IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Amerika Gezi Rehberi Amerika Gezi Rehberi Gezelim Görelim

 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2021, 01:29   #1
Muhsin YAZICIOĞLU
Stolichnaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Şikago’da Tarihi ve Turistik Yerler

Şikago tarihi hakkında; Amerika’nın Widwest’in en büyük şehri olan Şikago, 1830 senesinde Illinois’te kuruldu. İlk olarak Kızılderililerin bulunduğu Şikago’ya 1803 senesinde Amerikan ordusu gelmiş ve Şikago Nehri’nin kıyısına Fort Dearborn’u inşa etmiştir. 1832’de ise artık bölgedeki Kızılderili direnişi sonlanmıştır.

1848’de şehre telgraf ve demiryolu gelmesiyle birlikte şehirdeki büyüme hızlanmış ve 1854’te şehir dünyanın en büyük tahıl limanı olmuştur. O zamanlar genellikle Avrupalılardan oluşan 30.000 civarında bir nüfusu bulunmaktaydı. 1871’de meydana gelen büyük yangın ise Şikago tarihi için unutulmak istenen anlardan biri olmuştur.

1886’daki Haymarket olayında, işçilere karşı açılan ateş, Şikago’da et paketleme ve imalarında çalışan işçiler için bir protesto ve reform çağını başlatmış oldu. Bu yıllar Şikago için buhranlı yıllar olarak da tanımlanabilir. Bir süre sonra meydana gelen 1. Dünya Savaşı ise Şikago’ya çok sayıda Afrikalı-Amerikalı göçmenin gelmesine neden olmuştur. 1950-1960 yılları arası ise şehirdeki nüfusun banliyölere taşındığı ve merkezin ilk küçüldüğü yıllar olarak kayda geçmiştir ve 2000 yılında Şikago 1950’den beri ilk nüfus artışını beyan etmiştir.

Şikago’nun en ünlüleri; Özellikle Depo Kapısı Şikago’nun tarihi açısından önemli bir eser olması nedeniyle Şikago’nun en ünlü tarihi yerleri arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra Zafer Anıtı, Birlik İstasyonu, Şikago Su Kulesi gibi yerler de mutlaka listenizde bulunmalıdır.

Şikago gezi tavsiyesi; Şikago Nehri’nde mutlaka zaman geçirmenizi öneriyoruz. Tarihi binalar arasında kaybolmayı, Magnificent Mile’de yürümeyi ve Millenium Park’ta vakit geçirmeyi de ihmal etmeyin. Millenium Park’a geldiğiniz zaman Cloud Gate (Bulut Kapısı) önünde hatıra fotoğrafı çekmek ise es geçilmemesi gereken şeylerden biridir. Bu arada yüksek, tarihi gökdelenleri de incelemeyi ihmal etmeyin.

1. Graceland Mezarlığı
Burası neresi? “Mimarlar Mezarlığı” olarak da bilinen Graceland Mezarlığı Marshall Field, George Pullman, Potter ve Bertha Palmer da dahil olmak üzere Şikago’nun birçok ünlü simasının dinlenme yeridir. Mezarlık, park tarzında bir ortam yaratmak amacıyla döneminin en önemli peyzaj mimarlarından biri olan HWS Cleveland tarafından tasarlanmıştır. Başka bir peyzaj mimari olan Ossian Simonds ise mezarlığın pastoral manzarasını oluşturmak amacıyla bitkileri yerleştirerek bu muhteşem güzellikteki mezarlığın ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Mezarlık, kurulduğu 1860 yılından bu yana çok önemli bir sanat, mimari ve peyzaj tasarımı vahası olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bu önemli anıtsal alanı mutlaka Şikago tarihi yerler listenize dahil etmelisiniz. Mezarlığı dikkatli bir şekilde ziyaret etmek için yaklaşık 2 saatlik bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor.

Kaçırmayın! Üzerinde Getty yazısıyla bilinen ve 1890 senesinde Carry Henry Getty tarafından karısı Carrie Eliza için yapılmış muhteşem anıt mezar kesinlikle görülmedir. Carrie Eliza Getty Türbesi, ünlü Amerikalı mimarlardan olan Louis Sullivan tarafından tasarlanmıştır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

2. Kanepe Mozolesi (Couch Tomb)
Burası neresi? Chicago’nun varlığından bu yana insanların yanından geçerken “Couch” yazısıyla gördükleri mozole hakkında detaylı bilgiler bulunmasa da güçlü varsayımlar vardır. Lincon Park’ın önceden bir mezarlık olması nedeniyle mozolenin, Ira Couch’un mezarının kalıntılarına ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir.

Bir asırdan fazla bir süredir kapalı olan mezarın içinde 1857 senesinde ölen Ira’nın sekiz aile üyesinin mezarına ev sahipliği yaptığı tahmin edilmektedir. Mozoleye dair net bilgilerin bulunmaması, 1871’de şehirde meydana gelen büyük bir yangında resmi kayıtların kül olmasından dolayıdır. Yangında sadece bu mozolenin sağ çıktığı belirtilmektedir.

Ira Couch, şehir mezarlığında ailesi için bir mozole yaptırmak amacıyla şehrin ilk profesyonel mimari olarak kabul edilen John M. Van Osdel’i görevlendirmiştir. O zaman 7.000 $ karşılığında yaptırılan mozolenin ağırlığı ise 50.000 ton civarındadır.

Neden gitmeliyim? Mozolenin bulunduğu Lincoln Park, geçmişte 1842-1866 yılları arasında hayatını kaybeden İç Savaş sırasında hayatını kaybeden binlerde Şikagolunun ve askerin gömüldüğü bir mezardır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

3. Zafer Anıtı
Burası neresi? Bu anıt, 1. Dünya Savaşı esnasında Illinois Ulusal Muhafızları biriminde görev yapmış olan Sekizinci Alay’ın anısına dikilmiştir. Amerika’nın savaşa girdiği 1917 yılında ırkçılık hat safhadaydı ve Sekizinci Alay Afrikalı-Amerikalı siyahi askerlerden oluşmaktaydı. Bu alay beyaz komutanların emrinde görev yapmaktaydı.

Anıt ilk yapıldığında sadece kabartma panelli beyaz granit sütundan oluşmaktaydı. Anıta, daha sonradan 1936 senesinde Crunelle tarafından yaratılmış olan uzun adımlı “doughboy” ilave edilmiştir. Dört panelden biri ölülerin onur rulosunu, diğer üçü ise bir kartalın arkasında duran Afrikalı-Amerikan bir askeri, anneliği temsil eden bir Afrikalı-Amerikan kadını ve “Columbia” figürünü içermektedir.

Neden gitmeliyim? ABD’deki özellikle geçmişte yaşanan ırkçılık olaylarının askeriyede dahi nasıl ortaya çıktığını gözler önüne seren bu heykel, Şikago’daki önemli tarihi anıtlar arasında yer almaktadır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

4. Robie Evi

Burası neresi? Frederick C. Robie House olarak bilinen ve kısaca Robie Evi olarak anılan yapı, 1910 senesinde mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlandı. Kendisi meslek hayatının ilk 20 yılında bulunduğu Şikago’da kalıcı bir eser bırakmak istemiş ve Hyde Park Mahallesi’nde bu önemli mimari tarihi eseri ortaya çıkarmıştır.

Robie House, karakteristik yatay çizgileriyle dikkat çekiyor. Toprak tonları ile huzur veren bir yapıya sahip olan eser, vitray pencereleri ve güzel balkonları ile de görülmeye değer. Çevreye duyarlı bir mimar olarak da adından söz ettiren Wright, odaları doğrudan güneş ışığı alacak şekilde tasarlamış ve odaların ısınmasının daha kolay olmasını, kasvetli bir ortamdan uzaklaşarak daha enerjik bir ortama bürünmesini sağlamıştır.

Evin kat planı incelendiğinde bir oturma odası, bir yemek odası, bir mutfak, bir bilardo salonu ve dört yatak odasının olduğu görülmektedir. 1958 senesinde Webb & Knapp tarafından satın alınan ev, 1962’de Chicago Üniversitesi’ne bağışlanmıştır ve sahibi hala üniversitedir.

Neden gitmeliyim? Wright, mimari açıdan döneminden çok ileride, radikal bir tarza sahipti. Bu ev de onun Prairie tarzında ortaya çıkarmış olduğu, açık, akıcı ve özgür tasarımlarının en güzel örneklerinden biridir. Günümüzde hala radikal ve etkileyici bir mimari eser olması nedeniyle burası, turistlerin ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Yapı, hala Amerika’nın önemli bir kültürel mirası olması nedeniyle oldukça ünlüdür.

Kaçırmayın! Hyde Park çevresinde bulunan çeşitli yemek mekanlarında Şikago’da yeme içme kültürünün nasıl olduğunu görebilirsiniz.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

5. Blackstone Kütüphanesi
Burası neresi? 1902 ile 1904 yılları arasında inşa edilmiş olan bu etkileyici bina, Şikago Halk Kütüphanesi sisteminin bir parçasıdır. Kütüphane Hydepark, Kenwood ve Oakland bölgelerinde hizmet veren önemli bir yapıdır. Kütüphane binası, ön kısmında bulunan altı adet Roma sütunu bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Şehirdeki en etkileyici kütüphanelerden olan Blackstone Kütüphanesi, mimari yapısı ile oldukça dikkat çekicidir ve Şikago’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

''Alıntı''
 
Alt 17 Aralık 2021, 01:36   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kütüphane güzelmiş

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:30.