IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Haziran 2020, 23:40   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aybalığı (Mola)

AYBALIĞI. Aybalıkları disk biçimindeki yas*sı ve yuvarlak gövdeleriyle okyanusların garip görünümlü dev balıklarındandır. Molidae fa*milyasını oluşturan bu balıkların dilimizdeki adı, dolunayı andıran yusyuvarlak görünüm*lerinden kaynaklanır. İsveçli doğa bilgini Lin-naeus da ilk karşılaştığında bu balıkları değir-mentaşına benzetmiş ve bu anlamdaki Latin*ce Mola sözcüğüyle adlandırmıştı.
Aybalıklarının üç türü içinde en tanınmışı okyanus aybalığı, pervanebalığı ya da yalnız*ca aybalığı olarak bilinen Mola mola'du. Ağırlığı 1 ya da 2 tonu bulan bu dev balığın gövdesi boz ya da kahverengimsi, derisi sert ve pürtüklü, yüksekliği (ya da bir anlamda çapı) 3-3,5 metre kadardır. Kuyruk ve göğüs yüzgeçleri gövdesine oranla çok küçük oldu*ğundan, suda dik duran bir çember gibi dengesini güçlükle sağlar. Bu yüzden, solun*gaç yarıklarından ya da ağzından su püskürte*rek yavaş yavaş yüzer. Bazen de ağzı yukarıya gelecek biçimde gövdesini hafifçe arkaya de*virip suyun yüzeyinde güneşlenir gibi yatarak dinlenir. Eskiden açık denizlerde rastladıkları

aybalıklarının garip görünümünden, iriliğin*den ve su püskürtürken çıkardığı hırıltılı seslerden ürken denizciler bu zararsız balıkla*rı haritalarında bir canavar gibi gösterirlerdi.
Sıcak ve ılık denizlerin yüzeye yakın kesim*lerinde ya da orta derinlikteki sularında yaşa*yan aybalığı daha çok plankton denen mikros-kopik deniz canlılanyla beslenir. Bunun dışın*da denizanalarını, küçük kabuklu hayvanları ve balık larvalarını da yer. Sayıları oldukça az olan bu balıklar eti pek beğenilmediği için avlanmaz; hatta Büyük Okyanus kıyısındaki bazı yörelerde kutsal sayılır. Yaz aylarında üreyen aybalıklarının larvası 2,5 mm uzunlu*ğundadır ve bildiğimiz mekik gövdeli balıklar*dan bir farkı yoktur. Yavrunun uzunluğu 1 santimetreyi geçtiğinde, gövdesi iki yandan basılmış gibi yuvarlaklaşarak disk biçimini almaya başlar.
Aybalıklarının öbür iki türü, yaklaşık 70 cm yüksekliğindeki güdük aybalığı (Ranzanla lae-vis) ile 2-2,5 metre yüksekliğinde ve 200-300 kg ağırlığındaki mızrak kuyruklu aybalığıdır (Mola lanceolata ya da Masturus lanceolatus). Okyanus aybalığı ile güdük aybalığı, seyrek olmakla birlikte, bazen Akdeniz ve Ege'de de görülebilir.




Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:56.