IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Mart 2024, 10:26   #1
Standart Nvdia, çip üretim süreci için Intel'i tercih edecek mi?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Global Equities Research analistleri, Nvidia'nın (NVDA) yapay zeka için optimize edilmiş üst düzey yarı iletkenlerini üretmek üzere "kaçınılmaz olarak" ABD'li çip grubu Intel'i (INTC) seçeceğini savunuyor. Analistler neden Intel'in Nvidia için en iyi seçenek olabileceğine inanıyor?

Analistler, müşterilere gönderdikleri bir notta, Nvidia tarafından tasarlanan gelecekteki yapay zeka grafik işlemcilerinin, yalnızca Intel'in son teknoloji ürünü "18A" üretim süreci kullanılarak "verimli" bir şekilde inşa edileceğini söyledi.
18A, işlemcilerin boyutlarını küçültecek ve daha az güç tüketmelerine yardımcı olacak bir çip üretimi yaklaşımı olarak görülüyor. Intel, müşteri çekmek ve her ikisi de şu anda yeni nesil çipler üretmek için kendi üretim yeteneklerini kullanan Tayvanlı TSMC (2330) ve Güney Koreli Samsung'un (005930) rekabetini engellemek için bu teknolojiye güveniyor.
Tayvan gazetesi United Daily News'de yakın zamanda yayımlanan bir habere göre Nvidia, yapay zeka çiplerine yönelik artan talebi karşılamak amacıyla gelişmiş paketleme hizmetleri sağlamak için Intel'i kullanmaya karar verdi. Ne Nvidia ne de Intel bu söylentileri doğruladı.

Intel hisseleri üzerindeki etkisi

Intel daha önce sadece Microsoft (MSFT) için yarı iletkenler üretmeye başlayacağını söylemişti ve İcra Kurulu Başkanı Pat Gelsinger, bunu Şubat ayında "batı üretimini geniş ölçekte yeniden inşa edecek" bir anlaşma olarak lanse etmişti.
Teknoloji devinin çiplerini üretmek için 18A düğümünün kullanılacağı Microsoft anlaşması, Intel'in dökümhane işini büyütmek için devam eden çabasında önemli bir adım oldu. Diğer şirketler tarafından tasarlanan çipleri üreten bu hizmete olan talep, daha fazla firmanın kendi yapay zeka destekli uygulamalarını geliştirmek için yarışmasıyla birlikte arttı.
Üç yıl önce Intel'in başına geçtiğinden beri geri dönüş çabalarını yöneten Gelsinger, dökümhane birimi aracılığıyla "sektördeki her yapay zeka çipini" üretmek istediğini bile belirtti.
Intel; bugün yaklaşık beşte biri olan dünyadaki yapay zeka yarı iletkenlerinin yarısının, on yıl içinde ABD ya da Avrupa'da üretilmesini sağlamayı hedefliyor. Şu anda bu üretimin büyük bir kısmı Asya'da, özellikle de Tayvan'da gerçekleştiriliyor.
Northland Capital Markets analistleri, 19. yüzyılda California Altına Hücum sırasında ihtiyaç duyulan araçlara atıfta bulunarak Intel'i yapay zeka çipleri için bir "kazma-kürek" şirketi olarak adlandırdı.
Analistler, dün yayımladıkları bir notta, "Üretim [Intel'in] gerçek franchise’ı ve işlem teknolojisi liderliğini yeniden ele geçirme yolunda ilerliyor [...], bu da onu kritik bir yapay zeka franchise’ı haline getiriyor." dedi.
"Yapay zeka ve çip üretimi, peşinden çok parayı getiriyor. Sadece TSMC, [Intel] ve belki Samsung rekabetçi bir yapay zeka çipi üretebilir."
Bu arada Biden yönetimi, yarı iletken üretiminin önemli bir jeopolitik gerilim kaynağı haline geldiği bir dönemde Intel'i Amerika'nın "şampiyon çip şirketi" olarak gördüğünün sinyallerini verdi. Bloomberg News'un konuya aşina kişilere dayandırdığı haberine göre milletvekilleri, çip üretimini ABD'ye geri getirmeye yönelik daha büyük bir planın parçası olarak Intel için 10 milyar dolardan fazla hibe ve kredi içeren bir teşvik paketini görüştü.
Dökümhane faaliyetlerinin yarattığı coşkuya rağmen Intel hisseleri, bu yıl şimdiye kadar %6 oranında değer kaybetti zira firma, ana faaliyet alanı olan geleneksel sunucular ve kişisel bilgisayarlar için çip üretimine yönelik belirsiz taleple karşı karşıya kalmaya devam ediyor.


Ocak ayında Intel'in cari çeyrek gelir tahmini, piyasa tahminlerini 2 milyar doların üzerinde aştı. Ancak Gelsinger o dönemde şirketin yapay zeka çipleri için yine de 2 milyar dolarlık sipariş aldığını belirtti ve satışların 2024'ün ilerleyen dönemlerinde iyileşeceğini öngördü.
Analistlerle yaptığı görüşmede Gelsinger, "Yeni ürünler ve işlerle ilgili momentum ve heyecan, yıla girerken güçlü olmaya devam ediyor ve yıl ilerledikçe daha da güçlenecek." dedi.


Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:23.