![]() |
| |
| | #1 |
| 21.Haftanın Tartışması : Türkiye'de Adalet Sistemi Merhaba arkadaşlar , bu haftanın konusunu Türkiye yargılama sistemi üzerine oluşturdum. Türkiye, 2019 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde (Rule of Law Index) 126 ülke arasında 109'uncu sırada yer aldı. Ülkelerin bulundukları coğrafi bölgelere göre kategorize edildiği endekste Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Asya grubundaki 13 ülke arasında geçen yıl gibi bu yıl da sonuncu sırada yer aldı. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sizler bu sıralama hakkında neler düşünüyorsunuz ? Sizce adalet sistemimizde eksik olan noktalar nedir ?
________________ vâki olanda hayr vardir. . ![]() | |
| |
| | #2 |
| İnsanlar adalet adı altında birbirinden intikam almaya çalışan sıradan varlıklardır ... Six Path Of PaiN
________________ Sayonaraaa.. | |
| |
| | #3 |
| Adalet ne ki? | |
| |
| | #4 |
| Hep Ce Ha Pe nin yüzünden bunlar
________________ UçuRumu SevenLeRin KanatLaRı oLmaLı... | |
| |
| | #5 |
| yasaların yalnızca politik suçlar söz konusu olduğunda işlediği, insan öldüren katillerin ve çocuk istismarcılarının hafif cezalar alarak veya çoğu zaman affedilerek ödüllendirildiği ve yolsuzluk yaparak halkın hakkı olan zenginlikleri gasp eden bürokratik hırsızların ise cezalandırılmadığı sistemdir. türkiye'de hukukun üstünlüğü artık tamamen bitmiştir; üstünlerin hukuku hakimdir. politik iktidar bütünüyle üst yargıyı kontrol edebilmektedir ve bu çarpıklığın doğrudan suçlusu da bizzat politik iktidarın kendisidir. iktidar temerküzü, artık açık diktatörlük ve faşizm koşullarının geçerli olduğu ülkemizdeki ekonomik, sosyal ve adli alandaki açmazların başlıca sorumlusudur. bu durum, aynı zamanda mevcut seçim yasalarının yok sayılarak mühürsüz oyların da geçersiz sayıldığı şaibeli referandum sürecinden sonra, ülkeyi yönetenlerin iktidar meşruiyetini şüpheli duruma düşürmüştür. | |
| |
| | #6 |
| Bizim yaşadıklarımızı Norveç yaşasa eminim onlarda dipte olurdu. Darbeler, darbe girişimleri, terör, terör destekçilerinin eylemleri, ekonomik krizler, ambargolar v.b. Örnek olarak 77 kişinin katiline verilen ceza sadece 21 yıl, 1. sırada olsalar n'olur. Her bir canın değeri sadece 3 küsür aya denk geliyor. Birde cezaevi koşullarından şikayetçi olup ölüm orucuna gitmekle tehdit etmiş Norveç'te de öyle aman aman bir olay olmaz. 2011 yılında yaşanan bu terör eyleminden başka ne olmuşta 1. sıradalar. Adaletin iyisi Fırtınalı havada belli olur diyelimNorveç medyası, 2011 yılında Oslo'da gerçekleştirdiği bombalı saldırıda ve Utoya adasınaki gençlik kampına düzenlediği silahlı saldırıda 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'in cezaevi koşullarını protesto etmek için ölüm orucuna başlama tehdidinde bulunduğunu yazdı. Breivik, Norveç ve İsveç medyasına gönderdiği mektupta 2 Eylül'den bu yana izole edildiği ve hücresinin dışında geçirdiği zamanın da günde 1 saatle sınırlandırıldığını iddia ediyor. ![]() Breivik, 2012 yılında çıkarıldığı mahkemede 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Soğuk kahveden şikâyetçi olmuştu Breivik, koşulların değişmemesi durumunda ölene kadar açlık grevine devam edeceğini yazdı. Breivik'in bulunduğu Skien hapishanesi müdürü Ole Kristoffer Borhaug, BBC'ye yaptığı açıklamada Breivik'ten başka hiçbir mahkûmun açlık grevinde olmadığını söyledi ve diğer mahkûmların cezaevi koşulları konusunda açıklama yapmaktan kaçındı.
