IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By TheMountain
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Nisan 2021, 15:43   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dogru es seciminde hormonlarin onemi

Sevgiyi uygulamanin tek bir yolu yok. Her iliski benzersizdir ve her kisi kendi gecmisini ve ihtiyaclarini beraberinde getirir. Bazi arastirmacilar sevginin tipki mutluluk ya da ofke gibi temel bir insani duygu oldugunu one surerken, digerleri bunun kismen sosyal baski ve beklentilerden kaynaklanan kulturel bir fenomen olduguna inaniyor. Aski aramak ve bulmak insan dogasinin bir parcasi. Gelin detayli ask analizine ve es seciminin nasil olmasi gerektigine bakalim.

Ask, samimiyet, tutku ve baglilik ile karakterize edilen bir dizi duygu ve davranistir. Ozen, yakinlik, koruyuculuk, cekicilik, sefkat ve guven icerir. Sevginin yogunlugu degisebilir ve zamanla degisebilir. Mutluluk, heyecan, yasam doyumu ve cosku gibi bir dizi olumlu duygu ile iliskilidir, ancak ayni zamanda kiskanclik ve stres gibi olumsuz duygularla da sonuclanabilir.


Ask soz konusu oldugunda, bazi insanlar bunun en onemli insan duygularindan biri oldugunu soyler. Yine de en cok calisilan davranislardan biri olmasina ragmen, hala en az anlasilanidir. Ornegin, arastirmacilar askin biyolojik mi yoksa kulturel bir fenomen mi oldugunu tartisiyorlar.


Sarkilardan siirlere, romanlardan filmlere kadar, romantik ask, caglar boyunca sanat eserleri icin en kalici konulardan biri olmustur.

Tarihsel, kulturel ve hatta evrimsel kanitlar, eski zamanlarda ve dunyanin bircok yerinde sevginin var oldugunu one suruyor. Bir calismada incelenen 166 kulturden 147'sinde romantik askin var oldugu bulundu. Gelin biraz aski irdeleyelim ve dogru es secimi nasil olmali, bakalim. Noral sisteme gore es secilebilir mi, gorelim.

ASK NEDIR?
Ask, iki kisinin bir araya gelmesiyle neslin devamini saglayan bir sistemdir. Tamamen kimyasal bir olaydir. Var olan butun canlilar asIk olurlar. AsIk olduklari zaman belirli ritueller sergilerler. Ozellikle erkekler guclu ve saglikli olduklarini gosteren bircok rituel gosterir. Kimyalarin da belirli bir omru vardir. Bu kimyasal durum ortadan kalktigi zaman ask da ortadan kalkar.


INSAN ASIK OLDUGU KISIYI NASIL SECER?
AsIk olunan kisiyi secmek, bilincli ya da bilerek yapilan bir tercih degildir. Kimse asIk olacagi kisiyi secmez. Genellikle secim kendiliginden ortaya cikiyormus gibi gozukse de, bilincaltinda bir eslesme durumu soz konusudur. Saglikli ve nesli devam ettirebilecek olarak gorulen kisilere asIk oluruz. O eslesme olduktan sonra vucutta belli basli hormonlar salgilanir. O hormonlarin etkisiyle cok degisIk bir dunyanin icine girip o kisiye asIk olmus oluruz.

ASIK OLDUGUMUZ KISIYLE MI EVLENMELIYIZ?
Evlenme kararini verirken sadece aski baz almak yapilan en buyuk hatalardan bir tanesidir. Es secerken esas onemli olan seylerden bir tanesi, kisilerin o sorumlulugu alip alamayacagidir. Ask evliligi devam ettirir anlamina gelmez. Evliligi devam ettiren sey kisilerin o sorumlulugu alabilmesidir. Hatali evlilikler sonucunda bircok bosanma ve husranla sonuclanan evlilik gorulmektedir. Cunku ask hormonlarin gecmesiyle ortadan kalktigi icin, evlilikte de yurutecek bir sey kalmaz.

