IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mayıs 2020, 10:39   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sebze Bahçesi Nasıl Kurulur?

Sebze Bahçesi Nasıl Kurulur?

Sebze Bahçesi Nasıl Kurulur?

Sebze bahçesi nasıl kurulur öğrendikten sonra lezzetli sebzeleri keyifle yetiştirmeniz kolaylaşacak. Bahçede sebze yetiştiriciliğine yeni başlayanlar için rehber niteliğindeki tüyolara mutlaka göz atın.

Bahçede yetişen taze sebzelerin tadına hiç bakmadıysanız ( ne yazık ki birçok insan bunun tadına varamıyor), bu sebzelerin tatlı, sulu ve canlı dokuları sizi kendilerine hayran bırakacaktır. Kesinlikle taze sebzeler gibisi yoktur, özellikle de eğer onları kendiniz yetiştirirseniz! Bunu da rahatlıkla yapabilirsiniz. Tabi önce bazı şartları sağlamanız gerekiyor. (Bu içerik de ilginizi çekebilir.)

Doğru Konumu Seçin
Bahçeniz için iyi bir yer seçmek kesinlikle çok önemli. Ortalama bir lokasyon, ortalama sebzeler anlamına gelir.

İşte iyi bir konum seçimi için birkaç ipucu:

Sebze bahçesi nasıl kurulur?

1. Güneş alan bir ortam
Çoğu sebze günde en az 6 saat doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyuyor. Ne kadar fazla güneş ışığı alırlarsa; hasat daha fazla, sebzeler o kadar büyük, lezzetleri ise o kadar iyi oluyor. Bu yüzden ekim yapmadan önce o alanın yeterli güneş ışığı alıp almadığına dikkat etmeniz gerek.

2. Kaliteli toprak seçimi
Bitki kökleri genellikle yumuşak toprağa daha kolay nüfuz ettiği için kaliteli toprağa ihtiyaç duyuluyor. Toprağı kompostla zenginleştirmek gerekli besinleri sağlarken, doğru drenaj şartlarını oluşturarak suyun üstte toplanmamasını veya suyun hızlı bir şekilde topraktan uzaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.Toprak ürünleri kategorisine göz attın. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] )

3. Kararlı bir ortamda bitki
Bitkileri sellere müsait veya kuraklığa meyilli yerlerde yetiştirmeyi kimse tercih etmez. Tıpkı güçlü rüzgârların bitkilere zarar vereceği alanlardan kaçınmak gibi. Bu nedenle bitki yetiştireceğimiz ortamın, o koşullarda yaşamlarını sürdürüp sürdüremeyeceğine emin olmalısınız.

Ekim Miktarı Ve Zamanı Önemli
Yeni başlayanların yaptığı en yaygın hatalardan biri çok fazla tohum ve fideyle, zamanından erken ya da geç ekim yapmak. Tüketilebilecek miktardan fazla ekim yapmak ve ekim zamanını ayarlayamamak şüphesiz ürün veriminizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle bahçe planlamanızı yapmanız gerekiyor.

Sebze bahçeniz için yaklaşık 5×3 metre yeterli olacaktır. Bahçenizi 11 sıra genişliğinde ve her sıra 3 metre uzunluğunda olacak şekilde ayarlayıp, güneşten tam anlamıyla yararlanabilmek için sıraların kuzeye ve güneye doğru bakmalarını sağlayarak, bitki gelişimi için en uygun koşulları oluşturabilirsiniz.

(Not: Bu bahçe ihtiyaçlarınız için çok büyükse, 11 sıranın tümüne ekim yapmayabilir ve sıraları kısaltabilirsiniz.)
Her mevsimde birden fazla ürün verebilen sebzeler arasında fasulye, pancar, havuç, lahana, alabaşlar, marul, turp, ıspanak ve şalgam bulunur.

Sebze Bahçesi Nasıl Kurulur?

Kaliteli Sebzeler İçin Basit Adımlar
İyi sebzeler yetiştirmek için doğru yerin seçimi dışında birkaç ipucuna daha ihtiyacınız olacak.

1. Ekim düzeninin ayarlanması
Ekinleri birbirlerine uygun şekilde yerleştirmelisiniz. Örneğin, mısır çok fazla alana ihtiyaç duyar ve daha kısa sebzeleri gölgede bırakabilir; birbirine çok yakın olan bitkilerin güneş ışığı, su ve beslenme için rekabet edecek olmaları olgunlaşmalarını engelleyecektir. Bu nedenle yetiştireceğiniz bitkilere karar verdikten sonra, ekim düzenlerini planlamanız gerekiyor.

2. Kaliteli tohum seçimi
Paket halinde tohum almak fide almaktan daha az maliyetli olacaktır. Ancak eğer kalite bir tohum çeşidini tercih etmemişseniz filizlenmeme, verim düşüklüğü gibi kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle maliyeti biraz daha fazla olsa bile her zaman yüksek kaliteli tohumlar tercih etmelisiniz. Kaliteli sebze tohumlarını inceleyin.

3. Sulama
Bir bitkiyi ne kadar sularsak o kadar iyidir gibi bir fikriniz varsa hemen o fikrinizden uzaklaşmanız gerek. Çünkü fazla sulama iyi ürün elde etmek anlamına gelmiyor. Yüksek verim alabilmek ve bitkilerin iyi yaşam koşullarında yetişmelerini sağlamak için bitkilere doğru zamanda ve doğru miktarda sulama yapılmalı.

4. Hasat zamanı
Hasadın ne çok erken ne de çok geç yapılmaması gerekiyor. Hasatta doğru zamanın seçilmesi son derece önemli. Bitkilerin ekim tarihleri kendilerine özeldir, bu nedenle ekim yapılmadan önce tohum paketinizi kontrol etmeli ve önerilen ekim koşullarını sağlamalısınız. (Bu içerik de ilginizi çekebilir.)

Yeni Başlayanlar İçin Sebze Önerileri
Aşağıda önerilen sebzeler, büyümesi nispeten kolay olan yaygın ve üretken bitkilerdir. Ekim yapılacak bölgeye elverişli bitkiler belirlendikten sonra aşağıdaki önerilerden seçiminizi yapabilir ve ekim zamanı geldiğinde kollarınızı sıvayabilirsiniz. Fide çeşitlerini inceleyin.
Domates
Kabak
Biber
Lahana
Çalı fasulyesi
Marul
Pancar
Havuçlar
Pazı
Turp
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:23.