IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri

8Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2021, 15:51   #1
Standart Tunel Insaatinda Yeni Teknolojiler Ve Bu Teknolojilerin Gelecegi

Dijital teknolojilerin kullaniminin bir diger nedeni, musterilerin gereksinimlerini karsilayacak sekilde entegre surecleri ve farkli endustrileri desteklemektir. Bu entegre ortam, paydaslarin, urun kullanimdayken bile proje yasam dongusu boyunca verimli ve etkili olacak sekilde verileri, bilgileri ve bilgileri paylasmalarina olanak saglayacaktir. Nihai urunun nasil olmasini istedigini butunsel olarak anlayarak, musterinin gelismis tasarim ve yapim yontemlerinin kullanimindan faydalanacagi genel olarak kabul edilir.Tunel Insaatinda Yeni Teknolojiler ve Bu Teknolojilerin Gelecegi
Bu isbirligi kulturu, paydaslarin ekip isbirligini gelistirmek icin bu teknolojileri kullanmasina olanak tanir. Ornegin, (sanal) toplantilar, proaktif olmak icin ihtiyac duyulan projenin tum asamalarinda musterilerin gereksinimlerini, gizli maliyetleri ve proje risklerini onceden belirlemeye yardimci olabilir. Dahasi, bu isbirlikci ortamdaki paydaslar, rekabetci bir satin alma stratejisi tasarlama kapasitesine sahip olacaklar. Bu strateji, projeyi sorunsuz bir sekilde yurutmelerine, riskleri ortadan kaldirmalarina ve musterilerin gereksinimlerini proje ciktilari ve sonuclarina gore eslestirmelerine yardimci olacaktir.


Bundan boyle, erken asamada herhangi bir degisIklik yapmak veya urunun gelecekte tekrar kullanilabilir olmasini saglamak daha kolay olacaktir. Arastirmalar, entegre isbirlikci teknolojilerin ekip isbirligi uzerindeki etkisinin, insaat projelerinin tum asamalarinda bir isbirligi kulturu olusturmak oldugunu gostermektedir.
Paydaslarin ve proje ekibi uyelerinin her an her yerden erisebilmeleri icin proje verilerinin belirlenmis izinlerle guvenli bir ortamda tutulmasi gerekir. Bunu basarmak icin ortak bir veri ortaminin (CDE) kurulmasi gerekir. Bu ortamda, tum proje verilerinin ISO 19650 standardindan standart dosya adlandirma donusumlerine dayali olarak dogru sekilde etiketlenmesi gerekir. Bu, meta verileri kullanarak aramalari kolaylastirir ve verimsiz aramalarda bosa harcanan zamandan tasarruf saglar. Kolay ancak guvenli uzaktan erisime sahip olmak, projelere kimin dahil oldugu (Organizasyon Dagilim Yapisi), her bir kisinin ne sunmasi beklendigi hakkinda daha fazla bilgi saglayan herhangi bir proje faaliyetinin onceden tanimlanmasina yardimci olabilecek daha fazla (proje) veri analizine de izin verir (Is Kirilim Yapisi) ve her bir faaliyetin maliyetinin ne oldugu (Maliyet Dokum Yapisi).


Toplanan ve guncellenen verilerin tumu, projenin tamamlanmasindan once, sirasinda ve sonrasinda herhangi bir kararin desteklenmesi amaciyla daha fazla analiz icin kullanilabilir. Bu tur bir veri analizi, yatirimcilarin proje fikirlerini ilerletmeye degip degmeyecegini kanita dayali olarak anlama kapasitesini destekleyebilir ve ayni zamanda projeyi etkileyebilecek diger faktorler dikkate alinarak degerlendirilebilecek riskleri onceden belirleyebilir. Bu riskler her turlu siyasi, ekonomik, sosyal, cevresel, mevzuat, teknolojik ve surdurulebilirlik konulari icermektedir.
Tunelleme projelerinde kullanilan veriler, Lazer Tarayici, Sensorler, denetimler vb. Bircok farkli arac kullanilarak toplanir ve cesitli formatlarda gelir. Tum bu veri setleri, paydaslara eszamanli olarak, yani gercek zamanli veya gercek zamanli olarak sunulabilir. Altyapi bakimi icin analitik araclarin artmasiyla birlikte, Buyuk Veri analitigi, projenin tum yasam dongusu boyunca uretilen yuksek Hacim, Deger, Cesitlilik, Hiz ve Dogruluk nedeniyle insaat sektorunde giderek artan bir alandir. Bulut tabanli veriler ve BIM modelleri icin telif haklariyla ilgili endiseler bu arastirmalarin kapsami disindadir. Buna ek olarak, fiziksel cihazlar, araclar (tedarikciler) ve elektronik, sensorler, yazilimlarla gomulu diger proje materyallerinden olusan bir ag olarak Nesnelerin Internetinin (IoT) gucu vb. gibi.