________________ "Vatan ne Türkiyedir Türklere, ne Türkistan Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan" "Made in Turan" [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] | |
| |
| | #7 |
| @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...]
demek ki asıl soru ; Norveç de neden bu tür olaylar yok da bizde var sorusu. Orta Asya kültürünün çıkmaz sorusu aslında bu sadece bize ait de değil.
________________ vâki olanda hayr vardir. . ![]() | |
| |
| | #8 |
| Türkiye'de adalet sadece sarayların ismidir yoksa kadın hayvan çocuk her türlü cinayetlerinin yeterince cezası verilmiyor.
________________ ** Gözlerini parlatan şey icin savaşmamak ne büyük korkaklık. ** | |
| |
| | #9 |
| aslında çok basit: kişiye göre, kuruma göre, paşa gönlüne göre hukuk olmaz, adalet olmaz. yok bal gibi de olur diyorsan, o sadece tepene çökecek medeniyettir. intikam ve adaleti kadim medeniyetler bile taa ne zaman birbirinden ayırmış ve misal birini nemesis diye sembolleştirmiş, hem de bir kadın olarak, diğerine justitia demiş eski roma'da, ya da dike demiş eski yunan'da. birileri de themis demiş bildiğim kadarıyla. ve yine kadın olarak tasvir etmiş. gözünü de kapatmış kadının, acaba niye?intikam için adaletin estetiği demişler misal, şimdi kim demiş unuttum. intikam ile adalet birlikte haraket edince ortaya çok şahane seyirlikler çıkmış, insanlar katharsisin doruklarına ermiş izlerken, ancak her defasında ve aslında, adalet biraz daha seyirlik bir hale gelmiş. uzun lafın kısası, intikamla adalet yanyana olmaz, en azından herkese eşit mesafede durması gereken hukuk sistemlerinde olmaz, intikam isteyen bir hukuk olmaz çünkü. ne intikam intikama benzer, ne de adalet adalete. ıntikam bi şeye benzemesin, çünkü zaten insan evladının hayrına çalıştığı pek görülmemiştir, ancak adalet, herkes için gereklidir, herkesin hayrınadır. hem sadece bu dünyanın başına sardığı en büyük bela olan insanın değil, tüm varlıkların. intikam almak ilkelliktir, yani bunu illa böyle olanca açıklığıyla söylemekte bir sakınca yok. intikam hissiyle adaletin ağzını yüzünü dağıtmak, hukuk'u paspas yerine kullanmak, yeni intikam ateşlerini harlamaktan başka bir işe yaramaz. belki bir de eski intikam tanrıçalarını mutlu edersiniz, o da kıytırık bir nostaljiden öteye gitmez. şimdi böyle kerameti kendinden menkul kanaat önderleri gibi ahkam kesiyorum ama oldu bir kere, hani neredeyse "bak oğul." diye başlayıp noktaları dizeceğim her cümlenin sonuna, hayırlısı. bizim coğrafyanın tarihi tarih değil, intikam destanı. cumhuriyet tarihine adını sağlam yazdıran iki siyasi partinin ismi "adalet", tek başına bu bile, olmayan bir şeyin özlemini anlatmaya yeterli aslında. her intikam diğerini beslemiş, çünkü adalet yok. her intikam diğerine bahane olmuş, çünkü adalet yok. adalet olsa, intikam bırakın kendini var etmeyi, dişinin kovuğunu dolduracak bahane bulamayacak, ama yine de, adalet yok. çünkü intikamcının adalet anlayışı, sen bana yaptın ben de sana'dan öteye gıdım gidememiş. hem de en ilkel haliyle, hani suçun bireyselliği falan da hikaye. yedi sülalesini kılıçtan geçirecek elinden gelse. ve birçok insan da ellerinde çekirdekler ve gözlerinde bomboş bir bakışla izleyecekler seyirliği, beter olun, yiyin birbirinizi diye. yenip yutulanın kendi gelecekleri, kendi hakları ve hukukları olduğunuz anlayamadan. adaletin bu topraklarda güç sarhoşluğunun mezesi olduğunu göremeden. bakacaklar öyle, çıt çıt ve çıt diye.
________________ bende dahil bilmiyorum aga ne zaman başladı, ne zaman bitti.. / neyi ne kadar sevdiysem, o kadarı gitti. | |
| |
| | #10 |
| şu adi cezalar yeteri kadar fazla değil. caydırıcı olmalı
________________ | |
| |
| Kilitli |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |