birligi ortaya cikiyor gibi gorunuyor. Sozluk tanimlari tipik olarak proaktivitenin iki temel unsurunu vurgular. Birincisi, gelecekteki problemler, ihtiyaclar veya degisIkliklerle ilgili ongorulerle hareket etmek gibi, gelecekteki bir durumdan once hareket etmeyi iceren bir ongoru unsuru belirlerler.
Ikinci olarak, tanimlar kontrolu ele almayi ve degisime neden olmayi vurgular, ornegin: “bir durumu, gerceklestikten sonra yanit vermeyi beklemek yerine, olmasina neden olarak kontrol etme”. Proaktif davranis, “calisanlarin kendilerini veya cevrelerini etkilemek icin yaptiklari ileriye donuk eylem” olarak tanimlanmaktadir. Ozellikle proaktif davranisin uc temel ozelligi vardir: Demiryolu Tunel Muhendisliginde Isbirlikci Yaklasimlar• Beklentidir: Sadece tepki vermekten ziyade gelecekteki bir durum icin onceden hareket etmeyi icerir.


• Degisim odaklidir: Proaktif olmak, sadece bir duruma uyum saglamak veya bir seyin olmasini beklemek yerine kontrolu ele almak ve bir seyin olmasina neden olmak anlamina gelir.
• Kendi kendine baslatilir: Bireyin harekete gecmesinin istenmesine gerek olmadigi gibi ayrintili talimatlara da ihtiyac duymaz.
Projeleri basarili bir sekilde yonetmenin dinamik gorunumu, proje yoneticisinin becerilerini kontrol etme ve daha dogru kararlar alma biciminde gelistirmektir. BIM ortaminda teslim edilen proje sayisinin artmasiyla, proje yoneticilerinin becerileri buna uyacak sekilde uyarlanmalidir. Proje yoneticisinin becerilerini gelistirmek icin esas olarak ihtiyac duyulan sey, bir isbirligi kulturunu tesvik etmek icin organizasyonun veya projenin diger katilimcilari veya uyeleriyle etkilesim kurma yetenegidir. Bu etkilesim, iletisimi ve isbirligini gelistirir ve proje yoneticisi ile katilimcilar arasinda guven insasini gelistirir. Estrin, “yenilikciler kendilerine guvenmeli, birlikte calistiklari kisilere guvenmeli, ortak olduklari kisilere guvenmeli, hem kendinden suphe duyan hem de ozguven gerektiren bir ortamda ilerlemelerini dengelemelidir” dedi.
Iletisim, insanlarin dolastigi ve anlam atadigi surecleri kavramsallastirmayi olusturur ve isbirliginin temel bir unsurudur. Iletisim ayni zamanda anlayis alisverisi olarak da anlasilir. Montiel-Genel , isbirligini “dusunmeyi, paylasilan planlamayi ve paylasilan yaratimi paylasmaya dahil olan iki veya daha fazla esit katilimci arasindaki guvene dayali bir iliski” olarak tanimlamaktadir.


Arastirmada, guveni, iletisimi ve isbirligini arttirmak icin asagidaki becerilerin insa edilmesi gerektigi iddiasini destekledi: ongoru becerileri, degisim yonelimi ve kendi kendine baslama becerileri. Bundan boyle, bu beceriler proaktif davranisin gelismesine yol acacaktir. Bu nedenle, basarili bir proje yoneticisinin kendi kendine baslatmasi, gelecege donuk ve ongorulu olmasi gerekir. Bu davranissal durum, bir sirketin operasyonel ve organizasyonel sisteminde degisimi baslatacak itici guc olarak kullanilacaktir. Bu yaklasim, proje yonetiminde mevcut son teknolojiye bir katma deger saglayacaktir. Proaktivite kavrami, proje yoneticilerinin bir toplanti oncesinde, sirasinda ve sonrasinda dusunmelerine ve harekete gecmelerine yardimci olur.
Ayrica kagitta proaktif bilissel modeli yakaladi ve analiz etti. Model, proaktif kisilik, is ozerkligi, is arkadasi guveni, destekleyici denetim, oz yeterlik, esnek rol yonelimi (orgutsel baglilik) ve kontrol degerlendirmesinden olusur. Modelin her bir ogesinin tanimi asagida listelenmistir:
• Esnek rol oryantasyonu, projelerin uzun vadeli hedeflerini etkileyen cesitli sorunlarin ne olcude bir baskasi yerine bir birey icin kisisel ilgi alani olacagini gosterir.
• Is arkadasi guveni, bir proje ekibinin uyeleri arasindaki guven anlamina gelir.
• Oz yeterlik, bir proje yoneticisinin bir dizi proaktif, kisilerarasi ve butunlestirici proje gorevlerini yerine getirirken ne kadar guvendigini ifade eder.


