IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Mayıs 2021, 11:36   #1
Standart Kivi

Kivigiller familyasını oluşturan ve ana vatanı Yeni Zelanda'nın ulusal simgesi olan oldukça şirin uçamayan kuş türüdür. Bayağı Kivi (Apteryx Australis), Küçük Benekli Kivi (Apteryx Oweni) ve Büyük Benekli Kivi (Apteryx Haasti) olmak üzere üç yaygın türü vardır. Türlerin tamamı Yeni Zelanda'da yasal koruma altında yaşamaktadır.

Bilimsel adı olan apteryx "kanatsız" anlamına gelen kivi kuşları, kabarık tüylerinin örttüğü kanatları az gelişmiş olduğu için uçamazlar. Kivilerin kuyrukları da yoktur. İri ve güçlü ayakları sayesinde hızlı koşabilirler. Uzun gagalarının ucunda bulunan burun delikleri, başlıca besinleri olan yer solucanlarının kokusunu almalarını sağlar. Genellikle gündüzleri korunaklı yerlerde barınıp geceleri dolaşarak, ormanda yaprak döküntüleri arasında yiyebilecekleri küçük canlılar ararlar. Kabarık tüylere sahip olan tavuk iriliğindeki bu kuşların dişileri, erkeklerinden biraz daha iricedir. Çok eski dönemlerden günümüze kadar evrimsel bakımdan fazla bir değişime uğramadan gelmiş kuşlardır. Yaygın olarak benimsenen "kivi" ismi, çıkardıkları seslerden dolayı bu kuşlara ada yerlileri olan maorilerce verilmiştir.

***

Kivi, aynı zamanda çin kökenli tırmanıcı bir bitkiden elde edilen, serinletici özellikte hem tatlı hem de ekşi tat veren sulu ve açık yeşil renkli bir meyvedir. Dünyada en çok yine Yeni Zelanda'da yetiştirilir ve kabuğundaki tüylerle kivi kuşunu andırdığından bu adı almıştır. Son yıllarda bizde de çok yetiştirilmekte.
________________


imza yok. parmak bassam?
 
Alt 23 Mayıs 2021, 11:38   #2
Standart

Tadını çok seviyorum ama alerjim var
Ne zaman yesem dudaklarım Banu Alkan dudağı gibi benden 2 metre önde gidecek şekilde şişiyor

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:15.