IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Mayıs 2020, 11:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Alexander Alexeieff Kimdir?

Alexander Alexeieff, 01.08.1901 tarihinde dogmus, 09.08.1982 tarihinde hayata gozlerini yummustur. Rus (Kazan) dogumlu Fransiz deneysel kisa sanatciligi olan Alexeieff, esi Amerika dogumlu Claire Parker ile pinscreen animasyon teknigini icat etti, en cok Orson Welles’in Denemesi icin prolog dizisini tasarladigi biliniyor. 1906’da askeri atase babasi Alman gizli servisi tarafindan olduruldu. Okul muduru annesi ile Carlik Rusya’ya donerek, Saint Petersburg’un Cadets askeri akademisine girdi ve 16 yil sonra Rus eserlerine olan duskunlugunu sanat eserlerinde ve film yapimlarina etkileyecekti. Devrimden sonra, 1922’de Alexeieff Paris’e yerlesti ve burada resim okudu, sahne dekoru yapti ve 1925’ten baslayarak klasIk edebiyat baskilarini gostermeye calisti.

Alexeieff’in sinemasinin kisa bir incelemesi bile, diger alanlardaki on faaliyetlerini, baslangicta Paris’in tiyatro yapim sirketleri icin tasarim ve boyama setlerinin ciddi zorluklarini kabul etmelidir. Ayrica kitap resmi icin gravur ve litograflar fikirlerinin olusmasii sagladi; Bu tiyatro sirketleri, ilk yetenekleri aktris Alexandra Grinevsky’nin yardim ve elestirilerinden faydalandi.


1931’de gelen Alexeieff ve Claire Parker, Paris’in oncu hareketlerine katilanlar olmasina ragmen, sanatcilar olarak bu alanlardan buyuk olcude ayri kaldilar; onlarin sanati esas olarak kendi deneyimlerinin ve anlayislarinin bir sentezidir. Calismalarinin anahtari Alexeieff’in gravurlerinde, ozellikle de 100 litograf olusturdugu Dostoyevski Kardesler Karamozov’un uc ciltlik bir baskisinda yatmaktadir. Pasternak’tan Dr. Zhivago’nun baskisina kadar 1959’da 200 pinboard resmiyle, Dostoyevski calismasi “statik film” in en guclu ornegi olmaya devam etti, yani sozlu anlatinin gorsel olarak guclu bir yorumunu saglayan ortulu bir hareket hissi yaratmak icin seri olarak bir araya getirilen bir dizi goruntu olusturdu.
Bu itici gucten Parker ve Alexeieff gravurlerini canlandirma, gravurlerle mumkun olandan daha fazla aritma ile chiaroscuro kullanma arzusu tasidilar. Siirsel ve anlati karsiti filmlerinin bulanik konturlari ve belirsiz bicimleri, 1920’lerde Freudyen kaygilarini, canli drama ile gravurlere yatirim yapan bir tiyatro ve gosteri hissi ekledikleri avangard sinema hayalleriyle yansitiyor.

Alexeieff, Boston’lu ogrencisi Parker ile pinboard’u planlarken Berthold Bartosch, ilk duyuruda “animasyonlu gravurler” olarak tanimlanan L’ Idée’yi yaratti. Ilhamdan daha az bir etki olan L’ Idée, Alexeieff ve Parker icin siirsel animasyon, harika sanat, zorlu iscilik ve yaratici tekniklerin bir ornegi oldu.

Tum pinboard filmleri gorsel siirlerini diyalogdan yoksun bir muzik parcasinin canlandirmasi uzerine insa eder. Gorsel siir araci olarak Pinboard kullanimlarinda sadece gorunen anomali Burun Gogol’un kisa hikayesine dayanan bir yapi vardir. Ancak bu, Gogol’a anlatisinin tekrarlanmasindan cok bir saygidir. Anlatmasini hafif bir duzene indirgeyerek, Kazan Katedrali’nin nefes kesen bir gerceklestirmesine odaklanan 19. yuzyil Rusya’sinin ayrintili bir ornegini olusturuyorlar. Genisleyen bir carlik katibinin hikayesi, mekansal tanimlari yeni bir sekilde kesfetme vesilesidir.

Son iki pinboard filmi tek bir Mussorgsky bilesiminden turetilir. Yirmi yil once ilk Mussorgsky’den ilham alan filmlerinin ruhuyla, zihinleri matematik ve fizigin temel sorunlarina uyum saglayarak hareketli, hareket ve zaman duzenlemelerini kesfetmeye devam ettiler. Ilk yaratici on yilinda, Alexeieff ve Parker, ortamlarinin zaman ve mekanin serbest oyununu, gorsel ve muzikal modlarin sezgisel etkilesimini, kontrapuntal iliskilerin surekli bir baskalasiminda temsil etme yetenegine daha keskin bir sekilde odaklandilar. Bir Sergide Resimler ilk filmin kabus kalitesinden yoksundur, ancak oldukca farkli guclere sahiptir. Bir digerinin onundeki bir pano, genc ve olgunluk arasindaki paradoksal iliskiyi, gecmeli imalar yoluyla yakalayan kivrimli ve melankolik bir siirde gecmisi ve bugunu bir araya getiren gorsel bir diyalog kurar.

Alexeieff’in film yoluyla yeni bir ifade bicimi icat ettigi zamanla, usta bir etcher ve aquatint sanatcisi oldu. Bir zamanlar surrealist ve klasIk, antik ve modern duyarliliklari eski Sibirya Samanlarindan Paris’in Montmartre’sine karakterlerle birlestiren Alexeieff, Poe, Baudelaire, Apollinaire, Gogol, Dostoyevsky, Pushkin, Hans Christian’in calismalari da dahil olmak uzere kisisel yolculuklarini temsil eden kitaplari gostermeyi secti. Andersen, Tolstoy, Pasternak ve onun arkadaslari Andre Malraux ve Philippe Soupault dur. Cizimler baski yapim teknikleri yelpazesini kapsiyordu ve teknik yenilik icin durdurulamaz bir istek gosterdi. Yenilikleri arasinda elektrolitik tortu daglama (bakir uzerinde bakir biriktirerek derinlik hissi yaratmak icin kullanilan bir teknik) bulunmaktadir.

Destansi Prens Igor; ve Pasternak’in Doktor Zhivago’yu gostermek icin en etkili sekilde kullanilan kitap resmine pin ekran goruntulerinin uygulanmasini ekledi.

Alexeieff’in ciktisi etkileyici degildi: Her biri yuzun uzerinde baskiya sahip olan buyuk projeler Les Freres Karamazov ve Anna Karenina da dahil olmak uzere kirk bir kitabi resimledi ve reklam musterileri icin sekiz animasyon filmi ve duzinelerce kisa film yaratti. Clare Parker ile birlikte, 1931’den 1980’e kadar olan 49 yil boyunca on iki pinli ekran yapti. Yayincilari ve matbaacilari ciktisini pek takip edemedi ve 1982’de olumu sirasinda birkac tam ancak yayinlanmamis eseri geride birakti. Cervantes’ten Don Kisot ve Gogol’un Le Nez’i (ilk kitap resimleri, 1926’da icra edildi).
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:38.