IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Haziran 2020, 23:29   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Balıklarda Göz-Su optiği -Renk

Balıklarda Göz – Su Optiği – Renkler

Balıklardaki görme ve göz üzerine yapılan araştırmalar sonucuna göre, bu canlıların karadaki canlılar kadar ayrıntılı olmasada kendileri ve yaşamları için yeterli olan ayrıntıları saptadıkları bilinmektedir.

Ancak balık davranışlarını etkileyen duyu sistemleri içinde görmenin diger algılama makenizmalarına göre sıracı ve/veya önceliği tam olarak saptanmamıştır.

Yani bizi baglıyan balık avı konusunda Predatör balıgın yalancı yeme saldırmasındaki baş faktör tam olarak bilinmemektedir (Renk/koku/hareket/ vs)

Ancak İngilterede yapılan deneylerde ki Hedef balık Levrek seçilmiştir.. Yalancı yemdeki aksiyon ön plandadır.. Renk 2, plandadır

Balıklardaki görme olayına Su altı optiği ile başlamak gerekir.

Güneş ışınları su yüzeyine ulaştıktan sonra derinlere inerken suyun yani ortamın özelliğine göre dalga boyunu ve şiddetini kaybeder...Yani su ne kadar yogun ise ışık o kadar kayıp edilir.
Güneş ışıgı denizlerde yaklaşık 200/250m ye kadar inebiliyor.. daha sonrası alaca kanlık bölgesi ki 1500/2000 mt den sonrası mutlak karanlık bölgedir

İnsan gözü açık havada 380 nm/ 750 nm arası dalga boyu olan renkleri görür

Çok temiz saf suda. Bile ışık hareket halinde iken soğurma olayına uğrar,,Yani emilir ve şiddeti azaltılır..

Cisimlerdeki görünen de budur Cisme gelen güneş ışıgından bazıları cisim tarafından emilir . emilemiyen yansıtılır .. göz de o cismi o renkte görür..

Cisime gelen tüm ışık yansıtılırsa cisim beyaz hepsi emlir / sogurulursa siyah görünür..

Deniz suyundaki karışımlardan ve bölgesel farklılıklardan dolayı ışıgın ve renklerin sogulması karışık bir özellik taşır.

Yüzey suyunda renkler ilk 5 metreye kadar atmosferde görüldüğü gibi görülür..
Yani bir yalancı yemdeki renkeleri biz nasıl görüyorsak balık ta aynı şekilde görmektedir.Ancak 5 metreden sonra iş değişmeye başlar.
Mevsimler arası nda güneş ışıgının sudaki izlediği yolda degişiktir..
-Kış aylarında renkler daha derinlerde etkilidir.. yaz ve baharda daha üst sularda etkilidir.

Dalgalı havalarda su yüzeyindeki hareketlilik ve sudaki yuzey esnemeleri ışıgın alt tabakalara inerken değişmesini hızlandırır. Yani durgun bir su daki yalancı ile avcılık farklı dalgalı bir sudaki avcılık farklı olur.. Derin sulardaki yalancı balık ile avlanmada en önemli faktör yalancı balıgın boyu ve aksiyonu dur.

Çok farklı tavsiyeler vardır ancak en çok genellemeyi yapalım dersek..

-Derin sularda / kapalı havalarda karnı metalık+gumuşi+holografik pırıltılı ancak üst kısmı mavi/koyu mavi/yeşile yakın mavi olan ralancı balıklar...

-Üst ve sıg sularda. Sarı +kırmızı+turuncu renkelerin hakim oldugu yalancı lar iş görmekte denir..

-Çok açık durgun havalarda çok parlak renkler balıgı ürkütebilir. Bu durumda hafif mat renklerdeki yalancı balıgı kullanmak gerekir.

-Suyun rengine yakın yada aynı renkte yalancı kullanmak yemi göstermez randıman alınmaz

-Ay ışıgının var oldugu geclerde orta ve derin diyebileceğimiz metrajlarda beyaz renkli kırmızı kafalı yalancı lar tavsiye edilir

-çok kapalı ışıksız gecelerde fosforlu / sesli / yapay ışıklı yemler kullanılır...

Bu anlattıklarım genel bir tavsiye olarak algılanmalıdır.. tavsiyelerdir..deneme ve tecrübelerde yöresel netlik yine avcı tarafından saptanmış olur..


Balıkta görme...


Aşagıdaki göz şeması nın Türkçe olarak olmasını iserdim ama bulamadım.

Balıklar yaklaşık 24 ayrı rengi ayırt edebilme yeteneğine sahiptir...ancak su içinde ultraviole ve kızılötesi dalga boyları olmadıgından algılamasıda olmaz. Sularda yaygın olan devasa planktonik oluşum ışıgın ve renklerin hissedilmesinde rol oynar..bu canlılar bir tür askıdaki partikül oldugundan suyu bulandırır

Balıkta küresel göz mercği vardır. Ve göz küresi az basıktır. Görme yetenekleri görme açıları oldukça geniştir...

Yatayda yaklaşık 170-190 derecelerde Dikeyde 150 derecedir
birde gözleri yanda olan türlerde tanm burun dogrultusunda yatayda 20/30 derecil bir alan vardır ki burada balıgın her iki gözüde devreye girdiğinden en net görüş anı bu bölgedir..



Yapılan araştırmalarda balık gözünün yatay ve dikey de dizili hedefleri hada çabuk tesbit ettiği .. ancak yatık/ 45 derece gibi bir hat üstündeki farklı noktaları daha zor saptadıgı anlaşılmıştır.. Balık zaman zaman aynı anda göz ve lateral çizgi organını beraber çalıştırır

Pelajik tabir edeilen orta su gezin balıkların görme yetenekleri dip / bentik türlere göre daha gelişmiştir bu retina farkından ileri gelir.

Yine yapılan araştırmalarda . Balıklar dipte yem olabilecek türün önce hareketini sonra rengini ve yapısını algılar..

buda etobur balık ların avcılıgında aksiyonun önemini gösterir

Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:29.