IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Aralık 2021, 08:34   #1
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mükemmel Derecede Korunmuş Dinozor Embriyosu Bulundu

En az 66 milyon yıl öncesine ait, tıpkı bir civciv gibi yumurtadan çıkmaya hazırlanan, mükemmel şekilde korunmuş bir dinozor embriyosu keşfedildi.

Mükemmel Derecede Korunmuş Dinozor Embriyosu Bulundu

Çin’de bulunan yeni fosile dayanan, yumurtadan çıkmaya yakın bir oviraptorosaur dinozor embriyosunu gösteren illüstrasyon. C: Lida Xing/University of Birmingham

Fosil, Güney Çin’deki Ganzhou’da keşfedildi ve dişsiz bir theropod dinozoruna veya araştırmacıların “Bebek Yingliang” adını verdiği oviraptorosaur’a (oviraptorozor) aitti.

Science dergisinde yayımlanan makalenin yazarlarından biri olan Birmingham Üniversitesi araştırmacısı Fion Waisum Ma, “Bu, tarihte bulunan en iyi dinozor embriyolarından biri.” diyor.

Ma ve meslektaşları, Bebek Yingliang’ın başını vücudunun altında, ayakları iki yanda ve kıvrılmış halde buldular. Bu, daha önce dinozorlarda görülmeyen, ancak modern kuşlara benzeyen bir duruş.

Kuşlarda davranış, merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve “kıvrılma” olarak adlandırılır. Yumurtadan çıkmaya hazırlanan civcivler, gagaları ile kabuğu kırarken, kafalarını sabitlemek için sağ kanatlarının altına sokarlar.

Kıvrılmakta başarısız olan embriyoların, başarısız bir yumurtadan çıkma aşamasında ölme şansı daha yüksektir. Ma, “Bu, modern kuşlardaki bu tür davranışların ilk olarak dinozor ataları arasında evrimleştiğini ve ortaya çıktığını gösteriyor.” diyor.

Kıvrılmaya bir alternatif, modern timsahlarda görülene daha yakın bir şey olabilirdi; yani, yumurtadan çıkana kadar baş göğsün üzerine eğilerek oturma pozisyonu alınabilirdi.

"Yumurta hırsızı kertenkeleleri” anlamına gelen Oviraptorosaurlar, Geç Kretase döneminde şu anda Asya ve Kuzey Amerika’da yaşayan tüylü dinozorlardı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Değişken gaga şekilleri ve diyetleri vardı ve boyutları alt uçtaki modern hindilerden sekiz metre uzunluğundaki devasa Gigantoraptorlara kadar değişiyordu.

Bebek Yingliang, baştan kuyruğa yaklaşık 27 cm uzunluğunda ve Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi’nde 17 cm uzunluğunda bir yumurtanın içinde yatıyor.

Araştırmacılar, yaratığın 72 milyon ile 66 milyon yaşları arasında olduğuna ve muhtemelen yumurtayı leş yiyicilerden koruyan ani bir çamur kaymasıyla korunduğuna inanıyor.

Bir yetişkin olana kadar yaşasaydı iki ila üç metre boyutlarına ulaşacaktı ve muhtemelen bitkilerle beslenecekti. Bu örnek, onlarca yıldır depoda unutulan birkaç yumurta fosilinden biriydi.
Araştırma ekibi, bu fosilin doğmamış dinozorlar içerebileceğinden şüphelendi ve içinde saklı olan embriyoyu ortaya çıkarmak için Bebek Yingliang’ın yumurta kabuğunun bir kısmını kazıdı.

Araştırma ekibinin bir parçası olan Edinburgh Üniversitesi’nden Prof Steve Brusatte, “Yumurtanın içindeki bu dinozor embriyosu, şimdiye kadar gördüğüm en güzel fosillerden biri. Bu küçük doğum öncesi dinozor, yumurtasına kıvrılmış bir yavru kuşa benziyor; bu, günümüz kuşlarının birçok özelliğinin ilk olarak dinozor atalarında evrimleştiğinin bir başka kanıtı.” diyor.

Ekip, kafatası kemikleri de dahil olmak üzere tüm iskeletini görüntülemek için gelişmiş tarama teknikleri kullanarak Bebek Yingliang’ı daha ayrıntılı olarak incelemeyi umuyor çünkü vücudunun bir kısmı hala kayalarla kaplı.


Alıntı.
 
Alt 29 Aralık 2021, 08:41   #2
PnR
Umut ßir Gökyüzü Ama BENİM Kanatlarım Kırık...
PnR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Dün izledim

________________


Allah'ın dediği olur...
 
Alt 31 Mart 2022, 06:59   #3
Standart

Küçükken ne de şirin görünüyor

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:09.