YUZUK VE ISARET PARMAGI ESITSE OSTROJEN, YUZUK PARMAGI ISARET PARMAGINDAN UZUNSA TESTOSTERON ON PLANDA!

4 farkli noral sistem grubu bulunmaktadir. Bunlardan ilki analitik ve gercekci diye tanimlanabilecek, testosteron hormonunun on planda oldugu kisilik yapisidir. Anne karninda testosteron hormonu fazlaysa, yuzuk parmagi isaret parmagindan daha uzundur. Bu kisiler daha analitik kisilerdir, uzaysal zekalari gelismistir. Muzik ve spor alaninda iyidirler. Testosteron hormonu biraz gerginlik yaratan bir hormondur, bu da davranislara yansir. Ozellikle ergenlik cagindaki erkek cocuklarda goz kontagi kuramamanin bir nedeni de bu hormonun artmasidir.


Ikinci grupta kasif dedigimiz enerjik ve hareketli kisiliklerin oldugu, dopamin hormonunun baskin oldugu kisilik yapilari vardir. Bu kisilik yapisinda kisi cok fazla enerjiktir. Durtusel olma egilimindedir. Her ortama uyum saglayabilir. Ancak ertelemeci yapisi oldugu icin de, ister istemez cok guvenilmez kisilerdir cunku sozlerini tutamazlar. Bu kisiler yaratici ozelliklere sahiptirler. Sanatci kisiliklerde bu yapiyi cok fazla goruruz.

Ucuncu kisilik yapisi, ostrojen ve oksitosin hormonunun on planda oldugu, sosyal kisilik dedigimiz kisilik yapisidir. Bu kisilik yapisini da testosteron hormonunda oldugu gibi elden anlamak mumkundur. Yuzuk parmagi ve isaret parmagi birbirine esitse ostrojen hormonu baskindir. Karsi tarafi cok iyi anlayabilir, resmin dil kismina iyi bakarlar. Yazi alaninda cok iyidirler. Beyindeki noron sayilari diger insanlardan daha fazladir. Empati kismi cok geliskindir.

Dorduncu grupta ise, serotonin hormonunun etkin oldugu, geleneksel ve ihtiyati kisiler dedigimiz kisilik grubu vardir. Bu kisiler sakindir, otoriteye saygilidir, tamamen kural insanidir. Belirsizlige tahammul edemez. Genel olarak etrafindaki her seyin dogru ve durustluk icerisinde yurumesine cok onem verir. Vicdanlidir ve ayni zamanda inatci yapilari vardir.

TESTOSTERON HORMONU ON PLANDAYSA...

Evlilikte mutlulugu bulabilmek icin kisinin dogru es secip secmedigi ile ilgili bilgiye sahip olmasi gerekmektedir. Ama bunun icin oncelikle kendimizde hangi noral sistem on planda onu bilmek gereklidir. Bu bilgilere sahip olarak hangisinin daha iyi bir iliski kurmak mumkun olabilir.


Arastirmalar; geleneksel tip yani serotonin salgisi on planda oldugu kisilerin, ostrojen hormonu salgilayan kisilerle mutlu olduklarini gostermistir. Dopamin hormonu salgilayan kisilerin, dopamin hormonu daha fazla salgilayan kisilerle daha mutlu olduklari belirlenmistir. Testosteron hormonu salgilayan kisilerin de serotonin hormonu daha fazla salgilayan kisilerle mutlu olduklari gozlenmistir.

ES SECMEK NEDEN ONEMLIDIR?
Evlilik, hayatimizin buyuk bir bolumunu etkileyecegi icin, bircok faktoru incelemek gereklidir. Yanlis bir es secimi demek, hayattan bircok yilin veya bir suru emegin bosa gitmesi anlamina gelebilir. Ortaya cikan tablolar yikici ve uzucudur. O yuzden es secimi butun hayatimizi, hatta cocuklarimizin hayatini etkileyen bir durum oldugu icin, basta cok fazla kriteri dikkate alarak ilerlemekte fayda vardir. Cagimiz ortaminda bircok faktorden etkileniyoruz. Bunlardan dolayi da yanlis es secimi cok fazla ortaya cikmaktadir.


ES SECIMINDE EN COK YAPILAN HATALAR NELERDIR?
Es seciminde yapilan hatalarda, cocukluktan itibaren yanlis ogrenmelerden etkileniriz. Yapilan arastirmalari dikkate aldigimizda, dogru esi bulmakla ilgili yanlis inanislar oldugu gozlenmistir. Bunlardan biri ideal es olduguyla ilgilidir. Kisi, ideal bir es olduguna dair inanisa sahiptir, tek bir kisiyle mutlulugu bulabilecegine inanmaktadir.

Bir diger yanlis inanis ise zit kutuplarin birbirini cekmesidir. Farkli kisilik yapilarina sahip kisilerin birbirleriyle daha iyi anlasacagina dair olan inanc yaniltici olmaktadir. Baska yanlislardan bir tanesi beraber yasama dusuncesidir. Ciftler evlenmeden once beraber yasarsa daha iyi anlasabilecekleri ve birbirlerini daha iyi taniyabilecegini dusunurler.

Bir diger hata, evlenilecek kisiden yuzde 100 guven istemek ve duymaktir. Kisi ,ortaya herhangi bir sorun ciktiginda guvenemeyecegini ve dolayisiyla evlenemeyecegini dusunmektedir. Bu beklenti gercekci degildir.


EVLILIGE HAZIR OLUP OLMADIGIMIZI NASIL ANLARIZ?
Evlilige hazir olup olmadigimizin belirli bir gostergesi yoktur. Yas, durum ve icinde oldugumuz sartlarla ilgili degildir. Kisinin neler yapip yapamayacaginin farkinda olmasi cok onemlidir. Cunku evlilik, her iki tarafin elini tasin altina koymasini gerektiren, her iki tarafin da farkli sorumluluklarinin oldugu bir yapidir. Bu sorumluluklari alabileceginizi dusundugunuz zaman, karsidaki kisi de alabilecekse, o zaman evlilige hazirsiniz diyebiliriz.


ES SECIMINDE BASKIN NORAL SISTEMIN ROLU NEDIR?
Baskin noral sistem A.B.D'de yapilan bir calismayla ortaya cikmistir. Yapilan calismalar sonucunda 4 farkli cesit tespit edilmistir.

Baskin noral sistem; davranislari ve dusunceleri ortaya cikaran belli hormonlarin on planda olmasidir. Bazi hormonlar bazi kisilerde daha fazla on plana cikmaktadir. Dogal olarak beynimizin calisma sistemi de buna gore sekillenmektedir. Bu sekilden dolayi da davranislarimiz, dusuncelerimiz, hayata bakisimiz hatta es secimimiz etkilenmektedir.

Kiside hangi sistemin baskin oldugunu anlamak icin uygulanan bir test vardir. 56 soruluk basit bir testtir. Teste gore hangi hormonun bizde baskin oldugunu anlayabiliriz. Ulkemizde bununla ilgili yeni calismalar yapilmaktadir. Bu calismalarin sonucunda isteyen kisiler evlencegi kisiyle beraber test yaptirabilir ve hangi sistemlerin on planda oldugunu cok rahat algilayabilir.


ALİNTİ ~
 
Alt 17 Nisan 2021, 15:46   #2
Standart

İlgiyle okudum ve şaşırdım

 
Alt 17 Nisan 2021, 15:49   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
TheMountain Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İlgiyle okudum ve şaşırdım
tşk ederiz ilginiz ve alakaniz icin : )

 
Alt 17 Nisan 2021, 18:02   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ask, iki kisinin bir araya gelmesiyle neslin devamini saglayan bir sistemdir.

Ben bu şekilde düşünmüyorum bu aşk değil bence

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 17 Nisan 2021, 18:08   #5
Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ask, iki kisinin bir araya gelmesiyle neslin devamini saglayan bir sistemdir.

Ben bu şekilde düşünmüyorum bu aşk değil bence
Tutkusuz bir ilişki sürdürülemezdir:)

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:45.