IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2023, 19:41   #1
Standart Antonie van Leeuwenhoek Hayatı, Biyografisi ve Başarıları

24 Ekim 1632 tarihinde bir sepetçinin oğlu olarak Hollanda’da doğmuştur. İlk doğum sonrası Peder Thonis tarafından vaftiz edilen ismi Antonij olarak söylenmiş ama İngilizce olarak Antony olarak geçmekte. Fakat bir çok kaynakta Anton, Anthon, Anthony, Antonie, Antony, Anthonie, Antoni, Antonio ve Anthoni olarak bulunabilir.

Antonie, 5 yaşındayken babası Philips Antonisz van Leeuwenhoek öldü. Annesi Margaretha (Bel van den Berch), zengin bira üreticisi bir aileden geliyordu. İkinci evliliğini Ressam Jacob Jansz Molijn ile yaptı. 10 yaşına gelen Antonie’nun, üvey babası da öldü. Avukat amcası onu Warmond’daki okula gönderdi. 6 sene süren okul yaşamı bittikten sonra Benthuizen’e gönderildi.

Yüksek öğretim görmeden Scot William Davidson’a ait olan Amsterdam’daki bir çarşaf dükkanında 16 yaşında çırak olarak girdi. 6 yıl sonra buradan işi bilen bir kumaş satıcısı olarak ayrıldı.

Antonie van Leeuwenhoek Hayatı, Biyografisi ve Başarıları

1654 yılının Temmuz ayında Barbara de Mey ile evlendi ve Maria adında bir kızı oldu. Delft’e giderek burada 1650’ler boyunca işlettiği bir draper dükkanı açtı. 1666’da karısı öldü ve 1671’de van Leeuwenhoek, çocuğu olmayan Cornelia Swalmius ile yeniden evlendi. Zaman içinde iyi bir esnaf olarak statüsü arttı.

1660 yılında belediyenin işlerini alarak ticari olarak daha da büyüdü. 1669’da Hollanda mahkemesi tarafından arazi araştırmacısı olarak atandı. Bu ünvanla bereber, belediyede şarap ithalatı ve vergilendirme sorumluluğunu da aldı.

Bilim adamlığına 50’li yaşlarda başlayan Antonie van Leeuwenhoek, 1683 yılında ilk defa bakterinin resmini çizmiştir. 1690’dan sonra İngiliz Kraliyet Akademisine sonrada Fransız Bilimler Akademisine çağrılmıştır.

Hollandalı bilim adamları listesine ismini yazdıran ilk mikrobiyolog Antonie van Leeuwenhoek, 26 Ağustos 1723 tarihinde Delft’de öldü.

Antonie van Leeuwenhoek’un Hayatı ve Başarıları

Biyoloji dalında ilk mercek keşfini yapan Antonie van Leeuwenhoek, kendi ürettiği yaklaşık 550 mercek sayısı ile mikrobiyoloji alanında çığır açmıştır. Kendi ürettiği mikroskoplarla insandaki kan hücrelerini, kılcal damarları, kasların liflerden oluştuğunu ilk araştıran ve söyleyen kişidir.

Hayvanlar ve bitkilerdeki beslenme sistemini inceleyerek, üreme ve bitkilerde besin transferi gibi konularda da pek çok çalışması olmuştur. Bitkilerin birbirinden farklı bölümlerini 3 boyutlu olarak tasarlayan ilk bilim insanlarındandır.

Mikrobiyolojinin babası Anton yada Antonie von Leuwenhoek (1632-1723), kelimenin tam anlamıyla bir damla suda yaşamı bulmuştu; kendi geliştirdiği mercekle bakteri ve diğer organizmaları gözlemleyen Leuwenhoek, bugün “mikrobiyolojinin kurucusu” kabul ediliyor.

Hiçbir yüksek eğitimi olmadan İngiliz Kraliyet Akademisi üyesi ve Fransız Bilimler Akademisi sekreteri seçilmiştir.

Uzayın yani kosmosun keşfi nasıl makro düzeyde bir keşifse, mikro düzeyde de çıplak gözle görülemeyen mikrokozmos, yani mikroskobik canlılar evrenini de kapsıyor. Bu kapsamda bakteri ve diğer mikroorganizmaların keşfi de kozmosu anlayabilmek için hayli önemli.

17. yüzyıldan bu yana mikro kozmosu daha iyi tanıdık. Bu da bizi, hem çevremiz hem de vücudumuzda olup bitenleri daha iyi anladığımız bir noktaya getirdi. Ortaya çıkan enfeksiyon ve hastalıklara tedaviler bulduk, milyonlarca insanın hayatını kurtardık. Hepsi de pratik bir zekânın ürünü olarak ortaya çıkan, görünürde basit ama işlevsel bir aygıt sayesinde oldu. Mikroskoplardan bahsediyoruz.

Antonie van Leeuwenhoek Hayatı, Biyografisi ve Başarıları

Mercekte dönüm noktası

Hollandalı kumaş tüccarı Anton von Leuwenhoek, 1674’de bir su damlasında yaptığı gözlemle, bize mikro kozmosun kapılarını açan ilk insan oldu. Daha önce dokuma kumaşta kaç sıra iplik olduğunu saymak için “büyütücü cam” kullanan Leuwenhoek, zaman içinde mikroskobuyla çığır açacaktı.

Bugünkü ışık mikroskopların üçte biri, 50-300 kat büyütme oranına sahip bir cam mercekle bir damla yağmur suyunu inceleyen Leuwenhoek, gözlemlerinin ardından Londra Kraliyet Akademisi’ne gönderdiği mektupta söz konusu mikroskobik canlıları, “little animalcules” olarak tanımlamıştı. (Londra Kraliyet Akademisi demişken kendisi ilkokuldan öte bir örgün eğitim görmezken 1680’de Akademi’ye üye seçilecek kadar seçkin bir insandı.)

Louis Pasteur’ün kesin olarak çürüttüğü “kendiliğinden üreme teorisi”nin köküne kibrit suyu döken ilk isim de Leuwenhoek olmuştu. Kesin olarak karşı çıktığı bu teori, yaşamın cansız maddelerden kendi kendine ortaya çıkabileceği anlamına geliyordu. Örneğin açıkta bırakılan bir gıda maddesinin çürümesinin/bozulmasının nedeninin “kendiliğinden” ortaya çıkan mikroorganizmalar olduğu düşünülüyordu.

Leuwenhoek’ün mikro kozmosa pencere açışı bu kanıyı gitgide değiştirecek, yıllar sonra Pasteur’ün, bozulmaya neden olan organizmaların kendiliğinden üremediğini, havadan geldiğini ortaya atmasıyla bu teori bilim tarihinin tozlu raflarına kalkacaktı. Leuwenhoek’ün en büyük keşfi, gözle görülemeyen yaşam formlarını gözlemleyerek gözle görünür hale getirmesiydi.

Alıntı:
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
  • John Gribbin, The Scientists: A History of Science Told Through the Lives of Its Greatest Inventors, Random House, 2004, USA, p. 154-55
  • John Simmons, The Giant Book of Scientists. The Book Company, London, 1997, p.261-64
  • Michael H. Hart, Dünyaya Yön Veren En Etkin 100. Çev: N. Üstüntaş, Güney Kitap, İstanbul, 2019, s. 205-207
  • Naomi Craft, Tıpta Çığır Açan Buluşların Küçük Kitabı, Çev: Ö. Akpınar, TÜBİTAK, Ankara, 2018, s.68- 69; 73-74

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.
 
Alt 20 Mayıs 2023, 00:10   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ben bu adamın ismini telaffuz bile edemem

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:01.