IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Avrupa Gezi Rehberi Avrupa Gezi Rehberi Gezelim Görelim

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Mix


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2022, 07:47   #1
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gezi Rehberi - Norveç

Mutluluğun ülkesi Norveç, buz gibi havanın aksine sıcacık kalpleri olan yerlileri, eşsiz güzellikteki fiyortları ve muhteşem mimarisi ile hayran olunan ülkelerdendir. Norveç, beyazın ve yeşilin uyumuyla göz alan bir cennettir. Norveç, refah seviyesinin en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Birleşmiş Milletler, Norveçlileri dünyanın en mutlu insanları olarak tanımlamıştır. Avrupa’nın kuzeyinde, İskandinavya yarımadasında bulunan Norveç, gece ve gündüzlerin süresi ile de dikkat çeken ülkelerdendir. Kışın günün büyük bir kısmı karanlık olarak geçen Norveç’te, kutupların manyetik alanının ve güneşin etkileşimi sonucu ortaya çıkan ve dünyanın en etkileyici doğa olaylarından biri olan Kuzey Işıkları’nı izlemek unutulmaz bir deneyimdir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Dili
Norveç’in resmi dili Norveççe’dir. Bu dilin iki farklı lehçesi olan Nynorsk ve Bokmål, Norveç’te resmi dil olarak kabul edilir. Ülkede yaygın olarak konuşulan bir diğer resmi dil ise Ural dil ailesinden olan Kuzey Lapça’dır. Ayrıca Norveç’te halkın çok büyük bir çoğunluğu İngilizce bilir.

Para Birimi
Norveç’in para birimi Norveç Kronu(NOK)’dur.

Norveç 385.203 km² yüz ölçümüne sahiptir. Ülke topraklarının yaklaşık %30’u Kuzey Kutup dairesi içinde kalır. Norveç’in orta bölümünde son derece verimli topraklara sahip yüzlerce fiyort bulunur.

Bitki Örtüsü
Ülkenin genel bitki örtüsü ormanlar ve çayırlardır. Yükseklerde iğne yapraklı ormanlar, kuzeyde ise tundra bitki örtüsü hakimdir.

Geçim Kaynakları
Norveç Avrupa’da kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Ülkenin en temel geçim kaynakları balıkçılık, petrol ve turizmdir. Üç tarafı sularla çevrili ve fiyort bakımından çok zengin olan Norveç balık ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Suların serin ve berrak olduğu Norveç’te, iri ve doymamış yağ asidi bakımından zengin deniz mahsulleri yetişir. Somon, uskumru, ringa, morina Norveç kıyılarında yetişen başlıca balıklardır. Balıkçılığın yanı sıra, petrol de Norveç’te önemli bir geçim kaynağıdır. Ülkede çok zengin petrol rezervleri bulunur. Son yıllarda ülke politikasında yapılan bir değişiklik sonucunda petrolden elde edilen gelirlerin önemli bir kısmı gelecek kuşaklar için bir birikim fonunda toplanmaya başlamıştır. Ayrıca Norveç’te kış turizmi oldukça gelişmiştir. Kayak turizminin başlangıç Noktası kabul edilen Norveç’te buzdan ev ve oteller her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapar.

Norveç Nerededir?
Norveç Avrupa’nın kuzeyinde, İskandinavya yarımadasında bulunur. Kuzeyde Rusya, batıda Finlandiya ve İsveç, Norveç’in sınır komşularıdır. Ülkenin batıda ise Atlas Okyanusu’nda bulunan Norveç Denizi’ne kıyıları vardır.

Norveç’e Ne Zaman Gidilir?
Norveç’te her mevsim bir başka güzellik keşfedilebilir. Norveç’te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir. Eğer doğa yürüyüşlerini ve bisiklet sporunun inceliklerini keşfetmek isterseniz yağışın en az olduğu nisan ve mayıs aylarında Norveç’i ziyaret edebilirsiniz. Daha ılık bir hava eşliğinde Norveç’in eşsiz fiyortlarını, göllerini ve ormanlarını gezmek isterseniz sıcaklıkların 20°C’leri bulduğu yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Eğer kışın (eylül-mart arası) Norveç’i ziyaret ederseniz muhteşem Kuzey Işıkları’na rastlayabilir, yazın ise (nisan-ağustos arası) Beyaz Geceler’in keyfini çıkarabilirsiniz.

Norveç’e Nasıl Gidilir?
Pegasus Hava Yolları ile Norveç’in Kuzey Işıkları’nı izleyebilir, rengârenk köy evlerini görebilir, beyazın ve mavinin eşsiz buluşmasına şahitlik ederken en lezzetli deniz mahsullerini tadabilirsiniz. Pegasus’un İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan direkt olarak Oslo-Gardermoen Havalimanı (OSL)’na seferleri bulunmaktadır. Pegasus Hava Yolları ile Norveç’in başkenti Oslo’dan başladığınız unutulmaz bir seyahat.

Oslo-Gardermoen Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım
Başkent Oslo’ya yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan havalimanından şehre tren veya otobüs ile ulaşmak mümkündür. Tren ile şehir merkezine ulaşmak yaklaşık 20 dakika sürer. Bilet ücretleri trenin ekspres veya normal oluşuna göre 100-200 NOK (2019) arasında değişiklik gösterir. Tren biletleri online olarak veya havalimanındaki bilet gişesinden alınabilir.

Havalimanından şehir merkezine ayrıca Flybussen adı verilen shuttle araçlar ile yaklaşık 1 saatte ulaşmak da mümkündür. Bu otobüslerin ücreti 190 NOK’tur ve biletler terminaldeki otomatlardan temin edilebilmektedir (2019). Araçların güzergahları ve kalkış varış bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Havalimanı’ndan Oslo’ya taksi ile ulaşmak da mümkündür; ancak bu daha pahalı bir seçenek olduğundan pek fazla tercih edilmemektedir.

Norveç’te Gezilecek Yerler
Doğa harikası fiyortları, dağları, orijinal yapısı korunmuş adaları ile Norveç’in doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri saymakla bitmez. Bu kendine has ve mutlu kuzey ülkesinde muhakkak görmeniz gereken yerleri aşağıda sizin için listeledik.

Oslo Kraliyet Sarayı
Oslo şehir merkezinde bulunan Kraliyet Sarayı, İskandinavya’nın en çok ilgi gören yapılarından biridir. 19.yy’da inşa edilen bu sarayda 172 oda bulunur. Mimarisiyle, görkemli salonlarıyla, huzurlu bahçesiyle ve kral muhafızlarıyla dikkat çeken bu sarayı rehberli tur ile gezmenizi tavsiye ederiz.

Viking Gemi Müzesi
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Oslo Üniversitesi Kültür Tarihi Müzesi'nin bir bölümü olan Viking Gemi Müzesi’nde üç adet Viking gemi kalıntısı sergilenir. Bu gemi kalıntılarından en çok merak uyandıran, dünyanın en büyük gemi gömüsünden kazılmış olan Oseberg’dir. Müzede ayrıca Viking dönemine ait kızaklar, ahşap malzemeler ve at arabaları da bulunur.

Vigeland Parkı
Ünlü heykeltıraş Gustav Vigaland’ın eserleriyle dolu olan bu park Oslo’nun en büyük parkıdır. 850m uzunluğunda bir yol boyunca devam eden park; birebir insan boyutundaki heykellerin insan-doğa uyumunu eşsiz bir şekilde anlattığı bir açık hava müzesi niteliğindedir. Girişi ücretsiz olan park 24 saat açıktır(2019)-.

Oslo Kış Parkı
Norveç’in en ünlü kayak merkezi olan Oslo Kış Parkı, kayak yapmak isteyen turistler için konforlu ve eğlenceli bir deneyim sunar. Oslo şehir merkezinden yalnızca 30 dakika uzaklıkta bulunan bu parkta 18 kayak pisti ve 11 teleferik bulunur.

Pulpit Kayası
Norveç fiyortlarının eşsiz manzarasını tepeden seyreden bu ünlü kaya, Norveç’in en sevilen tırmanış alanlarından biridir. Diğer adı “Preikestolen Uçurumu” olan bu kaya 600 metre yüksekliğindedir. Norveç’i kuş bakışı seyretmek isteyenlerin yaya olarak yaklaşık 4 km’lik bir mesafe kat etmesi gerekmektedir.

Geiranger Fiyordu
Geiranger fiyordu, Norveç’in yüzlerce fiyordu arasından belki de en etkileyici olanıdır. Geirangelva nehrinin fiyort ile buluştuğu bu Noktada bulunan Geiranger köyünde dolaşabilir veya İskandinavya’nın en huzurlu sularında kürek çekmek üzere kano kiralayabilirsiniz. Ayrıca burada her yıl haziran ayında maraton ve bisiklet yarışları düzenlenir.

Bryggen
Norveç’in güneybatı kıyısındaki Bergen şehrinde bulunan bu renkli köy evleri Norveç’in sembolüdür. Tarihi 1070 yılına kadar dayanan Bergen Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirasları arasındadır. Bu romantik ve tarihi şehirde bahar aylarında gezinti yapmak çok keyiflidir. Şehirde ayrıca tadına doyamayacağınız birçok yerel lezzet bulmak mümkündür.

Norveç’in başkenti Oslo’yu çok daha yakından tanımak isterseniz Oslo Gezi Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.

