IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Mart 2021, 12:37   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aloe Vera’nin Yan Etkileri Nelerdir?

Aloe vera bitkisinin kozmetik ve tibbi amaclarla kullanimi oldukca populerdir; ancak bu bitki, bazi yan etkilere neden olabilir. Yan etkileri hakkinda daha fazla bilgi icin okumaya devam edin.

Aloe vera tum dunyada cesitli kullanimlari olan, populer bitkilerden biridir. Afrika kokenli olsa da, bu bitki artik dunyanin cesitli bolgelerinde yetistirilir. Tibbi amaclarinin yani sira, kozmetik amaclar icin de kullanilir. Aloe vera yaygin olarak tibbi amaclarla kullanilsa ve guvenli olarak kabul edilse de, bu bitki bazi kullanicilarda belirli olumsuz etkilere neden olabilir. Alerjik insanlar yan etkiler gelistirmeye egilimli olsa da, bu tur reaksiyonlar bazen cok normal insanlarda meydana gelebilir. Yabanci maddeler ile karisIk aloe vera urunlerinin kullanimi da bu tur sorunlara neden olabilir. Asiri yuksek dozlarda ve uzun sureli kullanim, aloe vera yan etkilerin en sIk nedenleri arasindadir.


Aloe Veranin Agizdan Kullanimi ve Yan Etkileri:

Yukarida belirtildigi gibi, aloe vera bolgesel olarak ya da agizdan alinir. Topikal uygulama ile karsilastirildiginda yan etkilerin olasiligi, agizdan alim durumunda daha yuksektir.

-Alerjik reaksiyonlar, aloe vera kullaniminin sIk gorulen yan etkileri arasinda yer almaktadir. Bu durum, agizdan alimin yani sira bolgesel kullanim icin de gecerlidir. Bazi insanlar kasinti ve deri dokuntusu gibi kucuk alerjik reaksiyonlar gelistirirken, digerleri yuzde sisme, solunum sorunlari ve goguste sIkisma hissi gibi siddetli belirtilerle karsilasabilir. Siddetli alerjik reaksiyonlar durumunda, derhal tibbi yardim isteyin ve aloe vera kullanmayi birakin.


-Mushil olarak aloe veranin oral alimi, karin kramplari ve ishale neden olabilir. Bu tur durumlarda, aloe veranin uzun sureli kullanimi bagimliliga neden olabilir ve kullanimi kesildikten sonra ciddi kabizlik olusabilir. Hemoroidi olan kisiler belirtileri kotulestirebileceginden aloe vera kullanmamalidir.

-Aloe vera’nin laksatif etkisi, kanda elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Bu durum kanda potasyum seviyesini dusurebilir ve duzensiz kalp atislari, halsizlik ve kaslarin yumusamasiyla sonuclanabilir. Aloe vera kullaniminin bu yan etkileri diyabet, kalp hastaliklari veya bobrek hastaligi olan kisilerde belirgin bir sekilde gorulur. Bu nedenle bu tur kisilerin aloe vera veya urunlerinin kullanimindan kacinmalari gereklidir.



-Sicanlarda yapilan calismalar aloe vera yapraklarindan yapilan aloe ozunun, kanserojen olabilecegini kanitladi. Bu yuksek ihtimalle icerdigi aloin maddesinden kaynaklanmaktadir. Bazi aloe vera turleri daha yuksek duzeyde aloin icerir. Insanlarda kanitlanmis boyle bir durum soz konusu olmamasina ragmen, bu olasilik goz ardi edilemez. Bu nedenle aloin icermeyen aloe vera urunlerinin guvenli oldugu soylenir. Ayrica daha uzun sureler aloe vera kullaniminin, kolorektal kanser riskini artirabilecegi ileri surulmektedir.


-Aloe veranin agizdan kullanimi kan sekerini dusurebilir. Diyabet tedavisi goren veya hipoglisemisi olanlar aloe vera kullanmadan once uzman tavsiyesi almalidir. Tiroid bozukluklari olan kisiler de aloe vera alimindan kacinmalidir.

-Aloe veranin sIk kullanimi vucudun susuz kalmasina ve kirmizimsi idrara neden olabilir. Cok ciddi yan etkilere neden olabileceginden aloe vera enjeksiyonlarindan kesinlikle kacinilmasi gerektigine dikkat etmek de onemlidir.

Aloe Veranin Topikal Kullanimi ve Yan Etkileri:


Genellikle, aloe veranin topikal kullaniminin ciddi yan etkileri bulunmamaktadir. Ancak bazi kisilerde batma hissi, hafif kasinti veya asiri duyarlilik reaksiyonlarina neden olabilir. Bu bitkinin agizdan kullanim durumunda oldugu gibi, topikal uygulama da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sarimsak, sogan ve lale (Liliaceae familyasina ait olanlar) gibi bitkilere alerjisi olanlar aloe vera kullandiktan sonra alerjik reaksiyonlar gelistirebilir. Eger kaktus gibi bitkilere alerjiniz varsa, aloe vera bitkisine de alerji riskiniz artmistir. Bazi insanlarin dogduklari zamandan beri aloe vera alerjisi olmakla birlikte, ayni zamanda duzenli olarak aloe vera kullananlar bir anda alerjik reaksiyonlar gelistirebilir. Bu semptomlara neden aloe vera ile reaksiyona giren toksin veya vucuttaki baska bir maddenin varligi olabilir. Bu tur reaksiyonlara neden maddeleri bulmaya calisin. Bu gibi durumlarda ya aloe vera kullanmaktan vazgecmelisiniz ya da reaksiyonlara neden olan diger maddelerden kacinmalisiniz. Doktorunuza ya da bitkisel bir uzmana danisabilirsiniz.


Ciddi yaniklar ve yaralar uzerinde aloe vera kullanmanin iyilesme surecini geciktirebildigi soylenir. Aynisi cerrahi yaralar icin de gecerlidir. Kizariklik ve yanmaya neden olabileceginden dermabrazyon sonrasi yuzunuze aloe vera urunleri uygulamayin. Gunese cikmadan once cildinize aloe verali urunler surmeyin cunku uygulanan alanlarda dokuntulere neden olabilir.

Gebelik ve Emzirme Sirasinda Aloe Vera Kullanimi:

Hamilelik ve emzirme sirasinda aloe veranin agizdan alimi tavsiye edilmez. Bu durum kramplar, bulanti, kusma, ishal ve rahim kasilmalari ile dusuklere neden olabilir. Emziren anneler de yenidoganda saglik sorunlarina neden olabilen, aloe vera urunlerinin oral kullanimindan kacinmalidir. Kurutulmus aloe vera yapraklarinin suyu bile tavsiye edilmez. Aloe veranin bolgesel uygulamasinin yan etkilerden yoksun oldugu soylense de, her zaman kullanmadan once doktorunuza danisin. Cocuklarin da aloe vera kullanmamasi gereklidir.


Ilac Etkilesimleri:

-Agizdan alindiginda, aloe vera bazi receteli ilaclar ile etkilesime girebilir. Bunlardan birisi kan sekerini dusurmek icin kullanilan diyabet ilaclaridir. Aloe veranin da kan sekeri dusurucu ozelliklere sahip oldugu soylenir. Yani aloe vera kullanan diyabet hastalarinin, ilaclarinin dozunu azaltmalari gerekebilir. Ayrica kan sekeri duzeyleri dikkatli bir sekilde takip edilmelidir. Idrar sokturuculer kandaki potasyum duzeylerini dusurur. Mushil etkisi nedeniyle aloe vera da ayni etkiye sahiptir. Yani her ikisinin ayni anda alinmasi tavsiye edilmez. Sevofluran, warfarin ve digoksin aloe vera ile alindigi takdirde, olumsuz etkilere neden olabilecek diger ilaclardir. Bu bitki ayrica laksatif etkisi nedeni ile ilaclarin emilimini olumsuz etkileyebilir.


ALİNTİ ~
 
Alt 26 Mart 2021, 13:06   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ciddi yaniklar ve yaralar uzerinde aloe vera kullanmanin iyilesme surecini geciktirebildigi soylenir. Aynisi cerrahi yaralar icin de gecerlidir

Doğru bir tespit uçuk içinde geçerli

________________

~ E & B ~
 
Alt 26 Mart 2021, 13:29   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ciddi yaniklar ve yaralar uzerinde aloe vera kullanmanin iyilesme surecini geciktirebildigi soylenir. Aynisi cerrahi yaralar icin de gecerlidir

Doğru bir tespit uçuk içinde geçerli
guzel yorum icin tşkler Canim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:44.