IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Şubat 2023, 02:28   #1
Standart Çocuklarda Şeker Tüketimi

Çocuklarda Şeker Tüketimi

Günümüzde şekerli besinlerin gıda sektöründe artması ile birlikte bu tip gıdalar çocuk beslenmesinin de büyük bir parçası haline geldi.
Böylece çocuklarıyla birlikte dışarı çıkan aileler, çocuklarının bu tip gıdaları istemesiyle karşılaştı. Bazı şekerli ürünler gerçekten zararlı olup, bazıları ise minimum zarar içermekte. Peki, ebeveyn olarak zararlı olup olmadığını nasıl ayırt edeceğiz? Böylece aromalı sütler ve meyveli atıştırmalıklar çocuk beslenmesinin büyük bir parçası haline geldi. Bu gıdalar farklı formlarda da olsa şeker içeriyor. Ve şeker çocuk gelişiminde büyük zararlara neden olabiliyor. İster buharlaştırılmış şeker kamışı suyu olsun, ister bir sıkımlık ketçapta bulunan mısır şurubu…

Şeker meselesi sandığımızdan daha da önemli. Bebekler, demir, D vitamini, kalsiyum ve potasyum yönünden zayıf beslendikleri gibi şeker oranı yüksek besinler tüketmeleri de korkulacak boyutlara ulaşmış durumda.

Çocukların bu maddeyi kararında tüketmesinde bir sorun yok. Ama sağlık uzmanları katkı şekerleri yoluyla da olsa, günlük şeker tüketiminin beş çay kaşığını geçmemesi gerektiğini söylüyor. Oysa 6-11 yaş arası bir çocukta bu rakam 24 kaşığa fırlıyor diğer bir araştırmaya göreyse 4-8 yaş arası çocuklar günde 36 çay kaşığına kadar şeker tüketiyor.

Çocuklarda Şeker Tüketimi

Şekerden kaçış kolay değil
Bugün marketlerde satılan yiyeceklerin yüzde 80’i ya masa şekeri ya da mısır şurubuyla tatlandırılmış durumda. Aynı şey bal, konsantre meyve suyu, pekmez, ham şeker için de geçerli. Her ne kadar çoğu anne baba az işlenmiş gıdalar bulmaya çalışsa da, tatlandırıcı olarak kullanılan çoğu gıda ister istemez bir miktar işlemden geçiriliyor.

Diğer yandan meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan şeker ise vücutta hiçbir probleme neden olmuyor. Üstelik meyve ve sebzelerin lif içerikleri nedeniyle sindirimleri de yavaş gerçekleştiğinden, karaciğer yüksek miktarda şekerle bir anda başa çıkmak zorunda kalmıyor.

Ne yapabilirsiniz?
Doktorlara göre çocuğunuzun şeker katkılı gıdaları tüketmesini engellemek zor ve gereksiz. Çünkü çocuklar da dahil olmak üzere herkesin beslenme düzeninde biraz şekere yer var. Ama yine de yapabilecekleriniz var… İçindekiler Yazısını Okuyun!

Direkt ürünün üzerindeki besin değerleri yazısına yönelin ve şeker miktarının kaç gram olduğuna bakın. Her ne kadar genelde bu yazılarda şekerin ne kadarının doğal, ne kadarının katkı maddesi olduğu yazmasa da, yine de işlenmiş gıdalar için şu basit ama geçerli kuralı aklınıza yazabilirsiniz… Her 4 gram şeker 1 çay kaşığı demektir.
Tatlandırılmış içeceklerden uzak durun: Konsantre meyve sularını buzdolabınızdan uzak tutun. Bunun yerine meyve tüketme alışkanlığı edindirmeye çalışın.
Çocuğunuza susuzluğunu gidermek için su içmeyi öğretmeye çalışın. Ona örnek olun.
Şekeri akıllıca kullanın: Şeker alımını yönetmenin en güzel yollarından biri de tahıllı gevrekleri ya da yoğurdu balla tatlandırmaktır. Çocuğunuzu buna alıştırın.
Esnek olun: Bu arada tatlı yemeyi tamamıyla yasaklamak ters teper, bunu unutmayın. Doğum günü olduğunda ya da benzeri bir durumda kendi kurallarınızı esnetebilirsiniz.




ALINTI
 
Alt 28 Şubat 2023, 07:05   #2
Standart

Şekersiz bi hayata alıştırmak gerek ya. Zararlı

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:48.