IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By ihaveanidea
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By ihaveanidea
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2020, 11:58   #1
Standart Hayati zindan eden ayrilik acisi ile bas etmenin yollari

PsIkolog Sevde Kesicioglu, “Birey, asIk oldugunda mantikli dusunmesi guclesir. Cunku asIk olundugunda mantiksal cikarim, karar verme gibi sureclerden sorumlu olan beyin bolgesinde calismalarin azaldigi ve islevselligin zayifladigi yapilan arastirmalarla da desteklenmistir” dedi.


Guzel baslayan iliskilerin husranla sona ermesi her iki tarafi da olumsuz etkiliyor. Ciftlerin bazilari bu sureci kolay atlatirken, bazilari ise aylarca olumsuz psIkolojiden kurtulamiyor. Peki bu surecte neler yapilmali? Ask ve ayrilik acisini yasamamak icin ne gibi yol izlenmeli gibi sorularin cevaplarini konunun uzmani verdi.


Her iliskinin guzel hayaller ile basladigini soyleyen Buyuk psIkolog Sevde Kesicioglu, “Zamanla beklentilerin karsilanmamasi durumunda yasanan sIkintilarla, ayriliklar hayatimizin bir doneminde yer alir. Bu ayriliklar neticesinde bireyler yalniz kaldigi icin korku, yogun acinin getirdigi ofke, degersizlik hissi veya ihanete ugrama gibi bas edilmesi zor duygular hissederler. Bireyler ayrilik acisini ve terk edilme duygusuyla nasil bas edebildiklerini bilmedikleri noktada hayatin akisinda zorlanmalar yasarlar” diye konustu.

'BIREY ASIK OLDUGUNDA MANTIKLI DUSUNMESI GUCLESIR'
Bireyin asIk oldugunda mantikli dusunmesinin guclestigini ifade eden Sevde Kesicioglu, “Cunku asIk olundugunda mantiksal cikarim, karar verme gibi sureclerden sorumlu olan beyin bolgesinde calismalarin azaldigi ve islevselligin zayifladigi yapilan arastirmalarla da desteklenmistir. Yani birey asIk oldugunda hayal dunyasinda yasamaktadir diyebiliriz. Birey yasadigi bu duygularin hic bitmeyecegini dusundugu icin hayal kiriklariyla bas etmesinde zorluklar yasar. Veya kisi, partnerinin iyi bir insan oldugundan yola cikarak iliski icerisinde de iyi bir es olacagi yanilsamasindan dolayi yanlis kararlar verir. Bu da iliski icerisinde kisinin karsi taraftan beklentilerinin karsilanmamasi sonucunda ayriliklara ve aci cekmesine neden olur. Bu noktada kisi bir iliski icerisinde ne bekledigini bilmesi saglikli bir iliski icin cok onemlidir. Iliskilerde problem olan diger bir onemli unsur ise iletisim kopuklugudur. Bireylerin karsilikli olarak yasadiklari sorunlarda duygu ve dusuncelerini acik olarak ifade etmemeleri de kisilerin ayrilik sonrasinda aci cekmelerine neden olacaktir. Cunku cozulemeyen veya konusulamayan bir sorun, bireyin kendini suclamasina sebep olur” seklinde konustu.

ISTE ASK ACISI ILE BAS ETMENIN YOLLARI
Ask ve ayrilik acisiyla bas etmenin yollarini anlatan PsIkolog Kesicioglu, “Yasanan aciyi anlamlandirabilmek ve aciyi dogru yasayabilmek kabullenme sureciyle baslar. Dolayisiyla yasanan olayi veya ayriligi kabullenmek bu asamada yapilmasi gereken ilk adimdir. Hissedilen ofkenin, kirginligin, acinin ayrilik sonrasinda dogal bir surec oldugu unutulmamalidir. Kisi bu duygulardan kacmak yerine duygularini yasamaya izin verdiginde acisinin zamanla azaldigini fark edecektir.


Insanlar kotu bir deneyim ile karsilastiklarinda kendilerine karsi cok acimasiz davranabilmekte ve ic sesinin olumsuz dusuncelerine kendini kaptirarak hayatin akisindan kopabilmektedir. Kisinin bu dusunce ve ic sesinin catismasiyla bas edebilmesinin en iyi yontemi meditasyon yapmaktir. Boylelikle kisi, kendi ic dunyasina yolculuk yaparak acisiyla yuzlesir. Burada onemli olan nokta kisinin acisiyla karsilastiginda kendine yuklenmek yerine yasadiklarindan dolayi kendine anlayis ve sefkat gostermesidir. Boylelikle kisi, yasadigi acinin yogunlugunu kontrol ederek acisini azaltabilir. Kisi, ayrildigi partnerine hissettigi aci sonucunda duygu veya ofkesini karsi tarafa aktarmak isteyebilir. Fakat kisinin o an mantikli dusunme surecini kaybettigini ve o an ki ofke veya kirginlik hisleriyle hareket ettigi unutulmamali. Dolayisiyla kisinin duygularini iyi analiz etmesi bu surecte onemlidir.

Bireyler baskalarinin yasadigi olaylar karsisinda mantikli tavsiyeler verebilmekte. Dolayisiyla kisi ayrilik sonrasi yasadigi aciyi baska bir kisiye tavsiye veriyormus gibi dusunerek yasadigi aciya baska bir acidan bakarak kendine farkli bir degerlendirme firsati vermelidir.


Ayrilma sonrasinda kisi bu durumun ortak bir deneyim oldugunu unutmamali ve bu deneyim soncunda iliskiden neler bekledigini veya bir iliski icerisinde kendisini nasil gelistirebilecegine odaklanarak iliskide ayni sorunlari yasamasini engelleyebilir. Son olarak, eger kisi buna ragmen yasadigi ayrilik sonrasinda duygulariyla bas edemiyor, ofkesini kontrol etmekte zorlaniyor, hayatin akisini yakalamakta zorlaniyor veya temel inanclari ile kisiligi arasinda catisma yasiyorsa uzmanlara basvurarak bu sureci yonetebilmeleri acisindan destek almalari gerekir” ifadelerini kullandi.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 06 Eylül 2020, 12:03   #2
Standart

Ayrılmamak

 
Alt 06 Eylül 2020, 12:09   #3
Standart

Alıntı:
ihaveanidea Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ayrılmamak
Ayrilmislar Artik : )))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 06 Eylül 2020, 12:47   #4
Standart

Alıntı:
CeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ayrilmislar Artik : )))

O zaman yazıyı okuyalım...

Shjdjdjd

 
Alt 06 Eylül 2020, 12:48   #5
Standart

Alıntı:
ihaveanidea Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
O zaman yazıyı okuyalım...

Shjdjdjd
: )))))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Ekim 2022, 01:19   #6
Standart

bir kere asinca bu donemi artik uzulmuyorsunuz
alisiyorsun

________________

No MoRe DramA
 
Alt 08 Ekim 2022, 01:31   #7
Standart

Ayrılık acısı çekecek kadar basitleşmedim hiç

 
Alt 08 Ekim 2022, 01:33   #8
HybridIRC.com
NorthernLights - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Öyle bir yöntem yok zaten...

________________

ADALETİN BULUNMADIĞI YERDE, HERKES SUÇLUDUR...
 
Alt 08 Ekim 2022, 01:38   #9
Standart

Aşkınızın üzerine şöyle buz gibi bir bardak soğuk su için

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:45.