IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Allecra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2020, 09:51   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart ‘Süs Köpeklerinin’ Tarihi 2.000 Yıl Öncesine Uzanıyor

Güney İspanya’da, binlerce kilometre doğuda doğmuş ve kurban edilmiş bir ‘süs köpeğinin’ 2.000 yıllık kalıntıları bulundu. Keşif, Roma dünyasında süs köpeklerinin uzun mesafeli ticaretine işaret ediyor.

‘Süs Köpeklerinin’ Tarihi 2.000 Yıl Öncesine Uzanıyor

2000 yaşındaki köpek iskeleti, modern Pekinez ırkı köpeklere benziyor. C: Martin Sánchez et al. 2020.
İlk evcil köpekler kurtlara benziyordu ve avlanmak için kullanılmış olabilirlerdi. Ancak Roma İmparatorluğu ortaya çıktığında, Avrupa ve Asya’da seçici üretme ile, her türlü şekil ve boyutta köpek üretilmeye başlanmıştı. Buna süs köpekleri de dahildi.

Güney İspanya’nın Córdoba şehrinde bulunan küçük iskelet, daha önce avcılık ve koruma amacıyla köpekleri kullandığı düşünülen imparatorluk genelinde uzun mesafeli ticaretin varlığına kanıt oluşturuyor.


Günümüzün küçük köpek ırklarıyla ‘dikkate değer benzerlikleri’ olduğunu söyleyen araştırmacılar, hayvanın gömüldüğü yerden binlerce kilometre uzakta doğduğuna inanıyor.

Omuz yüksekliği sadece 22 cm olan hayvan, bugünün standartlarına göre bir süs köpeği olarak sınıflandırılabilir.

Küçük bir kafatasından çıkan büyük gözleri olan hayvan, oyuncu Elizabeth Taylor ve Marilyn Monroe tarafından popüler hale getirilen Pekinez ırkına bir miktar benziyor olabilir.

‘Süs Köpeklerinin’ Tarihi 2.000 Yıl Öncesine Uzanıyor

2.000 yıl önce bu küçük boyutlu köpeğin boynu kasıtlı olarak kırılmıştı. C: Martin Sánchez et al. 2020.
Köpeğin dişleri muhtemelen yetişkinliğe kadar yaşadığını gösteriyor. Ayrıca ne yazık ki iskelet kalıntıları içinde daha küçük bir iskeletin bulunması, hayvanın öldüğünde hamile olduğunu gösteriyor.

Rafael Martinez Sánchez tarafından gerçekleştirilen keşif üzerine yapılan araştırmalar, Romalıların vahşi hayvanları yaşam alanlarından filler ve devekuşları da dahil olmak üzere ‘lüks ürünler’ olarak taşımasının karakteristik olmadığını ileri sürüyor.

Araştırma, Roma’nın hayvanlara olan düşkünlüğüne rağmen, boynu kasıtlı olarak kırılmış olan küçük köpeğin belki de zamansın ölen bir aile üyesi nedeniyle kurban edilmiş olabileceğini gösteriyor.


Hayvan refahı Roma döneminde önemli bir konu gibi görünmüyordu. Cinayet cezaları arasında bir köpek, bir horoz, bir yılan ve bir maymunla bir çuvalın içine dikilip Tiber Nehri’ne atılmak vardı.

Köpekler genellikle yeraltı dünyasının tanrılarını onurlandırmak için Yunan ve Roma dini törenlerinde kurban edildi. Bazıları bu uygulamanın kendi ölümlerini erteleyeceğine inanıyordu.

Bununla birlikte son çalışma, küçük köpeklere karşı davranışların, modern evcil hayvan sahiplerinin şefkatli doğasına daha uygun olabilecek şekilde olabileceğini düşündürüyor.

Romalı yazar Gaius Plinius Secundus (MS 23-79), ‘Naturalis Historia’ adlı kitabında, bir su şişesi gibi vücuda tutulduğunda bir kadının mide ağrısını yatıştırmak için Malta ırkı gibi bir köpeğin nasıl kullanılabileceğini anlatmıştı.

alıntı
 
Alt 30 Mart 2020, 10:26   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ayy minnoşları böyle görmek içimi burktu ;uzl

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:54.