Norveç’te Ne, Nerede Yenir?
Norveç, balıkçılığın son derece gelişmiş olduğu, dolaysıyla deniz mahsulleri ile ünlenmiş bir ülkedir. Norveç’te somon, uskumru gibi iri balıklar, ringa gibi küçük balıklar ile havyar, balık ezmesi gibi lezzetler sık tüketilir. Bunun yanı sıra kuzu eti ve ren geyiği eti de Norveç’te tüketilen hayvansal gıdalardandır. Etlerinin lezzeti kadar Norveç’in krepleri, ekmekleri ve patatesli yiyecekleri de oldukça beğeni toplar. Norveç’in en meşhur lezzetlerini ve bu lezzetleri bulabileceğiniz Norveç restoranlarını sizin için listeledik:

Fårikål (Kuzu eti), Kjøttkaker (Norveç köftesi): Restaurant Schrøder/ Oslo
Brunost (Kahverengi Peynir): Proseccheria Resturant & Vinbar/ Oslo
Balık çorbası: Rorbua/ Oslo
Balık çeşitleri & Midye: Bryggeloftet & Stuene/ Bergen

Norveç’ten Ne Hediye Alınır?

Norveç’ten sevdikleriniz için sıcacık hediyeler alabilirsiniz. Yün kazaklar ve soğuğa dayanıklı özel kıyafetler, Norveç gibi soğuk bir ülkeden alınabilecek en anlamlı hediyelerin başında gelir. Daha geleneksel motiflerden hoşlananlar ise Viking temalı magnet ve anahtarlıkları veya ahşap oymalı minik heykelleri göz önünde bulundurabilir. Bu bölgede ayrıca kehribar taşı da yaygın olarak işlenir. Bu taşları ve taşlardan yapılmış aksesuarları sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Oslo’da caddelerde rastlayabileceğiniz butik mağaza ve dükkanların yanı sıra, pek çok alışveriş merkezi de bulabilirsiniz. Paleet, Oslo City Shopping Center, Storo Storsenter uğrayabileceğiniz alışveriş merkezlerinden bazılarıdır.

Norveç’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Norveç doğal güzellikleri ile tüm dünyayı kendine hayran bırakan bir ülkedir. Norveç’te bulunan Geirangerfjord ve Nærøyfjord UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.
Ülkenin hemen her yerinde İngilizce ile rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz.
Norveç, dünyada suç oranının en düşük olduğu ülkelerden bir tanesidir.
Noverç’te, doğa yaşamın bir parçasıdır; ülkede doğa ile iç içe olunan etkinlikler ön plandadır.

Norveç Resmî Tatil ve Bayramları
Yeni yıl (1 Ocak)
Paskalya (28 Mart)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Hamsin Yortusu (16 Mayıs)
Anayasa Günü (17 Mayıs)
Noel (25-26 Aralık)

Norveç’teki Festivaller
Kuzey Işıkları Festivali (Tromso, Ocak)
Ekstrem Sporlar Festivali (Toss, Haziran)
Bergen Müzik Festivali (Bergen, Haziran)
Trondheim Caz Festivali (Trondheim, Mayıs)

Norveç Hakkında Merak Edilenler
Norveç’teki Türk temsilciliği bulunuyor mu?

Norveç’in Bergen kentinde Björn Tore Njöten adında bir fahri başkonsolos bulunur.
Adres: Artesia Capital DA, Statsminister Michelsensvei 38, Postboks 36, Fjösanger, 5844 Bergen, Norway
Cep tel : +47 90 64 44 12 / Tel : + 47 55 10 50 13
Faks : +47 55 91 14 60
e-posta : btn@artesiacapital.no

Norveç’te acil durum numaraları nelerdir?

Polis: 112 veya 110

Ambulans: 112 veya 110

İtfaiye: 112 veya 110

Norveç güvenli bir ülke mi?

Norveç dünyadaki suç oranlarının en düşük olduğu ülkelerden bir tanesidir. Turistler için oldukça güvenli bir tatil ortamı sunar.

Norveç sürekli karanlık olan bir ülke mi?

Norveç’in kuzey bölgeleri Kuzey Kutup Dairesi’ne yakın olduğu için kışın yılın belli dönemlerinde bu bölgelerde tam karanlık görülür. Kuzeyde yılda toplam 67 gün tam karanlık, 77 gün ise tam aydınlık görüldüğü bilinir. Kalan günlerde günün belli saatleri karanlık veya aydınlık olarak geçebilir. Norveç’in güneyine doğru inildikçe gece gündüz süresi arasındaki fark enlem etkisinden dolayı azalır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Alıntı.
 
Alt 27 Haziran 2022, 10:23   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Sondan ikinci resime bakınca norveçin soğuk olmasına rağmen çok güzel bir ülke olduğu aşikar.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:07.