Tunel Insaatinda Yeni Teknolojiler ve Bu Teknolojilerin GelecegiAutodesk Revit, CADduct ve Tekla, Navisworks, Solibri gibi yazilimlari kullanan entegre isbirligi ortamini kullanarak bilgileri gorsellestirme gucu, paydaslarin ve ekip uyelerinin tutarli bir sekilde anlamasina ve meydana geldiginde herhangi bir sorunu tesvik etmesine olanak tanir. Temel proje zorluklari arasinda, AEC endustrisi, insaat projelerinin tesliminde verimliligi artirmak icin sureclerin gelistirilmesinde bilgi paylasimi ve isbirligi eksIkligiyle karsi karsiyadir. Temelde BIM’in unlu oldugu sey budur ve BIM entegre ortaminin insaat sektorunde daha fazla gelisme gerektirmesinin nedeni budur. Kapogiannis ve Sherratt, mimari, muhendislik ve insaat sektorundeki isbirligi kulturunun gerekliligini ve etkisini vurguluyor.
BIM hakkindaki bilgi ve daha yuksek olgunluk seviyeleri, otomasyon yoluyla insaat verimliligini artirmayi amaclayan sureclerin daha da gelistirilmesini gerektirir. Insanlara bilgiyi desteklemeye ve gelistirmeye yardimci olabilecek araclar, Yapay Zeka ve Makine Ogrenimi kullanan makinelere ogretmektir. Bu fikir, bir projedeki bir sureci ve bir olayi simule etmek icin daha ileri gidebilir, ornegin tedarikcilerden malzeme teslim etmek veya bir duvari boyamak icin bir robotu maliyet butcesi dahilinde oldukca hizli bir sekilde kullanmak. Bu, paydaslarin yeni is modelleri olusturmasina da yardimci olabilir.


Isverene COBie gibi bilgi alisverisi platformlari kullanilarak ilgili asama teslimatlarinin modellerinin ve yonetiminin duzenli olarak gozden gecirilmesi (Karar), BIM surecinin onemli bir yonudur. Isveren, Degisim Bilgi Gereksinimlerinin (EIR) ortak bir ortamda projenin satin alma asamasinda tanimlanmasini ve kararlastirilmasini saglamalidir. Isbirligi ortamlarinda gerceklestirilen proje toplantilari, kilit paydaslarin tasarim modellerini 3B ve diger ciktilarda belirlemesine, anlamasina, analiz etmesine ve gozden gecirmesine, geri bildirim saglamasina ve PLQ asamalarini dogrulamasina olanak tanir. Ideal olarak, surecin uc ana asamasi olmalidir:
• Gozden gecirme toplantisindan once,
• Inceleme toplantisi sirasinda,
• Inceleme sonrasi toplanti.
BIM olgunlugunun yuksek seviyelerinde teslim edilen projeler icin, bu tur gozden gecirme toplantilari normalde bir projektor kullanilarak sanal bir ortamda (asagida gosterildigi gibi) veya CAVE (Bilgisayar Destekli Sanal Ortam) gibi sanal model olanaklari kullanan daha buyuk projelerde ve veya surukleyici laboratuvar genellikle yerel universitelerde veya ileri egitim kolejlerinde mevcuttur.


Tunel Insaatinin GelecegiTunel Insaatinda Yeni Teknolojiler ve Bu Teknolojilerin Gelecegi
CoSpaces, EC tarafindan finanse edilen, FP6’nin IST Programi kapsaminda finanse edilen bir IP projesidir ve genel amaci, dagitilmis sanal uretim isletmelerindeki bireyler ve proje ekipleri icin yenilikci isbirligine dayali calisma alanlarini destekleyen organizasyonel modeller ve dagitilmis teknolojiler gelistirme amacina sahiptir. Bu nedenle, insaat projelerinde tunel acma icin CoSpace’lerin ve benzer teknolojilerin kullanilmasi, etkili ortakliklar, isbirligine dayali calisma kulturu saglayacak, yeniligi tesvik edecek, uretkenligi artiracak, tasarim dongulerinin uzunlugunu azaltacak ve uretim asamalarini uygulamak icin butunsel bir yaklasim benimseyecektir.
Bu, gelismis insan iletisimi, yenilikci gorsellestirme, bilgi destegi ve dogal etkilesim yoluyla saglanacak ve mevcut calisma uygulamalarini kuresel pazarda daha rekabetci hale getirecek. CoSpaces, bu ortak calisma alanlarini uc sektore gore dogrulamayi onermektedir: havacilik, otomotiv ve insaattir. Ancak teknolojinin jenerik dogasi geregi teknolojinin etkisi bu uc sektorun otesine gececektir. CoSpaces, isbirligine dayali calisma alanlari olusturmak icin teknik, organizasyonel ve insan aglarini gelistirmenin iddiali gorevini ustlenecek. Bu, bu misyona kendini adamis Avrupali uzmanlardan olusan bir konsorsiyum tarafindan yonetilen sistematik ve entegre bir RTD faaliyetleri, yayginlastirma, egitim, gosteri ve kullanim faaliyetleri programi araciligiyla gerceklestirilecektir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 20 Mart 2021, 16:05   #2
Standart

emegine saglik cnm

________________

No MoRe DramA
 
Alt 20 Mart 2021, 18:30   #3
Standart

Alıntı:
YouLosT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik cnm
Tskler canim

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 21 Mart 2021, 15:47   #4
Kimseye Eğecek Başımız Yok Umudumuzun Bittiği Yerde İnadımız Başlar...!
KuzeyAras - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emegıne Saglık.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 21 Mart 2021, 16:18   #5
Standart

Alıntı:
KuzeyAras Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emegıne Saglık.
Cok tskler.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 21 Mart 2021, 16:57   #6
Mutena
Ruyanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

"hakikâte giden yolda, meşakkatsiz bir varış yoktur."




 
Alt 22 Mart 2021, 09:56   #7
Standart

Alıntı:
Ruyanur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 22 Mart 2021, 15:46   #8
Kimseye Eğecek Başımız Yok Umudumuzun Bittiği Yerde İnadımız Başlar...!
KuzeyAras - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emegıne Saglık

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 22 Mart 2021, 18:03   #9
Standart

Alıntı:
KuzeyAras Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emegıne Saglık
cok tşkler ki.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 22 Mart 2021, 21:01   #10
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:38.