IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2021, 17:57   #1
Standart Mimar Sinan’ın 400 Yıl Sonra Şişeden Çıkan Mektubu

Şehzadebaşı Camii... Bir mühendislik dehası olan Osmanlının baş mimarı Mimar Sinan sırları ve gizemleri ile şaşırtmaya, insanı hayretler içinde bırakmaya devam ediyor.

İstanbul’da Fatih’de bulunan Şehzadebaşı Camii ya da Şehzade Mehmet Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Mehmet için yaptırdığı, Mimar Sinan’ın çıraklık dönemi eseridir. Yapımı beş yıl sürmüştür. 1990’lı yıllara gelinde caminin yenilenmesi için restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Caminin bahçesindeki duvarlarda bulunan kapıların üzerindeki taş kemerlerde çürümeler vardı. Restorasyon grubu uzun toplantılardan sonra kemeri sökmeye kilit taşından başlamaya karar verdi ve işe başladı. Kilit taşı yerinden çıkarıldığında, iki taşın birleşme noktasında silindir şeklinde bir boşluk fark edildi. Ve bu boşluğun içinde cam bir şişe bulundu. Şişenin içinde katlanmış bir kağıt vardı.

Şehzadebaşı Camii’nde bulunan bu şişede ne vardı?


Şişenin içindeki kağıtta Osmanlıca yazılmış bir mektup bulunuyordu. Uzmanlar bu mektubu çevirdi.. Ve işte içinde yazanlar:

Alıntı:

BU KEMERİ OLUŞTURAN TAŞLARIN ÖMRÜ YAKLAŞIK 400 SENEDİR. BU MÜDDET ZARFINDA BU TAŞLAR ÇÜRÜMÜŞ OLACAĞINDAN SİZ BU KEMERİ YENİLEMEK İSTEYECEKSİNİZ. BÜYÜK BİR İHTİMALLE YAPI TEKNİKLERİ DE DEĞİŞECEĞİNDEN BU KEMERİ NASIL YENİDEN İNŞAA EDECEĞİNİZİ BİLEMEYECEKSİNİZ. İŞTE BU MEKTUBU BEN SİZE, BU KEMERİ NASIL İNŞA EDECEĞİNİZİ ANLATMAK İÇİN YAZIYORUM.’
Mektubu Mimar Sinan yazmıştı. Mektupta kemer taşlarının nereden getirildiği ve kemerin restorasyonunun nasıl yapılacağı anlatılıyordu. Günümüzde bile bu taşların ömrünün ne kadar olduğu bilinemezken, Mimar Sinan bunu nasıl biliyordu. 400 yıl boyunca dayanacak mürekkep ve kağıdı bulup, mektubu bunlarla yazması da enteresan. Mimar Sinan’ın erişilmez ve anlaşılmaz özelliklerinden bir kaçı daha.

Şehzadebaşı Camii’inde bulunan bu mektubun aslında farklı bir önemi daha var. Zamanın mühendislik harikasını yapan Mimar Sinan’a hala erişilmiş değil. Düşünsenize aradan 400 küsür yıl geçmesine rağmen ve hatta bir çok deprem atlatmasına rağmen hala ayaktalar. Mimar Sinan o zamanın kısıtlı teknolojisini kullandığı halde nasıl bu kadar çok eser verdi. Diğer bir soru ise Mimar Sinan günümüzde ki teknolojiyi kullansa neler yapabilirdi.

Kaynak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:02   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

400 yıl az bir zaman değil şuanki devirde 1 gün zor saklarız

________________

~ E & B ~
 
Alt 28 Şubat 2022, 08:26   #3
Standart

Ne kadar ince bi düşünce ya..

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:18.