• Kontrol degerlendirmesi, bir proje yoneticisinin proje sonuclarini kontrol edebilecegi ve uzerinde etkisi olabilecegi inancini ifade eder.


• DegisIklik oryantasyonu, projeleri, gorev prosedurlerini veya performans larini optimize etmek icin bir projede / gorevde degisIklik baslatma / teklif etme niyetine sahip proje yoneticilerine atifta bulunur.Demiryolu Tunel Muhendisliginde Isbirlikci Yaklasimlar
• Is ozerkligi, proje yoneticisinin ekip icinde kararlar almaya ne olcude dahil oldugunu ifade eder.
• Proaktif kisilik, sorunlari onceden belirleme konusundaki nispeten istikrarli egilimi ifade eder.
• Destekleyici denetim, bir kendi kendine yonetim baglaminda liderin etkinliginin artirilmasi anlamina gelir.
Yukaridakilerden anlasilmasi gereken sey, bir projenin ilerlemesini artirmak icin dusuk proje bilgisi olgunluguna odaklanma ihtiyacidir. BIM ve destekleyici araclarin kullanilmasi, proje bilgilerinin dogru kalitede olmasini ve bir CDE’den paylasilmasini saglayarak ekip uyelerinin ayni bilgilere erismesini saglar. Proaktif proje yoneticisinin davranisi, musterinin gereksinimlerini karsilayan projeyi sunmak icin proje bilgisi olgunlugunun gelistirilmesine yardimci olur. Katma deger, daha fazla kanita dayali daha kaliteli kararlarin alinmasi ve teslimat ekibinin teslimati ve operasyonel yasam dongusu boyunca projeyi daha iyi kontrol etmesidir.
Isbirlikci yaklasimlarin proje performansini iyilestirme cozumunun bir parcasi oldugu konusunda fikir birligi vardir. Bununla birlikte, isbirliginin ve yorumlarda vurgulandigi gibi, isbirligi ve ortaklik kelimeleri genellikle birbirinin yerine kullanilir ve bu da aralarinda net bir anlam ve farklilik olmasini zorlastirir. Yaygin olarak kullanilan kavram olmasina ragmen, isbirliginin ne oldugu konusunda net bir anlayis yoktur.


Demiryolu endustrisindeki isbirliginin karmasIkligi, cesitli bicimlerde ortakliklarin yol yenileme projelerinde tercih edilen secenek gibi gorundugu ve isbirligi icinde calistiginin varsayildigi satin alma perspektifinden de gorulebilir. Isbirliginin proje performansini iyilestirdigi gorulmustur ve etkinligi, iyi teknolojiler ve yenileme projelerinin sunumuna daha fazla deger katacak sureclerin destegi ile artirilabilir.


Isbirligine dayali bir ortamda IDMS kullanan demiryolu varlik bakim projelerinde teknolojiyle desteklenen CC’nin benimsenmesi, azalan butceler karsisinda bakim maliyetlerini dusurmek, paranin karsiligini vermek ve verimli hizmetler saglamak icin cozumler ararken artik goz ardi edilemez. Ayrica, gelecekteki musterilere Buyuk Veri tarafindan desteklenen baglantili ulasim araclarinda birinci sinif bir seyahat deneyimi saglamak icin Ingiltere ulasim aginin entegrasyonunu kolaylastiracak. Yenileme projelerinde Ust Yonetim tarafindan desteklenmesi gereken isbirlikci ortam gereksinimlerini ve bir yenileme vaka calismasina dayali uygun bir sozlesme / satin alma sureci bicimini gostermektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 25 Mart 2021, 09:53   #2
AskHarfLeri
AskHarfLeri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Hayat Dediğimiz Boynumuza
İnsan Dediğimiz Yüreğimize Takar Kelepçeyi
Özgürce Yaşarken Mahkum Oluruz Zamana ...

Herkesin Hayatı Kendini Esir Alır
Kimse Kimsenin Görmez Zindanını ...
 
Alt 25 Mart 2021, 09:56   #3
Standart

Alıntı:
AskHarfLeri Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
tşk ederim ki

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 04 Nisan 2021, 03:28   #4
Mutena
Ruyanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğini sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

"hakikâte giden yolda, meşakkatsiz bir varış yoktur."




 
Alt 04 Nisan 2021, 11:49   #5
Standart

Alıntı:
Ruyanur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğini sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Tsk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:56.