IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Haziran 2020, 08:50   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cinsiyet Disforisi Nedir?

Cinsiyet disfori terimi, kisinin biyolojik cinsiyeti ile disa vurdugu yani yasadigi cinsiyette uyusmazlik oldugu durumudur ve bozukluk olarak tanimlanir. Erkek genital organlari ve fiziksel ozellikleri ile dogan biri cinsiyet disforik bozuklugu yasamasi durumunda kendini kadin gibi hissedebilirken, kadin cinsel organlari ve fiziksel ozellikleri ile doganlarinda, erkek gibi hissedebilmeleridir. Disfori, derin bir rahatsizlik veya memnuniyetsizlik durumu olarak tanimlanir. Bu yazida cinsiyet disforisi hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Cinsiyet Disforisi
Cinsiyet disforisi, kisinin gercek cinsiyetinin dogumda atanan biyolojik cinsiyetten farkli olduguna dair guclu bir duygudur. Cocuklar, ergenler ve yetiskinler cinsiyette disfori yasayabilirler. Cinsiyet disforisi akil hastaligi degildir ve cinsiyet disforisinin bir kisinin cinsel tercihine etkisi yoktur. 2013 yilina kadar cinsiyet disforisine “cinsiyet kimligi bozuklugu” adi verilmistir. Cinsiyet normlaindan farkliliklari nedeniyle, disforik bozukluk yasayan kisiler esitlik ve sosyal acidan kabul gormede buyuk zorluklarla karsilasmaktadirlar. Yapilan arastirmalara gore gunumuzde bu durum toplumsal acidan daha fazla kabul edildigi tespit edilmistir.
Cinsiyet disforisine eskiden “cinsiyet kimligi bozuklugu” deniyordu. Bununla birlikte, bu cinsiyet karmasasinin olmadigi bir akil hastaligi oldugunu dusundurmustur. 2013 yilinda , Amerikan PsIkiyatri Birligi’nin (APA) “ Zihinsel Bozukluklarin Tanisal ve Istatistiksel El Kitabi ”, cinsiyet karmasasinin yalnizca kisinin sagligini veya refahini gercekten etkilemesi durumunda tibbi bir duruma donustugunu ve adini cinsiyet disforisi olarak yeniden adlandirmistir. Cinsiyet disforisinin taninmis bir tibbi durum olmasina ragmen, bunun ruhsal bir hastalik olmadigini anlamak onemlidir.



Cinsiyet Disfori Ornekleri
Cocuklar, ergenler ve yetiskinler cinsiyette disfori yasayabilirler. Ornegin, genc biyolojik kizlar erkek giyimi giymeyi, erkek aktivitelerine katilmayi, erkek cocuklari gibi davranmayi ve erkek olarak yasama arzusunu ifade etmeyi tercih edebilirler. Benzer sekilde, genc biyolojik erkek cocuklari da kiz olmalarini istediklerini soyleyebilir ya da kadin olacaklarini soyleyebilirler. Toplumun kendilerinde tanimladigi cinsiyet kavramina uymak icin(dogustan gelen) tedavi gormeyi kabul etmeyerek kendilerine en yakin gordukleri cinsiyeti secerek o cinsiyetin davranis, kiyafet ve normlarini benimseyebilirler.

