IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Mart 2020, 08:41   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart İngiliz Arkeolog Frank Calvert 169 Yıl önce Adını Çanakkale'de bir Mağaraya Kazımış

İNGİLİZ ARKEOLOG FRANK CALVERT 169 YIL ÖNCE ADINI ÇANAKKALE´DE BİR MAĞARAYA KAZIMIŞ

İngiliz Arkeolog Frank Calvert 169 Yıl önce Adını Çanakkale'de  bir Mağaraya Kazımış

Çanakkale´deki Troia antik kentindeki ilk kazıları gerçekleştiren İngiliz Arkeolog Frank Calvert´in, 169 yıl önce aile bireyleriyle birlikte, Kazdağları´nda Çoban Paris Mağarası olarak anılan mağarayı ziyaret ettiği ve duvara isimlerini kazıdığı, bir doğaseverin gezisi sırasında yazıyı fark etmesi üzerine ortaya çıktı.

Troya antik kentindeki ilk keşif kazılarını yapan İngiliz arkeolog Frank Calvert ve aile bireylerinin, Bayramiç'e bağlı Eviler Köyü'ne 18 kilometre uzaklıktaki Kazdağları'nın At Çukuru bölgesinin Güvercin Kaya Mevkii'nde, yanında bir şelalenin de bulunduğu mağarayı 169 yıl önce ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Bayram ziyareti için Çırpılar Köyü'ne gelen ve Kazdağları'nda gezintiye çıkan Cemil Darıcı, şelale yakınında, bugün çevre halkının Çoban Paris Mağarası olarak andığı mağaraya girdi. İçinde su akan mağarayı gezen Darıcı, mağara içinde 60 metre ilerledikten sonra duvardaki yazıları fark etti.

Yazının Troya antik kentinde, 1863 ve 1865 yıllarında ilk kazıyı yapan İngiliz arkeolog Frank Calvert ile aile bireylerinin isimlerinden oluştuğunu gördü. Yazıların yanına not düşülen 1846 ve 1848 tarihlerinden Calvert ailesinin mağarayı iki yıl arayla iki kez ziyaret ettiği anlaşıldı. Ancak, 1828 doğumlu olan Frank Calvert'in, mağarayı ziyaret ettikleri 1846 yılında henüz 18 yaşında bir delikanlı olduğu ve ziyareti ağabeyleriyle birlikte gerçekleştirdiği sanılıyor. Bazı yazılı kaynaklarda, ailenin 7 çocuğundan biri olan İngiliz Arkeolog Frank Calvert'in aile bireyleriyle birlikte hafta sonları Çanakkale çevresine geziler düzenlediği, Bayramiç İlçesi'ndeki Hadımoğlu Ağa ve Pınarbaşı Köyü'ndeki Mehmet Ağa ile birlikte Kazdağları'na avlanmaya gittikleri ve bu sırada mağarayı ziyaret etmiş olabileceği sanılıyor.

Kaynak: DHA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:31.