Cinsiyet Kimliginin Dili
Cinsiyet disfori spektrumunun gercek anlamini ve araligini anlamak, sIklikla karistirilan bazi terimlerin bilinmesini gerektirmektedir. Mevcut (2013) APA yonergelerine gore, gecerli olan ve bilinmesi gereken bazi tanimlar asagidaki gibidir:
Cinsiyet terimi kisinin biyolojik olarak dogustan sahip oldugu cinsiyet organlari ile (ic ve dis) kromozomlarina bagli olarak kadinlarla erkekler arasindaki biyolojik farklilari tanimlamaktadir. Bir kisinin genel kabul gormus kulturel veya toplumsal erkeklik veya kadinlik algilarina gore erkek, kadin, her ikisinin bir karisimi ya da hicbirinin icsel olma duygularini ifade etmektedir. Bu kisisel erkeklik veya kadinlik duygulari kisinin “cinsiyet kimligini” olusturmaktadir.
Transseksuel, cinsiyet kimligi duygusu dogumda atanan cinsiyetlerine uymayan kisileri ifade etmektedir. Ornegin, biyolojik cinsiyeti erkek olan (penisi olan) ancak kadin gibi hisseden biri bir transtir. Trans insanlar genellikle yanlis bedende dogduklarini dusunurler. Transseksuellerin, karsi cinsten kimlik duygulari o kadar guclu ki, karsi cinsten kisilerin ozelliklerini ve cinsiyete dayali rollerini ustlenmeye yonelik adimlar atmis olan cinsiyet disforik kisileri ifade etmektedir. Transseksuel kisiler, fiziksel gorunumlerini veya cinsiyetlerini etkili bir sekilde degistirmek icin hormon replasman tedavisi veya cinsiyet degistirme operasyonu gibi tibbi yardim isteyebilirler.
Toplumsal cinsiyet toplumsal cinsiyet kimligi ve bazen cinsel yonelimi yasamlari boyunca degisen bireyleri ifade etmektedir. Degisken cinsiyet ise farkli zamanlarda farkli cinsiyet kimlikleri olan kisiler icin gecerlidir. Cinsiyetsiz kelimesi hic cinsiyet tanimlamasi olmayan bireyleri tanimlayan insanlar icin gecerlidir. Cisgender ise , cinsiyet kimligi veya cinsel ifadesi dogumda kendilerine atanan cinsiyetle ayni hizada olan kisileri tanimlamaktadir.

Toplumsal Cinsiyet Disforisi ve Cinsellik
Bircok insan, tum trans bireylerin escinsel oldugunu varsayarak, cinsiyet disforisini ayni cinsel cazibe ile yanlis iliskilendirirler. Bu tehlikeli ve potansiyel olarak zararli bir yanlis anlamadir. Cinsiyet disforisi olan insanlar, tipki toplumsal cinsiyet kimlikleri biyolojik cinsiyetleriyle hizalananlar gibi, normal, escinsel veya biseksuel olarak yasamaktadirlar. Temel olarak, cinsiyet disforisinin bir kisinin cinsiyeti uzerinde hicbir etkisi yoktur.

Cinsiyet Disforisinin Kisa Tarihi
Cinsiyet disforisinin kisinin anatomik cinsiyetinden rahatsizlik duygusunun tanimlari ilk olarak 19. yuzyilin ortalarinda tip literaturunde ortaya cikmistir. 1950’lere kadar toplumsal cinsiyet uyumsuzlugu ve ayni cinsiyetten iliskiler neredeyse evrensel olarak sosyal acidan sakincali bir sapkinlik bicimi olarak kabul edilmistir. Bu olumsuz algi, 1952’nin sonlarinda Christine Jørgensen’in cinsiyet degistirme atamasi yapan ilk Amerikali oldugu zaman degismeye baslamistir. Gizli ameliyati tanindiktan sonra, trans bireylerin haklari icin en eski savunuculardan biri olmustur.
1957’de seksolog John William Money, cinsiyet kavramini cinsiyetten ayri bir varlik olarak tanimamis ve savunmustur. Money’in yaprigi arastirmaya gore, 1980 yilinda anatomik cinsiyet ve cinsiyet kimligi arasindaki karisIklik hissi, Amerikan PsIkiyatri Birligi (APA) tarafindan 1980 yilinda “cinsiyet kimligi bozuklugu” ismi ile tanimlanan bir zihinsel hastalik olarak siniflandirilmistir. Bu terminoloji damgalanma ve ayrimciliga katkida bulunmustur. Gunumuzde transseksuel ve toplumsal cinsiyet akici bireyler tarafindan hala deneyimlenmektedir.
Son olarak, 2013 yilinda APA cinsiyet uyumsuzlugunun kendi basina bir zihinsel bozukluk olmadigini fark etmis ve cinsiyet kimlik bozuklugunu “cinsiyet disfori” olarak yeniden siniflandirmistir. Bu, yalnizca gercek zihinsel veya fiziksel zararla sonuclandiginda tibbi bir durum haline gelmistir. Tip toplulugunun anlasilmasindaki bu donum noktasina ragmen, trans bireyler esitlik ve sosyal kabul gormede onemli zorluklarla karsilasmaya devam etmektedir.

Modern Toplumda Toplumsal Cinsiyet Disforisi
Bugun toplum her zaman oldugu gibi toplumsal cinsiyet normlarina, (cinsiyet ve cinsellik ifade etmenin) sosyal olarak kabul edilebilir yollarina buyuk onem vermektedir. Cinsiyet normlari ebeveynler, ogretmenler, arkadaslar, manevi liderler, medya ve diger sosyal kurumlar tarafindan nesilden nesile aktarilmaktadir. Yasal olarak gerekli transseksuel kamu banyolari ve toplumsal cinsiyetten bagimsiz universite yurtlari gibi son zamanlarda daha iyi kabul belirtilerine ragmen, bircok cinsiyet disforik insani duygulari nedeniyle aci cekmeye devam etmektedir. APA’ya gore, doktorlar tipik olarak hormon tedavisi veya cinsiyet degistirme operasyonu isteyen transseksuel veya trans bireylerin once bir akil sagligi saglayicisi tarafindan incelenmesini ve sevk edilmesini sart kosmaktadir.
2012 yilinda Kaliforniya Universitesi tarafindan yurutulen arastirma, transseksuel ve transseksuel insanlarin yasadigi duz toplulugun reddetmesinin, lezbiyen, gey ve biseksuel (LGB) insanlarin deneyimlediklerinden onemli olcude daha sert oldugunu tespit etmistir. Buna ek olarak, 2009 yilinda Gay, Lezbiyen ve Duz Egitim Agi tarafindan yapilan bir arastirma, transseksuel ve transseksuel ogrencilerin LGB ogrencilerine gore kampuste taciz ve siddetin cok daha yuksek seviyelerinde oldugunu bulmustur.
Yapilan arastirmalar icerisinde belki de en onemlisi olan, Tip Enstitusunun yuruttugu 2011 tarihli bir arastirmada, toplumsal cinsiyet disforiklerinin toplum tarafindan marjinallestirilmesi durumunun zihinsel ve fiziksel saglik uzerinde olumsuz bir etki yarattigi oldugu sonucuna varilmistir. Ornegin, calisma transseksuel ve transseksuel kisilerde madde bagimliligi, intihar ve HIV enfeksiyonu girisimi ve diger tibbi problemlerin genel populasyonda gorulenden cok daha yuksek oldugunu bulmustur.
Bugun, toplumsal cinsiyet disforik insanlar icin daha umutlu bir anlayis ve kabul caginin mevcut olduguna dair onemli isaretler vardir. ABD Esit Istihdam Firsati Komisyonu (EEOC), cinsel yonelim yada transseksuel statusu olan bireylerin cinsiyet kimlikleri sebebiyle isyerlerinde uygulanan her sekilde taciz ve ayrimciligi yasaklanmistir. Buna ek olarak, ABD Savunma Bakanligi artik transseksuellerin yani sira escinsel ve lezbiyen bireylerin ordunun tum kollarinda acikca hizmet vermesine izin verilmistir.
 
Alt 06 Ekim 2022, 01:48   #2
Standart

bilgi icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 
Alt 06 Ekim 2022, 02:01   #3
Farklının Farkını Farklılar Fark Eder
Klaus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bilgi icin tesekkurler

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:53.